Száműznék a gyerekeket a repülőről

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Egy friss felmérés szerint az utasok egy részét zavarják a repülőn utazó kisgyermekek. A megkérdezettek többsége nem bánná, ha családi részleget alakítanának ki a repülőkön, a kisgyermekes szülők, nagyszülők szemszögéből természetesen más a helyzet. S mivel a vélemények sokfélék, cikkünkben most nem szeretnénk igazságot tenni. Következzék Winkler Nóra különvéleménye.
A hír: Családi repülés
A Skyscanner arra volt kíváncsi, mekkora igény lenne a repülőgépek fedélzetén egy szeparált, családi részlegre. Az online felmérés kiindulópontját az adta, hogy a hírek szerint egyre több embert zavarnak a repülés alatt bömbölő csecsemők és a nyughatatlan kisgyermekek. Ezt most a friss felmérés eredményei is megerősítették: a megkérdezettek többsége üdvözölne egy családirészleg-szerű megoldást.


Száműznék a gyerekeket a repülőről

Különvélemény Winkler Nórától

Hát igen. Legyünk őszinték. Ha az utcán meglátunk egy cuki kisbabát, lehajolunk, hogy gügyörésszünk neki, és a szüleinek mosolyogva mondogatjuk, mennyire édes ez a gyerek. Mikor a repülőgépen, kezünkben a beszállókártyával, táskával keressük a sorunkat, ugyanennek a babának a látványa más érzéseket tud kiváltani. Ha a nyolcadik sorban ül a mamája ölében, akkor tűnik még mindig nagyon cukinak, ha mi a huszadikban fogunk. Ha a kilencedikben, lehet bármilyen édes a pofija, okos a tekintete, játékos a természete, a kisgyerek egy tényezőre szűkül, hogy ugye nem fogja végigsírni az utat.
Úgy tartom magamról, hogy liberális nézeteim vannak, a szegregációt nem támogatom, de azt, hogy a kisgyerekekkel utazók egy családi részlegben utazzanak, mégis.
Arra jutottam, hogy azért, mert míg a felnőtt utazók között érvényesek bizonyos megállapodások, a gyereknevelésbe nem lehet beleszólni. Tök mindegy, milyen háttérből jött az előttem ülő, megkérhetem, hogy döntse magát előbbre, mikor az ételeket szolgálják fel. Azt is meg tudom neki mondani, hogy ha feláll, ne a széktámlát rángassa, különösen akkor ne, ha láthatóan alszom, a könyökét pedig úgy rakja le, hogy osztozzunk a kartámlán, és a táskáját úgy forgassa, hogy beférjen az enyém is a polcra.

Száműznék a gyerekeket a repülőről


De hogy ki hogyan altat, mikor enged bármiben a gyerekei kérésének, rájuk szól-e, amikor bújócskáznak, vagy mérlegállást gyakorolnak a támlákon, az egy teljesen másik terület. Mindenkinek megvannak a saját meggyőződései arról, hogyan kell gyereket nevelni. Engedni, szigorkodni, megadni, rávenni, hogy magának megoldja, kényeztetni, ridegtartani – ezek a fogalmak mind viszonylagosak, ki-ki mást ért rajta, különösen, ha nevelésről van szó. És ezek a világok idegenek, de még barátok között is átjárhatatlanok, és ezt meg is tanulja mindenki.
Gyerekbulin nem szólunk Gézukára, hogy ne spricceljen ásványvizet a könyvespolcra, mert lehet, hogy a mamája alternatív óvodába járatja, ahol támogatják minden kis apró ötletében. Ha bömbölve kéri, hadd nézzen DVD-t a többiekkel, ám szülei zöldelvek mentén élnek, és a gyerek csak fajátékokat ismer, nem szólunk semmit. Na, pont ezek miatt a szemléletbeli különbségek miatt támogatnám a családi részleget, hogy végül – mikor már a bőröndöket várjuk a tekergő sorban – oda lehessen guggolni hozzájuk, hogy mennyire nagyon édesek.

Te mit gondolsz a témáról? Szólj hozzá, és mondd el véleményed a Nők Lapja Café fórumában! 

Olvass tovább

Hozzászólások

katkoka82 2010-09-27 14:08

Hozzászólnék...

