Ma van a balkezesek világnapja

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta augusztus 13. a balkezesek világnapja.
2010. 08. 13. |

Kövess minket!

f Ajánlom

 

Az világ összes balkezese fogadja szerkesztőségünk jókívánságát! Külön köszöntjük balkezes kolléganőinket: a Nők Lapja Café képszerkesztőjét, Fogarasi Juditot (aki számára legutóbb a szilvás pite hozzávalóinak kimérésekor okozott gondot a mérőedény használata és a mértékek fordított olvasása), Pácsonyi Daniellát, a Trend, Ezo és Karrier rovataink szerkesztőjét, (aki 28 éves korára már egész jól megszokta balkezességét és azt, hogy a csap nem arra nyílik, amerre ő szeretné, legnagyobb élménye pedig egy párizsi üzletben való vásárlás volt, ahol csak balkezeseknek kínáltak konyhai kütyüket), valamint marketinges kolléganőnket, Mészáros Mártát is (Ő kifejezetten szereti, hogy balkezes, s már volt dolga olyan pasival, aki csak 2 év után csodálkozott rá arra, hogy barátnője nem jobbkezes.) 

 

A világon a balkezesek aránya körülbelül 10-20 százalék lehet, de minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több balkezest találunk. Kutatók szerint a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta (ezt a kőszerszámok hegyének vizsgálatával állapították meg), a bronzkorszak eszközei viszont már túlnyomórészt jobbkezesek voltak. A kézhasználat változását a fegyverek használatával magyarázzák: a lándzsa, a kard a jobb kézbe került, míg a másik a szív oldalát védte.

A balkezességhez vezető állapot lehet öröklött vagy szerzett. A gyermek azt a kezét használja gyakrabban, amellyel jobb eredményeket ér el, ha a ballal sikeres, akkor balkezes lesz. A balkezeseknél a jobb oldali agyfélteke a domináns, a jobbkezeseknél a másik. Sokáig erőszakosan próbálták a balkezes gyerekeket átszoktatni a "szép kezükre", s mai is vannak országok, térségek, ahol a bal kezet tisztátalannak tartják és csak intim testrészek mosdatására használják. Ott az idegenre is furcsán néznek, ha bal kézzel nyúl az ételért.

Ma van a balkezesek világnapjaSzerencsére a világ nagy részén ez már a múlté, de a balkezesek társadalma most is egy olyan kisebbség, amely sok hátránnyal kénytelen szembenézni. Ma már készülnek használati tárgyak - ollók, konzervnyitók, mérőszalagok, órák stb. - kifejezetten a balkezeseknek, s vannak csak ilyen termékeket árusító szaküzletek is. A balkezesek kreativitása általában kiemelkedő, és sokan mutatnak kiváló hajlamot a zenéhez (van balkezes gitár, furulya, zongora is) vagy más művészetekhez.

Híres balkezesek
A nevezetes balkezesek közt találjuk Julius Caesart, Napóleont, Michelangelót, Leonardo da Vincit (utóbbiak kétkezesek voltak), Holbeint, Dürert, Rafaellót, Beethovent, Mozartot, Paganinit, Goethét, Nietzschét, Albert Schweitzert, Charlie Chaplint, Jimi Hendrixet, Petőfi Sándort, Papp Lászlót, Puskás Ferencet, a ma élők közül Barack Obamát, Bill Gatest, Paul McCartneyt, Stinget, Tom Cruise-t, Bruce Willist, Robert de Nirót, Brad Pittet, Angelina Jolie-t, Julia Robertset, Demi Moore-t - a sort folytathatnánk.

 

(MTI-NLCafé)

Címkék: balkezesség
Olvass tovább

Hozzászólások

Coke Girl 2013-08-13 13:24

Én is balkezes vagyok. ... Nahááát ... és akkor mi van? Ezek a világnapok ...

Na megyek, mert jövő héten ünnepeljük a rózsaszínűrelakkozottkörműek világnapját, és készülnöm kell ...

zsof.berg 2013-08-13 12:23

Én nem néztem utána, de nekem is régebbről rémlett. Bár balkezes vagyok, a világnap sosem izgatott, mivel nekem ugyebár évente 365 napig tart a balkezesség. 4 évente meg 366 ;-)

Schanzi 2013-08-13 11:13

Egy kis korrigálás a cikkhez: a Wikipédia és több más oldal szerint is 1976 óta van aug. 13.-án a balkezesek világnapja. :)

Nők Lapja Cafe 2013-08-13 11:13

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta augusztus 13. a balkezesek világnapja.

Nők Lapja Café: Ma van a balkezesek világnapja