Aktuális

Befellegzett a devizahiteleknek?

Igaz, hogy teljesen betiltják a devizahitelezést? Vagy újabb tévhit vezet minket félre? Az adós kérdez, Ács Gábor válaszol.

Nem, csak részben. A kormány friss döntése nyomán lakossági devizahitelek esetében júliustól már nem jegyezhető be jelzálogjog, vagyis tényleg kilőtték a devizalapú jelzáloghiteleket. Mivel e biztosíték nélkül a bankok a válság kitörése óta nem szívesen hiteleznek, azt lehet mondani, hogy gyakorlatilag megszűntek az új kihelyezések a devizahitelekben a lakosság számára. A vállalatok számára továbbra is folyik a devizahitelezés, de ez nyilván nem vigasztalja azokat az embereket, akik például euró alapú lakáshitel felvételén törték a fejüket.

Befellegzett a devizahiteleknek?
 

Új nincs, de átváltani lehet

A lényeg tehát, hogy új hitelt nem adhatnak deviza alapon a bankok, ez azonban nem jelenti azt, hogy a régieket ne lehetne egy másik devizás kölcsönnel kiváltani. Aki tehát egy korábban felvett devizahitel terheit nyögi, s talál jobbat, nyugodtan válthat, a hitelkiváltásra nem vonatkozik az új szabályozás. Ezeknél inkább az a probléma, hogy az adós számára ritkán éri meg a váltás, sokszor csak a szolgáltató nyer az új szerződéssel. Illetve, a váltásból fakadó megtakarítás nagy része a banknál, illetve ügynökénél landol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top