 

5 napja jöttünk haza egy 2 hetes pihenésből. Oda is, vissza is 3 órás repülés volt.Jött velünk a 10 hónapos kislányunk is. A kislány a beszállásnál majdnem elaludt, ellenben indulásnál, mint akit a darázs csípett meg...végigrandalírozta a 3 órás utat. Mi mindenáron altatni szerettük volna, ő viszont játszani akart. Amint megállt a gép, elaludt . Lehet a gép zúgása, vagy a levegő, de valami nagyon felpörgette, mert amúgy nem ilyen (mondjuk gyanítom, hogy a saját idegességünket is ráragasztottuk szegényre..). Viszont odajött egy utas és közölte: hogy legyek rá büszke, mert nagyon ügyesen viselkedett, hosszú út volt ez. Hozzáteszem hangos nem volt a kislányom, csak állandóan mehetnékje volt.

 Visszafelé ugyanez volt, csak akkor délután repültünk és már nem csináltunk belőle lelkiismereti kérdést. A stewardessek is nagyon készségesek voltak.

 Nem tudom mi lenne a megoldás. Felnőttként én is tudom, hogy jó elaludni a repülőn, átaludni az egészet, de ha lenne külön részleg, az sem lenne megoldás. Miért jó a mai világban, ahol esélyegyenlőségről beszélünk mindenhol, hogy elszeparáljuk a kicsit idegesítőeket???? Engem is idegesít, ha másnak átlóg az újságja, ha kávét rendel és ott "illatozik", ha az előttem lévő hátradönti az ülést....ha valaki pakol, vagy ha nem pakol...Szerintem itt csak egy megoldás van, amit II János Pál mondott:

  Nyitott szemmel járni, nem mindent szóvá tenni és egy kicsit segíteni..

zsuzsi1975 2010-09-24 04:09

5-6 evvel ezelott az anyukamnak egy olyan utastarsa akadt aki levette a cipojet. Mindezt egy 10-11 oras uton. Az urgenek olyan elviselhetetlen labszaga volt hogy korulotte mindenki oklendezni kezdett. Anyukam aki alig tudott angolul elmagyarazta a  legiutaskiseroknek akik felvetettek a cipot a tulajaval. De azt mondta hogy erre mig el emlekezni fog. Soha nem panaszkodott gyerek miatt, sot ugy altalaban semmire nem panaszkodott meg eddig az utjai alatt, kiveve ezt az egyet. 

 

egyebkent azok akik egy ket orat repultek meg eddig csak maximum el sem tudjak kepzelni milyen lehet egy 6-8-10 es ennel tobb oras ut bezarva egy gyufasdobozba. Huszon eves koromban megjartam londont oda vissza nagyon sokszor. Akkor ugy gondoltam hogy johet nekem a hosszabb is, ide vele. Amiota az usabol repkedunk oda vissza 16-20 orat osszesen mar nem vagyok annyira lelkes.  

A repulogepnek van egy elviselhetetlen zugasa, nem tul hangos de megis kimerito. Erre mar feltalaltak a zajkiegyenlito fulhallgatot, ami sokkal jobb mint a fuldugo, de meg ezzel egyutt is faraszto tud lenni egy ilyen hosszu repulout.  

fairyberry 2010-09-23 21:55

Sziasztok!

Nos, nekem a repülő egyenlőre kimaradt, vonatozásból ellenben otthon vagyok.Ahogy még egy felnőttet is megvisel a több órás egyhelyben ülés, úgy minden bizonnyal a gyerekeket is. Annál kellemetlenebb helyzetet egy hosszú úton elképzelni sem tudok, mint amikor állandóan csendre kell intenem a fiamat (5éves), mert a bácsik nénik csúnyán néznek, amellett, hogy nagy valószinűséggel ők is átélték életük során legalább egyszer a helyzetünket akár a szülő akár a gyermek oldaláról. De ezt előszeretettel elfelejti mindenki, mert ez a legkönnyebb. Valljuk be a "kultúrált" népekre legkevésbé sem jellemző a tolerancia vagy az empátia. Senkinek nem kellemes ez a helyzet, én is mindenképpen jónak tartanám, ha lennének elkülönített részek a gyerekeknek, félreértés ne essék, nem is annyira azért, hoyg a nagyrabecsült felnőtt utazóközönségnek könnyebb legyen az élete, hanem hogy azok az anyukák és kisgyerekek, akik amúgy végigstresszelik az ilyen utakat, és 6x meggondolnak minden ilyen vállalkozást, hozzájussanak egy olyan megoldáshoz, ami megkönnyíti az életüket. Nekem pl. folyton gond volt a szopiztatás és a pelenkázás...ha jól sejtem egy csupa gyerek, csupa szülő kompániából nem néznének ki sem az ordító kölyköm sem a szükségletei kielégítésében való közbenjárás miatt, sőt még akkor sem, ha nem ül rendesen a fenekén több órát...megjegyzem nekem sem megy..szivesen potyáznék a játszószőnyegen, akár egy halom ordító 8éven aluli kupac kellős közepén. JA, és persze el ne felejtsem..nem érezném diszkriminálónak..sőt! :D

