2017. 08. 19. Huba

Követ a főnök – nyomkövetés az irodán túl

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Egyre gyakrabban hallani olyan cégekről, akik a munkavállalóik helyzetének és mozgásának folyamatos rögzítése érdekében a céges autóba GPS nyomkövető rendszert szereltetnek be, vagy olyan mobiltelefont adnak a munkavállalónak, ami lehetővé teszi a napi 24 órás nyomkövetését. Az első hallásra meghökkentőnek tűnő tények kapcsán utánajártunk: hol a határa a munkavállalók modern eszközökkel történő megfigyelésének.

 Egy multinacionális cég területi képviselőként dolgozó alkalmazottja egy hétvégi kirándulása során addig nem tapasztalt csipogásokat és villanásokat észlelt az autója műszerfalán. Az autó a cég tulajdona, a munkavállaló azonban azt nem csak munkájához, hanem magáncélú útjai során is jogosult volt használni.

A munkavállaló érdeklődésére a cég vezetője elmondta, hogy a legutóbbi szervíz során valóban beszereltek egy GPS rendszert az autóba, amit a munka hatékonyabb szervezése és koordinálása érdekében egy igazgatósági határozat rendelt el. A GPS nyomkövető napi 24 órán át rögzíti az autó helyzetét és mozgását, így hétvégén és a szabadság ideje alatt is.

 

Mikor indokolt a nyomkövetés?

Az irányadó ombudsman-i állásfoglalás szerint a munkáltató változó munkahely – így tipikusan gépjármű használatával járó munkavégzés vagy egyéb ügynöki munka– esetében, logisztikai célból jogosult rögzíteni a gépjármű vagy a munkavállaló tartózkodási helyét.

Az ellenőrző rendszer kiépítésekor és üzemeltetésekor azonban a munkáltatónak szem előtt kell tartania azt, hogy a megfigyelés valóban szükséges-e és az ellenőrzés mértéke a szükséges mértéket nem haladhatja meg. Így például a munkáltató nem hozhat olyan általános döntést, hogy minden, ilyen munkakört betöltő alkalmazottat GPS-szel vagy más nyomkövetővel (például céges mobiltelefon használatakor létrejövő cellainformációk alapján) megfigyel. A döntést egyedileg kell meghozni és csak akkor megengedett az ilyen fajta ellenőrzés, ha egyéb kevésbé „beavatkozó” módon nem oldható meg a munkáltató munkavégzésének ellenőrzése.

Követ a főnök – nyomkövetés az irodán túlAzonban fontos tudni: a nyomkövető eszközök által sugárzott adat a megfigyelt személy személyes adata, ezért a munkáltató a megfigyelés tényéről (még ha jogos is) köteles előzetesen tájékoztatni a munkavállalót.

Hétvégén, szabadság idején tilos!


A munkavállaló megfigyelésének időbeli határát a munkaidő szabja meg. A napi munkaidőn túl, hétvégén, szabadság ideje alatt vagy bejelentett betegség idején az ellenőrzés szükségessége nem szolgálhat indokul. Ennek megfelelően munkaidőn kívüli időszakban a munkavállaló tartózkodási helyének nyomon követéséhez a munkáltatónak nincs meg a törvényi jogalapja, így az jogellenesnek minősül.

Jogesetünk munkáltatója tehát akkor járt volna el jogszerűen, ha:

•    a megfigyelés tényéről előzetesen tájékoztatja a munkavállalóját, és
•    gondoskodik arról, hogy a nyomkövető rendszer a munkavállaló szabadsága alatt annak helyzetét és mozgását ne rögzítse.

Címkék: munka karrier főnök GPS
Olvass tovább

Hozzászólások

Miss Metamorphosis 2016-06-20 16:59

Szerintem, ha normálisan kommunikálják a munkavállalók felé, hogy bevezetésre kerül egy ilyen rendszer, és mindenki tisztában van azzal, hogy ki mit lát, akkor nem lehetnek félreértések. És bele kellene írni a munkaszerződésbe is, hogy jogilag is egyértelműen védve legyen mindkét fél.
http://hello.inetrack.hu/t/hogyan-kommunikald-a-nyomko veto-rendszer-bevezeteset/195/2

MZST 2010-08-29 16:24

Szia semiramis!Nos a problemank megoldodott, penteken minden elozmeny nelkul a fiamat a deleleotti kor utan a fonoke indoklas nelkul kirugtak!

