A közrendet védi a romák kiutasítása?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Nicolas Sarkozy francia elnök elhatározta, hogy felszámolja az illegálisan működő cigánytelepeket, mert ezeket tartja a bűnözés melegágyainak. Az első családok már el is hagyták az országot. A hírt Soma Mamagésa kommentálja.
Írta: 2010. 08. 24. Ez van! rovat 

A hír: Több tucat roma érkezett vissza Romániába, akiket Franciaországból telepítettek haza egy Nicolas Sarkozy elnök által támogatott, vitatott gyakorlat alapján.

Sarkozy júliusban rendelte el mintegy 300, engedély nélkül felépített, romák által lakott tábor felszámolását, és azoknak a cigányoknak a kiutasítását, akik illegálisan tartózkodnak Franciaországban.

A közrendet védi a romák kiutasítása?


Az intézkedést Sarkozy egy héttel a Loire-völgyben kitört zavargások után rendelte el, amelynek során az egyik táborban lakók megtámadták a rendőröket, akik agyonlőttek egy közülük való, fiatal fiút. A kormány szerint a táborok „a feketekereskedelem, az embertelen életkörülmények, a gyerekek koldulásra kényszerítése, a prostitúció és a bűnözés forrásai és melegágyai”. Sarkozy bejelentette, hogy még az év vége előtt beterjesztenek egy törvényjavaslatot, amely megkönnyítené a vándorló romák kiutasítását „a közrend védelmében”. Jogvédők szerint viszont a lépés megbélyegzi a romákat.


 
Különvélemény Soma Mamagésától
A közrendet védi a romák kiutasítása?Épp tegnap jöttem haza Ózdról, ahol az ország egyik legszegényebb cigánytelepén, Hétesen, idén negyedik éve szervezte meg Bódis Kriszta (író, dokumentumfilm-rendező) a főként gyerekeknek szóló képzőművészeti, alkotó- és médiatábort. A látványos és szórakoztató délutáni kulturális programokat persze kicsik-nagyok egyaránt élvezhetik, és nemcsak a hétesiek, hanem bárki, aki nyitott, hogy idejöjjön. Tegnap át is mentem a Kiserdők alja telepi romákhoz (ott több mint 400-an élnek hasonló mélyszegénységben), hogy áthívjam őket is a délutáni Romano Glaso-koncertre. (Nekem ez volt a második évem itt, idén már női csoporttal foglalkoztam.) Megható és erőt adó volt látni a különféle foglalkozásokra, tevékenységekre való nyitottságukat, a hálájukat, amiért foglalkozunk velük.

Bódis Kriszta megszervezte és levezényelte, hogy legyen a telepnek focipályája. Óriási küzdelem volt, amelyben a helyiek is részt vettek. Lelkesen dolgoztak, majd a sok fegyelmezetlen, vad gyerektől kitartóan óvták, féltették a frissen vetett és locsolt füvet. Amikor kézfelnyújtással szavaztatva kérdeztem, hogy ki érzi magáénak a focipályát, szinte minden kéz magasba lendült. Belerakták ők is az energiájukat, dolgoztak érte. Mindenki  tudja azt, hogy alapvetően jobb tevékenynek lenni, mint tétlennek. Elképesztő, hogy mennyi munkára alkalmas kéz van kihasználatlanul! A cigányokat szinte mindenütt megvetik és kirekesztik (nyilván nem ok nélkül, tudom jól…), de borzasztóan nehéz úgy kitörni, hogy a megvetés béklyójában és az egyre nagyobb méreteket öltő munkanélküliségben (ezt most főként Magyarországra értem), a mindennapos kenyérgondok idegtépő és gyomrot mardosó reménytelenségben maradjon energiájuk a remény és a belső erő megtartására.

Persze érthető: ha egy országban illegálisan tartózkodnak, annak következménye kell hogy legyen.
De azt is tudom, hogy az „adva kapsz” törvénye minden szinten működik. Úgyhogy ha én lettem volna Franciaország miniszter-királynője (avagy Mrs. Sárközy), akkor nem ezt választottam volna. Tudom, hogy Románia milyen gazdasági helyzetben van, és azt is, hogy a két ország viszonylatában én vagyok az, aki adhat. Úgyhogy a hazatelepítéssel egy időben nagyvonalúan egy foglalkoztatottsági projektet is elindítottam volna, a szakmai képzéssel és a munkahelyteremtéssel egy időben. TUDOM, megtapasztaltam, hogy a romák nagy része szeretne dolgozni. Ha igazi elfogadással, megértéssel (csak a szeretet vihet előre), nyitott szívvel és segíteni akarással fordul feléjük az ember, akkor segítőkészek, és sokra képesek! Sok kis aranyos, nyitott szívű gyermek álmodik köztük jobb jövőről, de a mindennapi nélkülözés, megvetettség, munkanélküliség megtöri őket. A minimális összegű segélyek nem nyújtanak perspektívát!