Bigacsiga 2010-09-23 19:53

Tipikus a helyzet:-)

Nekem is vannak gyerekeim, de maximálisan egyetértek azzal, hogy alakítsanak ki családos részt a repülőkön. Kedves anyukák, tessék tudomásul venni, hogy egy idegen ember számára iszonyú idegesítő más kölkének a sírását hallgatni órákon keresztül, pláne, ha emiatt nem lehet aludni vagy pihenni. Az anyukának is az, nem kétséges, de ő kénytelen.... Még ennél is szörnyűbb a futkosás/hajcibálás/széklökdösés és társai. Ugyan miért kellene ezt bárkinek is tolerálni? Ahogy azt sem kell, ha valaki bunkó és kiabál. Sok kisgyerek nagyon megszenvedi az utat, mert unatkozik, fáj a füle, kiesik a napi bevált alvásritmusából. Nyilván az lenne  legegyszerűbb, hogy ilyen gyerekkel nem repül a család, de ha már mindenáron muszáj, akkor ezt tegye úgy, hogy ne menjen mindenki idegeire. Erre lenne kitalálva a családos karantén:-)

Nem kell ezen megsértődni. Nem várhatjuk el a gyerektől, hogy tűrjön és viselkedjen úgy, mint egy felnőtt, de ne is lepődjünk meg, ha az "elevensége" zavaró. Egy kutyatulajdonosnak sem nézem el, ha a kis drága mindent szétrág vagy lepisil, csak azért, mert ártatlan kis kutya. Kis toleranciát a gyerekesektől is! Nem jár plecsni, dicsőség vagy külön bánásmód azért, mert valaki gyereket nevel.

kukucs2 2010-09-23 13:47

Szerintem a gyerekekkel semmi olyan gond nincs a repulon, amit ne lehetne kibirni. Ellenben, ha van szerencsed kifogni egy ketlabon jaro parfumfelhot vagy izzadtsag gombocot, az valodi szenvedes! Persze ez az ut hosszatol is fugg.....egy 7 oras ut soran nem szivesen hallgatnam, ahogy nonstop sir egy gyerkoc, de gondolom ezzel az anyja/apja ugyanigy van...mese nincs, tarsadalomban elunk, emberek vesznek minket korul, akik elviselnek minket, nekunk is el kell viselnunk oket!

elsi1 2010-09-23 12:43

Én azt tapasztalom,hogy a problémás gyerekek nem az 1-2-3 évesek,max azok nyafognak,aztán kész.

Az igazán rossz gyerekek a 5-6-7-8 éves gyerekek,akiket esetleg már fegyelmezni is lehetne,de nem,rohangálnak,destruálnak,önmegvalósítanak:))

zsuzsi1975 2010-09-23 07:46

Ezt irtad:

 

Gyerek reszleg repulokon. A Gulf Air long haul jaratain van ;) de mint tudjuk a Gulf Air jarataira nem 2 forint a repulojegy. 
http://www.gulfair.com/English/info/OnBoard /Pages/SkyNanny.aspx

 

Nincs gyerek reszleg a repulokon, meg a gulf air-en sem. Egy nanny van aki hoz jatekot es konyvet ha kell, de nincs kulon hely a gyerekeknek. Maradnak a szekukben ahova a jegyet vettek, ugy mint a tobbi utas. Ennyi. 

 

 

Aztan meg ezt irtad: 

Nem irtam en egy szoval sem, hogy van a Gulfon kulon csaladi reszleg, de van egy csomo gepukon hely ahol a gyerekek tudnak jatszani..talan nincs benne a cikkben, megeshet. Ez is tobb mint a semmi szerintem. 

 

Nem cikk amit belinkeltel. Ez a Gulf air legitarsasag weboldala, a hivatalos tajekoztato. Annyi szerepel benne hogy a foldon, a repuloteren van egy gyerekek reszere kialalkitott varo. De a repulore csak nanny van es jatek de nincsenek jatszo reszek a repulokon.

 

Hiaba magyarazod.

 

Na kalap kabat.