Aktuális

A bor az étek fűszere

Aki az ételhez vizet iszik, az kihagy egy csodát az életéből – véli Őszy-Tóth Gábriel író-újságíró, miközben tölt a poharunkba.

Az egerszalóki St. Andrea Pincészet „Áldás” nevű bora, 2007-ből. Ezt kóstoljam meg! Megalkotója, Lőrincz György (a 2009-es Év Borásza) vargányás kacsasültjét most nem tudja hozzá kínálni, de a bor önmagában is hordoz üzenetet. A szeretetét. Ezért az üzenetért járta be Gábriel és felesége, Ibolya fáradságot nem kímélve Magyarország nyolcvan neves borospincéjét az utóbbi egy évben. A látogatásokból barátságok, az interjúkból kötet született, az Így főznek a borászok.

– Nem csak a borosgazdák receptjei érdekeltek, inkább a bölcsességük, amely a borral való foglalatoskodás közben születik meg – mondja a szerző. – Ahány borász, annyiféle filozófia. Bock József például azt tartja, a szőlő több, mint a termőföld; úgy szereti, mint a saját gyermekét. Vida Péter szerint a szőlő, mikor leszüretelik, meghal, majd erjedni, forrni kezd, és bor képében születik újjá. Sokat tanultam a borászoktól; fegyelmet, lelkesedést, elhivatottságot. És még valamit: a bor megtartja a barátokat, és összekovácsolja a családot. Egy pohár jó bor mellett beszélgetve mindig „történik valami a lélekben”. Nem tud persze minden borosgazda főzni. De azt mindegyik állítja, hogy egy hozzá illő bor új ízeket képes előcsalogatni bármelyik ételből. Ez akkor is igaz, ha a bort hozzá kortyoljuk, és akkor is, ha az étel készítése közben hozzá öntjük. A bor ugyanis fűszer. A legnemesebbek egyike.

 

Lőrincz György receptje a bora mellé: Kacsacomb vargányás széles metélttel

Hozzávalók 4 személyre: 4 kacsacomb, babérlevél (lehetőleg friss), kakukkfű (lehetőleg friss), 24 dkg vargánya gomba, 32 dkg házilag gyúrt széles metélt, frissen őrölt bors, 1 l kacsazsír, tengeri só, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg fokhagyma, szárnyas alaplé (húsleves), vaj, tejszín.

A bor az étek fűszere

A kacsacombokat megtisztítjuk, megmossuk, majd szárazra töröljük. Sóval, borssal ízesítjük. Olvasztott házi kacsazsíron a babérlevelet és kakukkfüvet, kevés fokhagymát felmelegítjük egy öntött vas edényben, 80 °C-ig felmelegítjük, majd belehelyezzük a kacsacombot. Folyamatos ellenőrzés mellett alacsony hőfokon tartjuk. Miután megpuhult, készre sütjük. Közben elkészítjük a köretet: a széles metéltet kifőzzük. Amíg fő, addig a kacsazsírból elvéve kevés fokhagymát és hagymát pirítunk, majd a kockákra vágott friss vargányagombát lesütjük, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, és egy kevés levessel, tejszínnel felöntjük, és a tésztával összekeverjük. Eközben a kész kacsacombot a zsírból kivéve lecsöpögtetjük, pár percig pihentetjük, majd ízlésesen tálaljuk.

 

A bor az étek fűszereCikkünk a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.
A hetilap tartalmából: 

  • “Mindenhol kilógok, de ott legalább nagyon” – Címlapon Gryllus Dorka
  • 10 tévhit a borról
  • 4 alkalom – 4 smink
  • Akard, hogy tovább tartson a nyár!
  • A világvége egyelőre elmarad
  • “Azt akarom, hogy ne bánjam ezt meg!”  

Ha előfizetnél a lapra, katt ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top