A közrendet védi a romák kiutasítása?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Nicolas Sarkozy francia elnök elhatározta, hogy felszámolja az illegálisan működő cigánytelepeket, mert ezeket tartja a bűnözés melegágyainak. Az első családok már el is hagyták az országot. A hírt Soma Mamagésa kommentálja.

A hír: Több tucat roma érkezett vissza Romániába, akiket Franciaországból telepítettek haza egy Nicolas Sarkozy elnök által támogatott, vitatott gyakorlat alapján.

Sarkozy júliusban rendelte el mintegy 300, engedély nélkül felépített, romák által lakott tábor felszámolását, és azoknak a cigányoknak a kiutasítását, akik illegálisan tartózkodnak Franciaországban.

A közrendet védi a romák kiutasítása?


Az intézkedést Sarkozy egy héttel a Loire-völgyben kitört zavargások után rendelte el, amelynek során az egyik táborban lakók megtámadták a rendőröket, akik agyonlőttek egy közülük való, fiatal fiút. A kormány szerint a táborok „a feketekereskedelem, az embertelen életkörülmények, a gyerekek koldulásra kényszerítése, a prostitúció és a bűnözés forrásai és melegágyai”. Sarkozy bejelentette, hogy még az év vége előtt beterjesztenek egy törvényjavaslatot, amely megkönnyítené a vándorló romák kiutasítását „a közrend védelmében”. Jogvédők szerint viszont a lépés megbélyegzi a romákat.


 
Különvélemény Soma Mamagésától
A közrendet védi a romák kiutasítása?Épp tegnap jöttem haza Ózdról, ahol az ország egyik legszegényebb cigánytelepén, Hétesen, idén negyedik éve szervezte meg Bódis Kriszta (író, dokumentumfilm-rendező) a főként gyerekeknek szóló képzőművészeti, alkotó- és médiatábort. A látványos és szórakoztató délutáni kulturális programokat persze kicsik-nagyok egyaránt élvezhetik, és nemcsak a hétesiek, hanem bárki, aki nyitott, hogy idejöjjön. Tegnap át is mentem a Kiserdők alja telepi romákhoz (ott több mint 400-an élnek hasonló mélyszegénységben), hogy áthívjam őket is a délutáni Romano Glaso-koncertre. (Nekem ez volt a második évem itt, idén már női csoporttal foglalkoztam.) Megható és erőt adó volt látni a különféle foglalkozásokra, tevékenységekre való nyitottságukat, a hálájukat, amiért foglalkozunk velük.

Bódis Kriszta megszervezte és levezényelte, hogy legyen a telepnek focipályája. Óriási küzdelem volt, amelyben a helyiek is részt vettek. Lelkesen dolgoztak, majd a sok fegyelmezetlen, vad gyerektől kitartóan óvták, féltették a frissen vetett és locsolt füvet. Amikor kézfelnyújtással szavaztatva kérdeztem, hogy ki érzi magáénak a focipályát, szinte minden kéz magasba lendült. Belerakták ők is az energiájukat, dolgoztak érte. Mindenki  tudja azt, hogy alapvetően jobb tevékenynek lenni, mint tétlennek. Elképesztő, hogy mennyi munkára alkalmas kéz van kihasználatlanul! A cigányokat szinte mindenütt megvetik és kirekesztik (nyilván nem ok nélkül, tudom jól…), de borzasztóan nehéz úgy kitörni, hogy a megvetés béklyójában és az egyre nagyobb méreteket öltő munkanélküliségben (ezt most főként Magyarországra értem), a mindennapos kenyérgondok idegtépő és gyomrot mardosó reménytelenségben maradjon energiájuk a remény és a belső erő megtartására.

Persze érthető: ha egy országban illegálisan tartózkodnak, annak következménye kell hogy legyen.
De azt is tudom, hogy az „adva kapsz” törvénye minden szinten működik. Úgyhogy ha én lettem volna Franciaország miniszter-királynője (avagy Mrs. Sárközy), akkor nem ezt választottam volna. Tudom, hogy Románia milyen gazdasági helyzetben van, és azt is, hogy a két ország viszonylatában én vagyok az, aki adhat. Úgyhogy a hazatelepítéssel egy időben nagyvonalúan egy foglalkoztatottsági projektet is elindítottam volna, a szakmai képzéssel és a munkahelyteremtéssel egy időben. TUDOM, megtapasztaltam, hogy a romák nagy része szeretne dolgozni. Ha igazi elfogadással, megértéssel (csak a szeretet vihet előre), nyitott szívvel és segíteni akarással fordul feléjük az ember, akkor segítőkészek, és sokra képesek! Sok kis aranyos, nyitott szívű gyermek álmodik köztük jobb jövőről, de a mindennapi nélkülözés, megvetettség, munkanélküliség megtöri őket. A minimális összegű segélyek nem nyújtanak perspektívát!

Képzést, beléjük vetett hitet és munkát, nagyurak! Nem pakolászni és kirekeszteni őket, mint egy koszos rongyot, egy darab szemetet! Franciaország költségvetésében 300 emberre tudatosan felépíteni és elindítani egy képzési és foglalkoztatottsági projektet, nem lett volna több anyagilag, mint amit én magam beleraktam most a hétesi telepbe. Persze a kicsi is számít, de nem értem, hogy komoly kormányzati szinteken hogy nem indultak még el perspektívát nyújtó hosszú távú programok. (Nyilván évek kellenek ahhoz, hogy mélyebb szintekről elinduljon a változás, de akkor is!)
És akkor csodálkoznak, undorodnak és gyűlölködnek (ami persze azt is lehúzza, aki ezt átéli), hogy bűnöznek a romák? Itthon olyan munkanélküliség (és alulfizetettség) van, hogy fehér ember alig kap munkát (főleg az ország keleti területén), nemhogy egy kokszfekete roma. Beállít munkára jelentkezni, az esetek kilencvenakárhány százalékában esélye sincs rá, hogy elhelyezkedjen. Óriási forrásenergia kell a kitöréshez, de nem lehet mindenki kivételes. Elég volt a mutogatásból és az utálkozásból, tessék cselekedni!

Olvass tovább

Hozzászólások

jeltelen 2010-09-17 11:37

Sárközy azt tette amit tennie kellett. Kiutasított az országból néhány ezer 3 hónapnál tovább munka nélkül ott tartózkodó idegen állampolgárt. Mást nem is nagyon tehetett volna, hisz ez a törvény!

Somának meg üzenem, a cigánygyerekeket elsősorban nem "alkotni" és focizni kell megtanítani, hanem írni olvasni és egy jó szakmára, mert festegetésből meg labdarúgásból nagyon kevesen tudnak megélni, de még zenélésből és táncikálásból is.

Feltételezem, hogyha ugyanez a társaság letáborozna Debrecen vagy Budapest mellett, akkor a magyar állam is visszazsuppolná őket a hazájukba. Merészen még azt is gondolom, hogy Luxemburg is.

szaszo71 2010-09-17 11:01

Én Németo-ban élek, és németet tanítok külföldieknek. Többek között egy projekt keretében járok egy menekültotthonba is, ahol ingyen tanítjuk a nyelvet. Az ott élő, valóban nehéz helyzetből érkezett irakiak, afgánok ezért nagyon hálásak, szorgalmasan járnak. Viszont az utóbbi időben egyre több cigány érkezik olyan országokból, ahonan nem tudom, mért jönnek: Szerbiából, Macedóniából, stb. Ők ülnek az udvaron, szívják a cigarettát és mégcsak véletlenül sem jönnek a németórára. Úgyhogy, kedves Soma, a "Képzést, beléjük vetett hitet és munkát, nagyurak!" - sem elég, mert sajnos nagyrészük nem hajlandó egyáltalán semmit tenni a saját boldogulásáért.

livilla 2010-09-17 10:53

Az ilyenektől kinyilik a bicska a zsebemben.

 Pár éven belül ez lesz az egész országból, csak a legtöbb ember ezt még nem látja.

 

Ha a többség rádöbben, itt vagy polgárháború lesz, vagy Magyarországnak vége. 

ativeclod 2010-09-17 10:46

A közrendet védte volna, ha ide be sem engedik őket...

 

http://www.indavideo.hu/video/Feszekrakok_Diosg yorben

 

 

livilla 2010-09-17 10:41

Nyugodj meg, nem is lesz.

 

A világ állapota tragikus, gyakorlatilag a küszöbén állunk a modern civilizáció legnagyobb válságának, számos hatás egyszerre ér össze egy pontban (pénzügyi válság, olajválság, erőforrásválság, globális felmelegedés, túlnépesedés, stb).

 

Ezek mind olyan tényezők, amik közül eggyel sem tudunk megbirkózni, nemhogy az összessel. 

 

Az élősködésnek nagyon rövidesen vége szakad, újra éled a régi világ, amikor ha nem dolgozol, enni sem fogsz, ismét közelharc lesz a kenyérért és a túlélésért.

 

Kedves Soma és egyéb jogvédők, kiváncsian várom, mikor esik le nektek a tantusz. Mert ébredésetek kesrrű lészen, védenceitekkel együtt - szélsebesen közeleg az igazság pillanata. 

 

Az ecolúció a társadalom szintjén is működik, hiába igyekeznek azt kiiktatni ideig-óráig.

 

glorianna 2010-09-17 10:37

"A magyaroknak kell kidolgozni az EU-s romapolitikát"

Tökmindegy, ki gyürkőzik neki egy EU-s romapolitika kidolgozásának, iu. egyelőre sehol sincs működő , eredményes modell. Minden esetre sürgős volna. 

livilla 2010-09-17 10:26

Én ezért örültem nagyon, amikor  Romániát meg Bulgáriát bevették az EU-ba, mert tudtam, hogy az EU-s felelősöknek lila gőzük sincs ,mit szabaditottak ezzel magukra.

 

Könnyű onnan jó messziről, a zelefántcsonttoronyból jogvédősködni. Kapjanak csak ő kis az áldásból, nagyon helyes. Már látható is a jobbrafordulás :-) 

 

A baj az,  hogy minden pénzt ki fognak fizetni azért, hogy az élősködőket a mi térfelünkön tartsák, ez a hülye Orbán meg még szorgalmazza is ezt.   A magyaroknak kell kidolgozni az EU-s romapolitikát - hát röhög a vakbelem. 

 

Nagyon helyes, szivjon csak az összes liberális. Csak mi szabadulnánk meg tőlük végre!