Aktuális

Szervezd neten a családi életet!

Előfordult már veled, hogy elfelejtettél egy fontos programot, évfordulót, ünnepet vagy születésnapot? Milyen jó lett volna, ha valaki emlékeztet rá! Gondoltál már arra, hogy egy online “kisokost" használj?
Az üzleti életben igen sokan használnak elektronikus naptárat, de arra már kevesebben gondolnak, hogy a magánéletben vagy a családi életben is jól jöhet egy ilyen hasznos eszköz. Sokan a saját noteszükre vagy zsebnaptárukra esküsznek, de az nem emlékeztet magától, ha valamilyen fontos esemény közeleg. Ha brit kutatók felmérést készítenek a témában, valószínűleg ki tudnák mutatni, hogy rengeteg baráti vagy családi sértődés születik abból az egyszerű tényből kifolyólag, hogy az emberek az ilyen noteszokat csak akkor veszik elő, ha bele akarnak írni valamit. De naponta megnézni már elfelejtik, lesz-e valami fontos mostanában.

Számos online naptár áll rendelkezésünkre, ha úgy döntenénk, hogy ezentúl lyukacsos memóriánk helyett a netre bízzuk a fontos eseményeinket. Egyebek mellett a Yahoo és a Hotmail is kínál naptárat a levelezője mellé, sőt, például a Facebookon is lehet eseményeket szervezni, bár ez kicsit általánosabb jellegű, és már egyébként is elcsépelték a hazai felhasználók a különböző nyereményjátékos meghívókkal.

Mi a Google naptárában fogjuk mutogatni a példákat, mert egyszerű a működése, és itthon is eléggé elterjedt a Google fiókok használata. Akinek Gmailes címe van, az automatikusan nem csupán a levelezőt kapja, hanem egyebek mellett a naptárhoz is hozzáfér, csupán a bal felső sarokban lévő Naptár (aki angolul használja a Gmailt, annál Calendar) feliratra kell kattintani, és jóváhagyni pár alapvető beállítást.

Hogyan kezdek neki?
 
Egy új naptárbejegyzés létrehozása pofonegyszerű: rákattintunk a megfelelő időpontra, és a gyorsbejegyzésben már jegyzetelhetünk is. Az “Eseményrészletek szerkesztése” gombra kattintva további lehetőségeket találunk, például fűzhetünk az eseményhez hosszabb leírást (1), vagy megadhatjuk a program helyszínét (2). Ha ezt olyan formátumban pötyögjük be, hogy a kereső térképszolgáltása is felismeri, akkor Google Maps linket is kapunk a naptárbejegyzéshez, tehát később is meg tudjuk nézni, hova is esik az a hely. Vagy például az is könnyen megtalálja a helyszínt a térképen, akit meghívunk, ugyanis arra is van lehetőség, hogy meghívót küldjünk másoknak az eseményről (3).
 
Nagyobb felbontásért kattints a képre!

Nagyobb felbontásért kattints a képre!

 

Két hasznos dolgot találunk még itt, ami jól jöhet az életünk szervezésében. Beállíthatjuk, hogy ismétlődjön egy esemény bizonyos időközönként (4), és kérhetünk róla emlékeztetőt (5). Utóbbinál érdemes arra figyelni, hogy ne felugró ablakot válasszunk, hanem e-mailes értesítőt. Az előbbi ugyanis csak akkor jelenik meg, ha épp meg van nyitva a naptár. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy az online naptárat ugyanúgy elfelejtik figyelni az emberek – ha nincs szem előtt -, mint a noteszt. Ha nagyon-nagyon feledékenyek vagyunk, több értesítőt is beállíthatunk egy bejegyzésről, hogy már napokkal előre készülhessünk a jeles eseményre.
 
 
Nekem ez miért is jó?
 
Onnantól kezdve, hogy megismerkedtünk ezekkel az alapokkal, csak a fantázia szabhat határt abban, mire használjuk. Ha akarjuk, beírhatjuk akár a három év múlva esedékes osztálytalálkozót, vagy éppen Marty McFly jövőbeli látogatásának időpontját (2015. október 21.).
Általában azt célszerű feljegyezgetni a naptárba a normál napi programjaink mellett, amit rendszerint elfelejtünk. Lehet ez napi emlékeztető mondjuk gyógyszerek bevételéről, heti emlékeztető rendszeres találkozókról vagy tornáról, esetleg különféle beosztásokról, illetve havi emlékeztető, például a kontaktlencse cseréjének időpontjáról.
 
