Aktuális

Kirúgtak! Vagy mégsem? – felmondási kisokos

A sorozatos munkahelyi leépítések korszakában is védi a törvény a munkavállalók meghatározott csoportjait a munkáltatókkal szemben. Mit jelent, és ki az akit megillet a felmondási védelem és mely esetekben alkalmazható?
 Egy vidéki moziüzemeltető cég arról értesítette gyesen lévő alkalmazottját, hogy gazdasági okokból történt átszervezés miatt az általa korábban betöltött jegykezelői munkakör megszűnik. Egyúttal azt a sajnálatos hírt is közölte, hogy a munkakör megszűnése miatt kénytelen a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással megszüntetni. A munkáltató a felmondásban tájékoztatta a munkavállaló hölgyet, hogy a felmondási ideje a gyes lejártát követő 31. napon kezdődik, valamint hogy a munkavállaló a törvény szerint őt megillető felmondási időre és végkielégítésre jogosult.

A munkavállaló pert indított az illetékes munkaügyi bíróságnál. Keresetében kérte annak megállapítását, hogy a munkáltató rendes felmondása jogellenes, mivel a Munka Törvénykönyve szerint a gyes folyósításának ideje alatt a gyesben részesülő munkavállaló munkaviszonyát a munkáltató rendes felmondással nem szüntetheti meg.

 

Mi a felmondási védelem?

A felmondási védelem törvény által megfogalmazott célja, hogy meghatározott körülmények fennállta esetén a munkáltató ne küldhesse el munkavállalóját.

Ennek megfelelően a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt, azaz a munkavállaló felmondási védelem alatt áll például az alábbi esetekben:

•    betegség miatti keresőképtelenség alatt, de legfeljebb a betegszabadság lejártát követő egy év időtartam alatt;

•    a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés időtartama alatt;

•    a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság alatt;

•    ún. lombikbébi program keretén belüli kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság ideje alatt;

•    a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak, illetve a gyermek hároméves koráig – fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyes folyósítása idején.

A felmondási védelem lejártát követően a felmondást már másnap lehet közölni a munkavállalóval, de a felmondási idő nem kezdődhet el azonnal, hanem csak a felmondási védelem lejártát követő 15, illetve 30 nappal később (attól függően, hogy a felmondási védelem időtartama meghaladta-e a 15, illetve a 30 napot).

Kirúgtak! Vagy mégsem? – felmondási kisokos

Jogszerű a felmondás?

A felmondási védelem időtartama alatt a felmondás nem közölhető a munkavállalóval. Tehát nem fordulhat elő, hogy a felmondási védelem alatt a munkáltató (egy későbbi időpontot megjelölve) jogszerűen felmondjon a munkavállalónak. Ennek megfelelően a jogesetbeli moziüzemeltető munkáltató intézkedése a gyesen lévő alkalmazottjával szemben jogsértő volt, mivel a gyes lejártát megelőzően közölte munkavállalójával a rendes felmondását.

Figyelem! Egyéb módon megszüntethető!

Jó, ha tudjuk (mert felesleges jogvitákat megspórolhatunk magunknak), hogy a felmondási védelem kizárólag a munkáltató rendes felmondása esetén illeti meg a munkavállalót. Ebből kifolyólag például a keresőképtelen munkavállalónak vagy gyesen lévő anyának is meg lehet szüntetni a munkaviszonyát azonnali hatállyal a próbaidő alatt, vagy rendkívüli felmondással, és értelemszerűen annak sincs akadálya, hogy a fent felsorolt körülmények által érintett munkavállalók munkaviszonya közös megegyezéssel szűnjön meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top