Aktuális

Követ a főnök – nyomkövetés az irodán túl

Egyre gyakrabban hallani olyan cégekről, akik a munkavállalóik helyzetének és mozgásának folyamatos rögzítése érdekében a céges autóba GPS nyomkövető rendszert szereltetnek be, vagy olyan mobiltelefont adnak a munkavállalónak, ami lehetővé teszi a napi 24 órás nyomkövetését. Az első hallásra meghökkentőnek tűnő tények kapcsán utánajártunk: hol a határa a munkavállalók modern eszközökkel történő megfigyelésének.

 Egy multinacionális cég területi képviselőként dolgozó alkalmazottja egy hétvégi kirándulása során addig nem tapasztalt csipogásokat és villanásokat észlelt az autója műszerfalán. Az autó a cég tulajdona, a munkavállaló azonban azt nem csak munkájához, hanem magáncélú útjai során is jogosult volt használni.

A munkavállaló érdeklődésére a cég vezetője elmondta, hogy a legutóbbi szervíz során valóban beszereltek egy GPS rendszert az autóba, amit a munka hatékonyabb szervezése és koordinálása érdekében egy igazgatósági határozat rendelt el. A GPS nyomkövető napi 24 órán át rögzíti az autó helyzetét és mozgását, így hétvégén és a szabadság ideje alatt is.

 

Mikor indokolt a nyomkövetés?

Az irányadó ombudsman-i állásfoglalás szerint a munkáltató változó munkahely – így tipikusan gépjármű használatával járó munkavégzés vagy egyéb ügynöki munka– esetében, logisztikai célból jogosult rögzíteni a gépjármű vagy a munkavállaló tartózkodási helyét.

Az ellenőrző rendszer kiépítésekor és üzemeltetésekor azonban a munkáltatónak szem előtt kell tartania azt, hogy a megfigyelés valóban szükséges-e és az ellenőrzés mértéke a szükséges mértéket nem haladhatja meg. Így például a munkáltató nem hozhat olyan általános döntést, hogy minden, ilyen munkakört betöltő alkalmazottat GPS-szel vagy más nyomkövetővel (például céges mobiltelefon használatakor létrejövő cellainformációk alapján) megfigyel. A döntést egyedileg kell meghozni és csak akkor megengedett az ilyen fajta ellenőrzés, ha egyéb kevésbé „beavatkozó” módon nem oldható meg a munkáltató munkavégzésének ellenőrzése.

Követ a főnök – nyomkövetés az irodán túl

Azonban fontos tudni: a nyomkövető eszközök által sugárzott adat a megfigyelt személy személyes adata, ezért a munkáltató a megfigyelés tényéről (még ha jogos is) köteles előzetesen tájékoztatni a munkavállalót.

Hétvégén, szabadság idején tilos!

A munkavállaló megfigyelésének időbeli határát a munkaidő szabja meg. A napi munkaidőn túl, hétvégén, szabadság ideje alatt vagy bejelentett betegség idején az ellenőrzés szükségessége nem szolgálhat indokul. Ennek megfelelően munkaidőn kívüli időszakban a munkavállaló tartózkodási helyének nyomon követéséhez a munkáltatónak nincs meg a törvényi jogalapja, így az jogellenesnek minősül.

Jogesetünk munkáltatója tehát akkor járt volna el jogszerűen, ha:

•    a megfigyelés tényéről előzetesen tájékoztatja a munkavállalóját, és
•    gondoskodik arról, hogy a nyomkövető rendszer a munkavállaló szabadsága alatt annak helyzetét és mozgását ne rögzítse.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top