Követ a főnök – nyomkövetés az irodán túl

Egyre gyakrabban hallani olyan cégekről, akik a munkavállalóik helyzetének és mozgásának folyamatos rögzítése érdekében a céges autóba GPS nyomkövető rendszert szereltetnek be, vagy olyan mobiltelefont adnak a munkavállalónak, ami lehetővé teszi a napi 24 órás nyomkövetését. Az első hallásra meghökkentőnek tűnő tények kapcsán utánajártunk: hol a határa a munkavállalók modern eszközökkel történő megfigyelésének.

 Egy multinacionális cég területi képviselőként dolgozó alkalmazottja egy hétvégi kirándulása során addig nem tapasztalt csipogásokat és villanásokat észlelt az autója műszerfalán. Az autó a cég tulajdona, a munkavállaló azonban azt nem csak munkájához, hanem magáncélú útjai során is jogosult volt használni.

A munkavállaló érdeklődésére a cég vezetője elmondta, hogy a legutóbbi szervíz során valóban beszereltek egy GPS rendszert az autóba, amit a munka hatékonyabb szervezése és koordinálása érdekében egy igazgatósági határozat rendelt el. A GPS nyomkövető napi 24 órán át rögzíti az autó helyzetét és mozgását, így hétvégén és a szabadság ideje alatt is.

 

Mikor indokolt a nyomkövetés?

Az irányadó ombudsman-i állásfoglalás szerint a munkáltató változó munkahely – így tipikusan gépjármű használatával járó munkavégzés vagy egyéb ügynöki munka– esetében, logisztikai célból jogosult rögzíteni a gépjármű vagy a munkavállaló tartózkodási helyét.

Az ellenőrző rendszer kiépítésekor és üzemeltetésekor azonban a munkáltatónak szem előtt kell tartania azt, hogy a megfigyelés valóban szükséges-e és az ellenőrzés mértéke a szükséges mértéket nem haladhatja meg. Így például a munkáltató nem hozhat olyan általános döntést, hogy minden, ilyen munkakört betöltő alkalmazottat GPS-szel vagy más nyomkövetővel (például céges mobiltelefon használatakor létrejövő cellainformációk alapján) megfigyel. A döntést egyedileg kell meghozni és csak akkor megengedett az ilyen fajta ellenőrzés, ha egyéb kevésbé „beavatkozó” módon nem oldható meg a munkáltató munkavégzésének ellenőrzése.

Követ a főnök – nyomkövetés az irodán túlAzonban fontos tudni: a nyomkövető eszközök által sugárzott adat a megfigyelt személy személyes adata, ezért a munkáltató a megfigyelés tényéről (még ha jogos is) köteles előzetesen tájékoztatni a munkavállalót.

Hétvégén, szabadság idején tilos!


A munkavállaló megfigyelésének időbeli határát a munkaidő szabja meg. A napi munkaidőn túl, hétvégén, szabadság ideje alatt vagy bejelentett betegség idején az ellenőrzés szükségessége nem szolgálhat indokul. Ennek megfelelően munkaidőn kívüli időszakban a munkavállaló tartózkodási helyének nyomon követéséhez a munkáltatónak nincs meg a törvényi jogalapja, így az jogellenesnek minősül.

Jogesetünk munkáltatója tehát akkor járt volna el jogszerűen, ha:

•    a megfigyelés tényéről előzetesen tájékoztatja a munkavállalóját, és
•    gondoskodik arról, hogy a nyomkövető rendszer a munkavállaló szabadsága alatt annak helyzetét és mozgását ne rögzítse.

Címkék: munka, karrier, főnök, GPS

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Koged 2010-08-16 11:19

Nos először is, miért fontos hogy tudják hol van? Nem kamerázásról beszélünk hanem arról, hogy tudják milyen földrajzi koordinátákon van. Munkaidőn belül ez nem hogy nem gáz de még szükséges is lehet, hogy tudják tényleg a munkahelyén van-e.
Munkaidőn kívül meg... tudják hogy az XYZ koordinátán vagyok. Big Deal. És akkor mi van? Érdekel bárkit hogy kiemntem am argitszigetre vagy leugrottam vidékre? Mert ez pont olyan dolog amit senki se fog figyelni.

Ugyanakkor ha valaki azt mondja hogy nagymama temetésére kell mennie aztán meg valójában kiugrik egy fesztiválra vagy valami... nos az már érdekesebb ;)

Amúgy meg ha nem akarod hogy munkaidőn kívül figyeljenek van egy nagyszerű megoldás rá: nem tartod magadnál a céges telefont. Cseles, mi? Szal megintcsak egy olyan dolog amin tök jól lehet felháborodni de valójában egyáltalán nem számít semmit

harangocka 2010-08-16 11:16

Miért olyan érdekes ez?