Évianyu 2010-08-16 19:28

Szerintem meg nem. Elmondom miért.

 

Ha mondjuk - maradjunk a szállítmányozásnál - rábízok egy különösen nagy értékű (és most lényegtelen, hogy csak érzelmileg vagy anyagilag)  csomagot egy futárszolgálatra, nyilván nyugodtabb vagyok, ha nyomonkövethetem.  

 

Ilyenkor engem EGYÁLTALÁN NEM ÉRDEKEL az, hogy Kispista vagy Gézuka ül a volánnál (és nyilván nem is ismerem, és nem is akarom ismerni egyiküket sem),  csak annyi, hogy hol van a csomagom, és nem utaztatják-e vele 2x körbe pl a Balatont, mielőtt célba ér (különösen, ha a szállításért km-díjat és nem fix díjat fizetek). 

 

Persze ez csak elméleti fejtegetés.. de szerintem attól még ez a szempont sem elhanyagolható.

 

Ami a nyomonkövetést illeti: munkaidőben nem zavar és indokoltnak tartom (másik fajtája ennek, de hasonló szitu a munkahelyemen: minden egyes beszélgetésünket felvesznek és évekig megőriznek, folyamatosan visszahallgatják és ez alapján mérik a teljesítményt. Frusztrálóbb, mint egy GPS  a szolgálati kocsiban - nekem legalábbis tutira. De a munkám része. Pont. ) 

cienna 2010-08-16 13:05

mennem kell!

 

üdv mindenkinek!:)

Torolt_felhasznalo_940001 2010-08-16 13:05

Értelek. hát sajnos a butaságot nem lehet elektronikusan megoldani :((

cienna 2010-08-16 13:03

nos... az általad az aktakukacoknak kiadott információkra gondoltam! mert, hogy te mint munkáltató ellenőrzöd a munkavállalódat az egy dolog, mint mondtam némiképp érthető. de egy megrendelő aktakukacnak mi köze ahhoz kispista merre járt aznap, vagy tegnap vagy bármikor???? ez szerintem sérti a személyiségi jogokat.

AlmaLatina 2010-08-16 12:59

 Hát vannak speckó magyaros trükkök. Sajnos. Szerintem azon munkavállalóknak, akik becsülettel végzik a munkájukat semmi okuk nincs ettől a GPS ellenőrzéstől félni. Nincs ebben semmi rossz és helytelen. Másodsorban védi a becsületes munkavállalók érdekeit. Azaz, a cég azokat az embereket foglalkoztassa hosszútávon, akik ténylegesen becsülettel dolgoznak, és ne arra menjen al a büdzsé egy része, hogy a "málnásban" járkáló munkavállalók "fizetéskiegészítését" is megfizessék.

 

A cégeknek komoly indokuk van ezt tenni. Volt már olyan ismerősöm, aki azzal dicsekedett, hogy a céges autójával bejárta kis Mo-ot és magánügyeit intézte nap, mint nap, mondván, ne az ő autójába menjen a kilóméter. Aztán meg a haverokkal visszatekerte a cégesutó óráját, hogy minden ok-nak tűnjön. Egyébként hallottam már a mesét is, miszerint a kamionsofőrök és teherautó sofőrök az üzemanyagot árulják, amit beletankoltak a kamionba stb.aztán meg különféle trükkökkel élnek, hogy ne tűnjön fel a rendszeres hiány. Olyat is hallottam, akinek a céges autója ugyanolyan volt, mint a sajátja és kiszerelt belőle egy két alkatrészt, mert a sajátjában rossz volt.

harangocka 2010-08-16 12:51

Szabálysértés?:-oMi?:-oAz, hogy munkaidőban merre kellett mennie a kollegának? Nálunk nem saját használatra vannak a tgk-k, nincs idő elmenni a bnőjéhez délután, telephely van, ahova reggel-este le kell tenni a gépjárműt.