Aktuális

Zsazsa örök

Hosszabb, változatosabb, viharosabb és csillogóbb életet aligha kívánhat magának mozisztár. Gábor Zsazsa élete utolsó nagy feladatán dolgozik: szeretné elérni, hogy az emberek az egykori izgalmas és káprázatos dívára emlékezzenek.

A budapesti születésű (az évszám kideríthetetlen) amerikai színésznő állapotáról egymásnak ellentmondó hírek érkeznek, akad, aki már temeti a csípőprotézis-beültetésen átesett Gábor Zsazsát, van, aki azt jósolja, játszva megéri a 100. évét is, elvégre az édesanyja is 103 évesen hunyt el. Az egykori Miss Magyarország az ’50-es, ’60-as években élte fénykorát, filmek és tévéjátékok tucatjaiban játszott az Egyesült Államokban. Később a társasági élet híres alakja lett, valamirevaló hollywoodi partiról Zsazsa nem hiányozhatott. Kilencszer ment férjhez, többek között Conrad Hiltonhoz, a nagy szállodalánc alapítójához, de a világhírű színészhez, George Sandershez is. Valahányadik férje, Jack Ryan a Barbie baba megalkotója volt. Jack egy évig élhetett egy hús-vér Barbie babával, aztán Zsazsa őt is otthagyta. Utolsó, mindmáig tartó és leghosszabb házasságát Frederic von Anhalt herceggel kötötte, így Zsazsának ma hivatalosan a hercegné megszólítás dukál.

Gábor Zsazsa és férje, Frederic von Anhalt herceg
Gábor Zsazsa és férje, Frederic von Anhalt herceg

Babaszerű, szőke szépségét, amellyel oly sok mindenkit megszédített, és amellyel annyi mindent elért az életében, igen hosszan őrizte. Hilton révén rokonságban áll Paris Hiltonnal is. Sokan vonnak párhuzamot kettejük karrierje között. Mindketten többet szerepeltek a lapok címoldalain, mint a mozivásznon, és vélhetően Paris osztja mostohanagynénje híres mondását: „Mindegy, hogy mit mondanak, csak beszéljenek rólam.”

Zsa Zsa örökCsodálói azonban azt mondják, Zsazsa a maga idejében valódi, káprázatos csillag volt, míg a szinte kizárólag csacska történeteivel reflektorfénybe kerülő Paris legfeljebb egy aszteroida. Zsazsa mindent hozott, amit egy csillagtól elvárhatott a rajongótábor. Botrányokba keveredett, és botrányokat kevert. Egyik leghíresebb esete az volt, amikor hetvenévesen megpofozott egy rendőrt, mert az tiszteletlenül beszélt vele. Zsazsát háromnapi börtönre ítélték emiatt – és az újságok csak róla írtak. Miközben szépsége és férjei révén dúsgazdag lett, folyamatosan szórta az azóta szállóigévé nemesedett aranyköpéseit: „Soha nem utálhatsz egy férfit annyira, hogy visszaadd neki a gyémántokat”, „remekül értek a háztartáshoz, ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát” – és így tovább. A nézők követelték, hogy láthassák és hallhassák utánozhatatlan magyar akcentusával előadott bölcsességeit és vaskos poénjait a tévében, így örökös vendége volt az amerikai és a nyugat-európai televíziós show-műsoroknak. A ’80-as években egy magyar alternatív együttes ezt énekelte: „Oh, Zsazsa Gábor, elszáll a mámor.” A mámor talán elszáll, de nem mindegy, milyen gyorsan. Zsazsáénál hosszabb, változatosabb, viharosabb és csillogóbb életet aligha kívánhat magának egy sztár.

Időben, bölcsen visszavonult. Túlélte a legtöbb kortársát és főként Hollywood gyilkos intrikáit, ma már nemigen akar már mást, csak hogy hagyják békén. Az elmúlt év(tized)ekben ritkán hagyta el az otthonát, elzavarta az újságírókat, az utolsó „hivatalos” kép három éve jelent meg róla egy magazinban. Férje társaságában mosolyog a nappalijában, és nem takargatja, hogy a szép ülőbútor huzata bizony kifeslett. Von Anhalt herceg azt mondja, felesége elkeseredett az állapota miatt, mivel részben magatehetetlen. Féltve őrzi kis titkait – valós korát például a férje sem ismeri –, és nem akarja, hogy tolókocsiban lássák. Azt szeretné, hogy az emberek az egykori tökéletes, izgalmas, sugárzó dívára emlékezzenek.

Zsa Zsa örök

 

A legcsillogóbb színésznő
Bajban van az ember, ha azt kérik tőle, sorolja fel Gábor Zsazsa filmjeit. Pedig több mint ötven filmben szerepelt. Játszott Marilyn Monroe-val és a kor más hírességeivel, rendezte őt Orson Welles A gonosz érintésében. Leghíresebb filmje a Moulin Rouge volt (1952), ez a mozi Oscar-díjat és Velencében Ezüst Oroszlánt nyert. 1958-ban Zsazsa kapta a legcsillogóbb színésznőnek járó Golden Globe-különdíjat. Híres rendőrpofozásából pedig a Csupasz pisztoly 2 és ½ elején csinált viccet, egy rövid jelenet erejéig örömmel elfogadta a rendező felkérését. Nevét és kéznyomát őrzi a Walk of Fame, a legnagyobb hollywoodi hírességek sétánya.
Zsa Zsa örök

 

Zsa Zsa örökA cikk nyomtatásban a Marie Claire szeptemberi számában jelent meg.

A magazin legfrissebb számának tartalmából:

  • Őszi trendek – egyenesen a kifutóról
  • Milyen ma férfinak lenni?
  • Merj újrakezdeni! Díjazzuk a bátor döntéseket! 
  • Macskanő vagy őzike? Sminktrendek 2010-re
  • Milyen ma férfinak lenni – melléklet a férfiakról

Ha előfizetnél a magazinra, katt ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top