 

Nálunk az alkalmazottak 80 százaléka tehergépkocsin dolgozik. Mindegyikben van GPS. Tudnunk kell merre jártak, mert ha feketéznek, akkor azt ne a cég pénzén vásárolt üzemanyaggal tegyék. Ha kiderül, akkor el is bocsájthatjuk.

A mobiltelefon sem azért van, hogy több tízezret eltelefonáljon havonta. Az is munkaeszköz. A privát hívásait bonyolítsa a saját telefonján. És, igen a részletes híváslistán nyomon lehet követni, kit hívott és amennyiben nem a munka miatt használta, akkor levonjuk a fizetéséből. 

 

 

cienna 2010-08-16 11:16

nézd, amikor megtudta pult alól az infót, és felháborodva hazajött, akkor én is azt hittem először, hog ilyen nincs.... és utóbb kiderült, hogy tényleg van! utána jártam anno a kérdésnek és legális a T-Mobilnál biztosan van ilyen céges szolgáltatás, utána jártam annak is, hogy milyen formában "legális" és kiderült semmit nem tartottak be belőle...

cienna 2010-08-16 11:12

ja! és azt még elfelejtettem írni, hogy kis tgk.-val jár, tehát  vezetnie kell a menetlevelet, illetve ez alapján van az üzemanyag elszámolás. ez úgy zajlik, hogy a céges tankolásait összevetik a megtett kilóméterekkel és az átlagfogyasztással. magyarul, ha céges pénzből császkálna munkaidőn kivül, akkor kiderülne.

ha meg nem írna menetlevelet és igazoltatják, akkor keményan büntetik, még akkor is, ha saját pénzből tankolna.

 

ezek után nem is értem minek ez az egész cirkusz... szerintem csupán kiváncsi a főnöke a magánéletére:))))

cienna 2010-08-16 11:07

engem nem:) de sajnos a páromat igen, telefonos-cellainformáció alapján....

rettenetes szar érzés neki, utálja és frusztrálja, pedig rendesen végzi a munkáját és végezte előtte is.

egyébként engem is zavarna és személy szerint úgy érzem, hogy rettenetesen belemésznak az ember magánszférájába. én ezt nem engedném, még törvényileg sem.

ha valakinek a munkájával kapcsolatban problémák merülnek fel, nem teljesít, nem ment el oda, ahova kellett volna stb., akkor mást kellene keresni helyette. ez szerintem ennyire egyszerű lenne. amúgy is van elég szabad munkaerő, nem?

 

ezen kivül előre nem tájékoztatták, sőt hivatalosan a mai napig sem. egy irodista kollegája szólt neki, illetve a fönöke "célzott" rá. és ezek után azt már nem is tudom, hogy tartják be a hétvégéi és szbadság, betegség alatti "nem figyelést"! kész röhej az egész.... és bizonyítsd be, ugye?:))))) de hogy.... illetve valószinüleg kirúgnak ha szóvá teszed....

 

szép világot élünk! és feltehetően, ahol ezt bevezették először ott nem olyan a morál, mint nálunk, ott gondolom betartják az előírásokat, csak nálunk az ilyesmi sosem működik. ez a rettentő szomorú.

 

abban az esetben, ha 100%-ban tudnám, hogy csak isaz előírt 8 órában "figyelnek" akkor még sértőnek sem érezném, bár zavarna azt hiszem.

 

de ahol a 8 óra helyett 10-12 órát dolgozol, de csak 8 óra van elszámolva úgy, hogy  soha jelenléti ívet alá nem írtál, ott miről beszélünk? kb a nyomkövetés is így működik.... és még örülhetsz, ha be vagy jelentve....

kasokaa 2010-08-16 10:58

ez szerintem csak valami mediahype. 

De ha mondjuk én lennék a főnök és kiadnék pár céges autót az alkalmazottaimnak érdekelne azért - néha - merre kóbolrolnak vele! :D

adrijan 2010-08-16 10:46

Szép új világ. Vagy 1984 és Nagy Testvér?

Van itt köztetek olyan, akit nyomkövet a főnöke? Kiváncsi volnék rá, hogy ez milyen érzés lehet :-o

N?k Lapja Café 2010-08-16 10:46

Egyre gyakrabban hallani olyan cégekről, akik a munkavállalóik helyzetének és mozgásának folyamatos rögzítése érdekében a céges autóba GPS nyomkövető rendszert szereltetnek be, vagy olyan mobiltelefont adnak a munkavállalónak, ami lehetővé teszi a napi 24 órás nyomkövetését. Az első hallásra meghökkentőnek tűnő tények kapcsán utánajártunk: hol a határa a munkavállalók modern eszközökkel történő megfigyelésének.


Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>