Triviálisnak tűnik, hogy a nők és a naptár kapcsolatáról rengeteg férfinak a menstruációs naptár jut eszébe, de tulajdonképpen hasznos lehet ezt az infót is itt tárolni. Ha minden rendben megy, csak egyszer kell megjelölni azokat a bizonyos napokat, és beállítani egy négyhetente ismétlődő bejegyzést. Nem jön az rosszul, ha hónapokra előre azonnal látjuk a ciklust: például segíthet elkerülni, hogy elszúrjuk a tengerparti nyaralást azzal, hogy rossz időpontot választunk.
A másik kardinális “felhasználási terület” a szülinapok nyilvántartása lehet. Január elején rengetegen töltenek azzal egy csomó időt, hogy az előző évi naptárukból átvezessék az újba a fontos időpontokat. Egy online naptárban ilyesmivel nem kell vesződni, hiszen beállíthatjuk, hogy évente ismétlődjenek az események.
A névnapokkal kapcsolatban az a jó hír, hogy létezik “előregyártott” névnaptár, amit meg tudunk jeleníteni a sajátunkban. A bal oldali, ‘Más naptárak’ sávban a ‘Hozzáadás’ menüben, a ‘Tallózás érdekes naptárakban’ menüpont alatt tudjuk kiválasztani ezt is, illetve a hivatalos magyar ünnepek naptárát is. (Ha valaki nem magyar nyelven használja a naptárat, akkor ezek nem jelennek meg.)
 
 
Szervezkedjünk másokkal közösen!
 
Arra is van lehetőség, hogy másokkal megoszd a naptáradat. Nyilván ilyet csak közeli ismerősökkel célszerű megtenni, akiknek egyébként is elmeséled, mikor merre vagy. Például kifejezetten hasznos lehet, ha a férjed látja, mikor mégy tornázni vagy dokihoz. Talán így kisebb eséllyel felejti el elhozni a gyereket az oviból.
Ahhoz, hogy más Google naptárába betekintést kérj, nem kell mást tenni, mint a bal oldali, ‘Más naptárak’ sávban a ‘Hozzáadás’ menüben, az ‘Ismerős naptárának felvétele’ menüpontban megadni az illető gmailes címét. Ekkor az illető kap egy felkérést e-mailben, amit el kell fogadni aahhoz, hogy te böngészhesd az ő naptárát.
 
Persze idegenkedést válthat ki, ha valaki minden egyes bejegyzésedet látja, de erre is van megoldás.
Ha privátnak állítod be az adatvédelmet (6) az eseményrészletek szerkesztése részben, akkor ebből a bejegyzésből mások csak annyit látnak, hogy te elfoglalt vagy. A bejegyzés tartalmát nem fogják látni, úgyhogy akár olyat is beírhatsz, ami fedi a valóságot, például “Féktelen IHB parti a csajokkal”.
 
 
Mennyire biztonságos ez?
 
Alapjáraton csak te látod a saját naptáradat, kivéve persze, ha megosztod másokkal, vagy teljesen nyilvánossá teszed, hogy a Google találatokban is megjelenjen. Ez utóbbit a következő elérési úton tudod beállítani, vagy akár csak ellenőrizni: Beállítások -> Naptár beállítások -> Naptárak -> A saját naptárod neve -> Megosztási beállítások módosítása -> Legyen ez a naptár nyilvános.
Egyébként a Google bizalmasan kezeli az adatokat, de persze az ördög sosem alszik. Volt már rá példa külföldön, hogy mégis kikerült tőlük fontos adat, például hivatalos, bírósági vagy rendőrségi felhívásra. A napokban került nyilvánosságra egy nyári eset: egy alkalmazottjukat kirúgták, mert belekukkantott olyan e-mail fiókokba, amikbe nem lett volna szabad.
 
Valószínűleg abból nem lehet semmi baj, ha olyan bejegyzéseket tárolsz az online naptáradban, mint “Kávézás Janka nénivel”, vagy “Vitamint bevenni!”. Extrémebb olvasóinknak azért azt tanácsoljuk, hogy a “Bankrablás” és a “Találkozó a könyvelővel a pénzmosás ügyében” programjaikról ne küldözgessenek maguknak e-mailes értesítőt.
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top