Képzést, beléjük vetett hitet és munkát, nagyurak! Nem pakolászni és kirekeszteni őket, mint egy koszos rongyot, egy darab szemetet! Franciaország költségvetésében 300 emberre tudatosan felépíteni és elindítani egy képzési és foglalkoztatottsági projektet, nem lett volna több anyagilag, mint amit én magam beleraktam most a hétesi telepbe. Persze a kicsi is számít, de nem értem, hogy komoly kormányzati szinteken hogy nem indultak még el perspektívát nyújtó hosszú távú programok. (Nyilván évek kellenek ahhoz, hogy mélyebb szintekről elinduljon a változás, de akkor is!)
És akkor csodálkoznak, undorodnak és gyűlölködnek (ami persze azt is lehúzza, aki ezt átéli), hogy bűnöznek a romák? Itthon olyan munkanélküliség (és alulfizetettség) van, hogy fehér ember alig kap munkát (főleg az ország keleti területén), nemhogy egy kokszfekete roma. Beállít munkára jelentkezni, az esetek kilencvenakárhány százalékában esélye sincs rá, hogy elhelyezkedjen. Óriási forrásenergia kell a kitöréshez, de nem lehet mindenki kivételes. Elég volt a mutogatásból és az utálkozásból, tessék cselekedni!

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_709922 2010-08-24 08:40

Nemvagyok roma ellenes!A legjobb barátnőm is roma!De ez a Franciaországi eset azt kell,hogy mondjam,jogos!

Aki egy kicsit is érti,átlátja a roma kultúrát,az tudja,hogy a vándorcigányok nem azért vándorollnak,mert munkát keresnek,leakarnak telepedni.Ideiglenes boldogulás megy,minden országban.Ha tényleg franciaországba akartak volna maradni,akkor menekült státuszt kértek volna,tettek volna lépéseket afelé,hogy hivatalosan,jogilag is tisztán lehessenek ott,nempedig letáboroznak,és késsz,majd amikor ellenörzést kapnak,akkor még szítják a bajt.

Nemvárható el Franciaországtól,hogy azt mondja,semmi gond,hogy illegálisan tartozkodnak ott,és esetleg feketén dolgoznak,még ennek fejébe állampolgárságot is ad nekik,és átképzést,munkát...

Szép mese..Ilyen a világon nincsen.Minden országnak elsősorban a saját polgárai érdekeit kell néznie,és segítenie a boldogulásban.

Ezzel az erővel énis kimehetnék Angliába,és feltehetném a kezem,hogy tessék itt vagyok,lehet engem ellátni,átképezni,munkát adni!

Az ithoni helyzetben viszont igazat adok Somának!Nemszabad félretolni a problémát,nemszabad lekezellni őket!Akiben van kurázsi,és kap egy lehetőséget,az élni fog vele,mert kiakar emelkedni a szegénységből,becsülettel akar élni,dolgozni.

Nemszabad azt mondani,hogy minden cigány ilyen meg ilyen..!

Az én barátnőm dolgozik,tanul,lakásra gyüjt!

És nem ő az eggyetlen.

Torolt_felhasznalo_390011 2010-08-24 08:30

Amikor Soma kommentál az felér egy totális agymosással!

 

Én nagyábból értem, amit mondani akar, csak ne akarna ennyire hiteles lenni

goofy75 2010-08-24 08:29

"Mindenki  tudja azt, hogy alapvetően jobb tevékenynek lenni, mint tétlennek"

Nekem ez a kijelentése tetszett a legeslegjobban :D

Miféle agymosás ez???

Torolt_felhasznalo_390011 2010-08-24 08:27

Na  igen!

ezisen 2010-08-24 08:14

Én azt mondom, könnyű a Rózsadombról egy egy napot eltölteni közöttük. 

Le kell költözni borsodba egy két évre. 

Torolt_felhasznalo_390011 2010-08-24 07:48

Somáról meg csak annyit, hogy még szerencse, hogy az NLC teret ad az önfényezésnek, csak éppen azt felejti el hozzá tenni, hogy amikor éppen nem nagyvonalúskodik, akkor jóformán egy tanfolyam árával megnyúza azt aki érdeklődik egy általa felhozoott téma íránt!

Torolt_felhasznalo_390011 2010-08-24 07:44

Na ez az a cikk, ami néhány embernél tuti kiveri majd a biztosítékot. Nálam is!
A roma ember sem más mint a fehér és még mielőtt marhára sajnálnák a kitelepítetteket, azért az adsz vagy kapsz elvén, ahogy a cikk is írta adni is kellett volna a táborokba és a franciák tuti nem ezt várták : „a feketekereskedelem, az embertelen életkörülmények, a gyerekek koldulásra kényszerítése, a prostitúció és a bűnözés forrásai és melegágyai”.
Itthon sem más a helyzet. Rengeteg cigányt ismerek. Ugyanúgy van köztük dolgos és munkakerülő is mint a fehér emberek között. Az biztos hogy van megkülönböztetés viszont alanyi jogon mindenkinek van lehetősége tanulni. A magyarnak nincsenek ingyenes képzések. Elvégezhet egy tanfolyamot több százezerért.
Azért álljon már meg a gyász menet. Csak azért mert más a bőrszíne ne kapjanak már nagyobb támogatást v agy figyelmet. Küzdjenek ők is!

N?k Lapja Café 2010-08-24 07:44

Nicolas Sarkozy francia elnök elhatározta, hogy felszámolja az illegálisan működő cigánytelepeket, mert ezeket tartja a bűnözés melegágyainak. Az első családok már el is hagyták az országot. A hírt Soma Mamagésa kommentálja.

Tovább a cikkre...

Pisztáciás kényeztetéssel indítjuk a tavaszt!

Pisztáciás kényeztetéssel indítjuk a tavaszt!

Az édes pisztácia illata egybeolvad a könnyebb, nőies virágos jegyekkel.

Címlapon

Legjobbak

Iskolapadból a szülőszobára

A korai gyermekáldás nem jelenti feltétlenül a fiatal...
Facebook lájkok száma
Kislánynak adott életet Drew Barrymore

Kislánynak adott életet Drew Barrymore

Első kislánya után ismét lánnyal bővült Drew Barrymore...
Facebook lájkok száma
Vakáció kánikulában – ezek a dehidratáció jelei

Dehidratáció nyaralás alatt

A nyári kánikulában, a családi vakáció alatt a...
Facebook lájkok száma
Megátkozta sírjának meggyalázóit a leghíresebb drámaíró

Megátkozta sírjának meggyalázóit a leghíresebb drámaíró

Egykor a színházlátogatók hintóit és lovait őrizte,...
Facebook lájkok száma
Harci delfineket és oroszlánfókákat is bevet a NATO

Harci delfineket és oroszlánfókákat is bevet a NATO

Tengeri emlősök most először vesznek részt a katonai...
Facebook lájkok száma
Meghalt Kína legkövérebb embere – 300 kiló volt

Meghalt Kína legkövérebb embere – 300 kiló volt

A 22 éves férfi élete az evésről és az alvásról szólt,...
Facebook lájkok száma
Újra összeállt Tom Hanks és Steven Spielberg

Újra összeállt Tom Hanks és Steven Spielberg

Negyedik alkalommal dolgozik együtt a páros, ezúttal...
Facebook lájkok száma
Bárki beköltözhet Catherine Deneuve kastélyába

Bárki beköltözhet Catherine Deneuve kastélyába

A 70 éves francia filmsztár tulajdonában lévő...
Facebook lájkok száma
Zivatarokra és 25 fokra is számíthatunk

Zivatarokra és 25 fokra is számíthatunk

Napos és záporos, zivataros időszakok váltogatják...
Facebook lájkok száma
Elrejti új szerelmét a nyilvánosság elől Détár Enikő

Elrejti új szerelmét a nyilvánosság elől Détár Enikő

Détár Enikő újra boldog, de nem él álomvilágban.
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Íme, az ember alkotta természet

Íme, az ember alkotta természet

A Föld napján képekben mutatjuk meg, mit is alkotott...
Facebook lájkok száma283
Árnyékvilág – Egy nap a javítóintézetben

Egy nap a javítóintézetben

Miközben korlátozzák a fiatalok szabadságát, mindent...
Facebook lájkok száma267
Nők, akik „kényszerből” lettek világhírűek és milliomosok

Nők, akik „kényszerből” lettek világhírűek és milliomosok

Mit tehet egy nő, ha a világ összeesküszik ellene?...
Facebook lájkok száma231
Gera Zoltánt választották a nemzet színészének

Gera Zoltánt választották a nemzet színészének

Ő került a közelmúltban elhunyt Szabó Gyula helyére.
Facebook lájkok száma188
Ez a lábbeli válthatja le a flipflop papucsot

Ez a lábbeli válthatja le a flipflop papucsot

A gyógypapucs lesz a nyár divatja.
Facebook lájkok száma167 Hozzászólások száma11
Gyurcsík Tibi határozottan menetel előre a szlovák X-Faktorban – videó

Gyurcsík Tibi határozottan menetel előre a szlovák X-Faktorban – videó

Gyurcsík Tibi a tehetségkutató szlovák kiadásában már...
Facebook lájkok száma130
Gyönyörű helyen romantikázott Katalin és Vilmos herceg – galéria

Gyönyörű helyen romantikázott Katalin és Vilmos herceg – galéria

Ausztrália egyik legszebb, legnyugodtabb és legősibb...
Facebook lájkok száma94
VV6: A nézők nem tudnak túllépni Iza mocskolódásán

VV6: A nézők nem tudnak túllépni Iza mocskolódásán

A Való Világok történetében történt legbotrányosabb...
Facebook lájkok száma89 Hozzászólások száma6

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem