Keresztre feszíttette magát a polgármester

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Káromkodásért bírságoló, önmagát keresztre feszítve tiltakozó, diétázó polgároknak ajándékot osztogató polgármesterről írt különvéleményt Winkler Nóra.
Írta: 2010. 08. 18. Ez van! rovat 

A hír: Száz euróval bírságolja a köztéren elhangzó csúnya beszédet a piemonti Varallo Sesia polgármestere

A Vercelli melletti hét és fél ezres kisváros első embere azt még nem hozta az itt élők tudomására, hogy milyen kifejezés számít büntethető káromkodásnak, és milyen fokozatok szerint szabják majd ki a bírságot. Az Északi Liga politikusa, Gianluca Buonanno csak annyit szögezett le rendeletében, hogy maximum száz eurót szab ki a csúnyán beszélőkre. Az erről szóló jegyzőkönyvet a városi rendőrök veszik majd fel.   
„Intézkednem kellett, túl gyakorivá vált az utcai káromkodás. Varallo lakosai nem felejthetik, hogy a felettük magasodó hegyet szentnek nevezik!” – magyarázta az erkölcsi szigort a polgármester. Olaszországban egyelőre nincsen hír arról, miként fogadták Varallóban azt, hogy mostantól kezdve a lakásból kilépve féken kell tartaniuk indulataikat.

Buonanno nem először hívja fel magára a figyelmet inkább vitát kiváltó, mint elismerést arató döntéseivel. Például önkormányzatának egészségügyi fejlesztése érdekében Piemonte tartományi székháza előtt úgy tiltakozott, hogy egy kórházi ágyon feszíttette magát keresztre. Saját városában tömeges diétát indított a szerinte túlsúlyos lakosok fogyasztására. Nyereménnyel buzdította a diétázó varallóiakat. Aki egy kilogrammnál többet tudott fogyni, háztartási gépet kapott ajándékba. Tavaly nyáron Buonanno a muzulmán vallású nőknek megtiltotta az arcot és testet elfedő burka, burkini és nikáb viseletét. Varallóban táblák hirdették, hogy a város iszlámmentes. Buonanno ötlete volt az életnagyságú, keménypapírból kivágott rendőrök felállítása Varallo utcáin a KRESZ betartatására. Az a járművezető, aki Varallóban szabálysértést követ el, és itt fizeti ki a bírságot, egy csésze kávét és egy kaparós sorsjegyet kap ajándékba. A polgármester Benito Mussoliniről, az autóversenyző Ayrton Sennáról és egy olasz televíziós műsorról nevezett el utcát. Mosdócsapreklámban szerepelt, és városát a világrekordok közé is beírta: Buonanno találta ki, hogy Varallóban készítsék el a világ legnagyobb szalámiját.

Különvélemény Winkler Nórától

Tulajdonképpen mikor elkezdtem olvasni a hírt, annyira tetszett. Mert lehet, hogy konzervatív, antiliberális stb., de nekem semmi bajom azzal, ha nemcsak azt büntetik, aki az utcán hagyja a kutyája után a barna kis tekervényeket, hanem ugyanilyen szennyezőnek tartja, ha valami agresszív, bántó szöveggel feleslegesen teleordítja a közteret. És ha a hasonlatnál maradunk kicsit – az egyiknél világos, hogy miért nem szeretjük, mert rossz szaga van, nem akarnánk belelépni, se azt, hogy a gyerekeink belemásszanak, a másiknál nem ennyire egyértelmű, hogy mennyire pusztító. Pedig szerintem nagyon az.
Ha az utcán elsétálok egy csapat ember mellett, akik – valami frusztrációt oldva – fröcsögve, káromkodva sztoriznak, de már rutinszerűen, nem első dühükben, hanem megszokásból, akkor mindig azt érzem, hogy ez lehúzza azt az egész szakaszt, valahogy bekoszolja, elrontja, lerántja. Szóval eddig olvasva a polgármestert, még tetszett, bár ott gyanús lett, hogy a szent hegyre hivatkozik, mert nem kell ehhez szent hegy, elég egy sima járda, unalmas domb, béna gödör, hogy ne legyen már annyi agresszió.

Keresztre feszítette magát a polgármesterKatt ide, ha Winkler Nóra korábbi különvéleményeit is elolvasnád!

A diéta megint bejött, meg az, hogy ösztönzésképpen ajándékokat osztogat, mert szólhatna pusztán az egészségről, az embereiért felelős vezetőről, aki tudja, jót tesz mindenkivel, akinek kedvet csinál, hogy normál testsúlyát visszanyerje. Az iszlámmentes táblák elhelyezése civilizálatlan, a keresztre feszített tiltakozás az egészségügyért pedig öncélúnak tűnik, meg mire ideértem, sok is kezdett lenne Gianluca Buonannóból, aki inkább tűnik egy divatblog flash mob aktivistájának, mint megfontolt politikusnak. De aztán eszembe jutott egy film, amit Bázelban láttam júniusban.

Keresztre feszítette magát a polgármester Ide eredetileg egy művészeti vásár miatt utaztam, de négy nap után már nem tudtam több kortárs művet befogadni, így hát elmentünk moziba, és megnéztük a Videocracy című, dokumentum jellegű filmet, ami párhuzamosan és összefüggéseiben mutatja Berlusconi hatalomra jutását, hatalomgyakorlatát, és azt, milyen szerepet szán az olasz televíziózás a nőknek. Sokat értettem meg ebből az olasz néplélekről, és ez arra is magyarázatot ad, miért nevez el egy politikus utcát egy autóversenyzőről, de ami még abszurdabb, egy televíziós műsorról. 
Nem mintha összeférhetetlenségből ne látnánk idehaza is sokat, durvákat is, de – még ha játékosabb is – vérfagyasztó, hogy politikai pozícióban valaki hideg és meleg vizes csapokat, zuhanyrózsákat, illetőleg gégecsöveket mutogasson reklámfilmekben. A Guinness-rekord teszi igazán kerekké a történetet és a jellemrajzot. A legbárgyúbb dolognak tartom a medence méretű üstökben kifőzött gulyáslevest, a város főterén végigtekergő óriásszendvicset, az egyszerre csókolózó hatezer párt, illetve a legtöbb egymásra rakott létrán álló valaha volt legtöbb mosolygó embert. 
Megnéztem Gianlucát a Facebookon, alig háromezren kedvelik. Pedig a nevében a buon, szókapcsolatokban mint jelző jó dolgokat jelent, úriszobát, ínyencséget, jókor érkezést. Egy van köztük, ami nem pozitív, vicces módon, ez a buon, ha a lana mellé kerül, csirkefogó, gazfickó lesz belőle.   

Ajánlott oldalak: Kártevő, Kunhegyes, Választás, Hegyvidék
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Rublika 2010-08-20 21:28

Igen, az is volt. A Volán előtt MÁVAÚT volt a buszközlekedési vállalat neve, és azelőtt volt MAHART. 

Aliz52 2010-08-19 07:44

Szerintem MAVAUT volt a Volánbusz elődje, a kar amit én ugyan nem láttam, de hallottam róla irányjelző funkciót töltött be. Régen még nem volt ilyen intenzív ökölrázás. Autó is alig járt az utakon. Ha mégis találkoztak, talán megörültek egymásnak és így köszöntek. :D

Belgus 2010-08-19 01:42

de

mohika 2010-08-19 01:13

OFF

(a MAHART nem a Magyar Hajózási RT volt?)

ON 

Rublika 2010-08-18 22:43

Nekem alapvetően szimpatikus ez a Gianluca Buonanno. Saját városom polgármesterét juttatja eszembe, aki pár évvel ezelőtt -- már nem emlékszem, milyen apropóból -- Mikulásnak beöltözve lefényképeztette magát, és bedobatta a város összes postaládájába szórólapként. Egyébként is jól néz ki: mint egy régi vágású katonatiszt. Miatta érdemes nézni a közgyűlést a városi tévében. A közös bennük Buonannoval, hogy ne csak prédikáljon az ember, hanem tegyen is valamit a nemes ügyek érdekében.

