Aktuális

Toplistás nőcis cuccok a mobilodra!

Tényleg annyit várnánk egy mobiltól, hogy megmondja, mikor ovulálunk, mennyi a testtömeg-indexünk vagy a véralkohol-szintünk, és hány napja fogyózunk?
Amikor a kifejezetten “nőcis” Samsung Diva nálunk járt, többek között arra is rácsodálkoztunk, milyen érdekes, vicces vagy éppen hasznos alkalmazásokat lehet rá külön letölteni a gyártó oldaláról, a meglévő programok mellé. Külön elgondolkodtató volt, melyikeket töltötték le a legtöbben a Samsung adatai szerint. Ez a toplista olyan nők képét vetíti elénk, akinek a legfontosabb, hogy teherbe essenek (vagy hogy pont elkerüljék), de addig is számolgatják a véralkohol-szintjüket, illetve a testtömeg-indexüket. Emellett imádnak visszaszámolni, karácsonyig, szülinapig, vagy egyéb eseményekig.

Természetesen ez nem számíthat általánosnak, ez nagy valószínűséggel a Samsung Diva-tulajdonosok érdeklődési köre. Ráadásul a telefon nagyjából tudja azt, amire egy átlagembernek tudnia kell, ezek tehát csak a szórakoztató extrák, amik egyébként ingyenesek, csupán a letöltési adatforgalomért kell fizetni. De ettől még felmerül a kérdés: vajon mindenkinek ez kell? Lássuk, miről is van szó pontosan!

 
Számolgatunk?
 
A lista élén a Love Calculator állt. Elsőre azt tippeltük, ez a Szerelmi számláló azt mutatja meg nekünk, amit az általános iskolában kockás papíron számolgattunk mindenféle bonyolult képlet alapján: hány százalékban illünk össze a szívünk választottjával a neveink alapján. Ez az elképzelés azonban naivnak bizonyult: a Love Calculator valójában azt számolja ki, mikor ovulálunk, azaz mikor esünk teherbe a legnagyobb valószínűséggel, csupán azt kell megadnunk, mikor volt a legutóbbi ciklusunk.
A második helyen egy bioritmus számláló trónol, ami a születési időpont megadása után, valami érdekes formula alapján az ember fizikai, intellektuális és emocionális állapotát mondja meg egy mínusz száztól plusz százig terjedő skálán. A teszt írásakor e sorok írója fizikailag -100, intellektuálisan +97, érzelmileg pedig -47 pontot kapott, de az elkövetkező napokra javuló tendenciát ígért a különleges szoftver a negatív értékekre.
 
Mivel csábít a mobil?
 
A lista harmadik helyét az Alcohol calculator foglalta el, ami megtippeli a véralkohol-szintünket, ha megmondjuk neki a nemünket, a testtömegünket, és azt, hogy mit ittunk és mikor. (A program készítői azért megjegyezték, hogy ez az alkalmazás csupán szórakozásra való, arra nem, hogy eldöntsük, átmennénk-e valamilyen józanság-teszten. Arra is figyelmeztetik a telefontulajokat, hogy ne vezessenek ittasan.)
Akadt még a legnépszerűbbek között között mindenféle számolgatós alkalmazás, például egy testtömeg-index, illetve egy borravaló-számláló, vagy az Oil Calculator, ami az autó fogyasztását árulja el, ha beütünk pár adatot. Sima számológép alkalmazásból pedig kettő is akadt a legnépszerűbbek között.
 
 
Visszaszámolunk?
 Úgy tűnik, a különféle visszaszámlálók is népszerűek: volt olyan program, ami azt mutatja, mennyi idő van még hátra karácsonyig, a szülinapunkig, a babánk születéséig, vagy bármilyen más, általunk megadható dátumig. Nem vissza, hanem előre számol a Quitsmoking, amit akkor kell elindítanunk, amikor abbahagyjuk a cigarettát. Onnantól kezdve a program büszkén hirdeti a képernyőn, hány napja vagyunk tiszták,és mennyi pénzt és nikotint spóroltunk meg azóta. Hasonló program van fogyókúrás verzióban is.
 
 
Kell ez nekünk?

Hozzá kell tenni, hogy egy-két hétköznapibb, hasznosabbnak számító program is akadt a legnépszerűbbek között, például digitális óra, Google kereső-alkalmazás, időjárás-előrejelző, vagy a fentebb említett számológépek.
Összességében mégis fura képet mutat a lista, ezért feltesszük a kérdést: te használsz, vagy használnál valami fura, a fentiekhez hasonló programot a mobilodon?
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top