Érdekességként megírom, hátha a fiatalabbak nem hallottak róla: Magyarországon is büntették egy időben a káromkodást. Erre a találékony nép jelbeszédet alkotott, pl. "MAHART a kanyarban." Régen a mostani Volán-buszokat közlekedtető cég volt a MAHART, és indexlámpa helyett egy-egy rúd volt az elején, melyek gömb alakban végződtek. Ha a sofőr egy gombot benyomott, ezek úgy mozogtak, mintha az ökölbe szorított kezed a mellkasodra tennéd, majd kinyújtanád, többször egymás után. Vagyis nem nehéz kitalálni a jelentését = "Lóf . sz a s . ggedbe!" (A történetet a szüleim mesélték, akik a múlt század huszas ill. harmincas éveiben születtek.)

N?k Lapja Café 2010-08-18 22:43

Káromkodásért bírságoló, önmagát keresztre feszítve tiltakozó, diétázó polgároknak ajándékot osztogató polgármesterről írt különvéleményt Winkler Nóra.

Tovább a cikkre...

Címlapon

Legjobbak

„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

Érdemes egy próbát tenni és tulajdon gondolataink...
Facebook lájkok száma
Ilyen álomvilágban él anya és lánya

Ilyen álomvilágban él anya és lánya

„Néha nehéz volt eldönteni, hogy ki az irányító, ki...
Facebook lájkok száma
Ezer napon múlik az élet?

1000 napon múlik az élet?

Mindannyian a legjobbat akarjuk a gyermekeinknek,...
Facebook lájkok száma
Megszabadult legendás tetoválásától Pamela Anderson

Leszedette tetoválását Pamela Anderson

Az ötven felé közeledő Pamela Anderson rájött, hogy...
Facebook lájkok száma
Elvált nőként a társkeresőn

Elvált nőként a társkeresőn

Én is ehhez a módszerhez fordultam. Szégyen, nem...
Facebook lájkok száma
Ezért vitáznak annyit a házastársak

Ezért vitáznak annyit a házastársak

Miközben vudubabák segítségével mérték, mennyire...
Facebook lájkok száma
Női táskák elengedhetetlen kelléke: az extra kártyatartó!

Női táskák abszolút kelléke: az extra kártyatartó!

A pénztárca remek dolog, mert nemcsak pénzt rakhatunk...
Facebook lájkok száma
Nagyot zakózott Kim Kardashian – fotó

Nagyot zakózott Kim Kardashian – fotó

Kellemetlen baleset érte Kim Kardashiant egy...
Facebook lájkok száma
Így néz ki Kim Kardashian a műhaja nélkül – fotók

Így néz ki Kim Kardashian a műhaja nélkül – fotók

Rövidebb és gyérebb a frizurája.
Facebook lájkok száma
Marihuánaautomatát állítottak fel

Marihuánaautomatát állítottak fel

Három hónappal a marihuána legalizálása után üzembe...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Várkonyi Andrea: „Gáborral hagyjuk élni egymást”

Várkonyi Andrea-interjú

A papír nem számít.
Facebook lájkok száma317
„Néha aggódunk, nehogy összeessenek” – miért van annyi bukás a nyelvvizsgán?

Nyelvvizsga – miért van annyi bukás?

A diákok 40 százaléka megbukik
Facebook lájkok száma152 Hozzászólások száma137
Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Íme egy darabka, kiváló állapotban megőrzött múlt.
Facebook lájkok száma119 Hozzászólások száma11
Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Világszerte elismert klasszikus zenészek mutatták meg...
Facebook lájkok száma99
VV Alexa feltöltette száját, mélyen vallásos anyja kiborult - fotó

Megváltoztatta külsejét VV Alexa - fotó

VV Alexa a minap feltöltette a száját, ez a tette...
Facebook lájkok száma85 Hozzászólások száma4

Elbúcsúztatták Szabó Gyula színművészt

Családja, pályatársai, barátai, tanítványai és...
Facebook lájkok száma79 Hozzászólások száma5
Büszke volt cigány származására a némafilmek sztárja

Büszke volt cigány származására a némafilmek sztárja

Ma 125 éve született Londonban Charlie Chaplin...
Facebook lájkok száma66
A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

Magánál a készüléknél már csak a kazetta okozott...
Facebook lájkok száma49

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem