Aktuális

Beatles vs internet: csakazértsem

Időről időre felröppen a pletyka, miszerint Yoko Ono, illetve a többi jogtulajdonos végre engedélyezi, hogy a Beatles-számokat online is meg lehessen vásárolni az iTunes-ban. Aztán időről időre cáfolják a pletykát.
John Lennon 77 éves özvegye a múlt héten, a Reuters-nek adott interjújában jelentette ki ismét, hogy egyhamar nem fognak megállapodást kötni a számok netes forgalmazásáról.

Beatles-iTunesKörülbelül egy éve úgy tűnik, végre megegyeznek, a Sky News le is hozott szeptember 8-án egy tudósítást arról, hogy a következő naptól a teljes Beatles-katalógus megvásárolható az iTunes-ban. Aztán a cikk pár óra múlva hirtelen rejtélyes módon eltűnt, és természetesen a zeneboltban azóta sincsenek fent az ígért zenék a “gombafejektől”.

Külön érdekesség, hogy az iTunes tulajdonosa az Apple Inc, az Apple termékek gyártója; míg a Beatles jogai fölött az Apple Corps rendelkezik, melynek tulajdonosai Yoko Ono, Paul McCartney, Ringo Starr és Olivia Harrison, George Harrison özvegye. A két Apple vállalat között pár éve a név tulajdonlásáról is harc folyt, ezt azonban 2007-ben sikerült rendezni.

Ettől függetlenül nem mondható, hogy – például Prince-hez hasonlóan – teljesen elzárkóznának a jogtulajdonosok az új vívmányoktól. Egyrészt tavaly kiadták a teljes Beatles-katalógus újrakevert változatát – igaz, csak CD-n. Másrészt megjelent a “Beatles: Rock Band” videójáték is, amivel a játékok az együttes tagjává válhatnak – természetesen csupán virtuálisan.

Arról, hogy a Beatles továbbra is kimarad az iTunes-ból, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint jogos az ellenállás, mert a zenebolt úgyis túl keveset fizet a jogtulajdonosoknak. Mások szerint lényegtelen az egész, mert aki eltökélten vágyik az iTunes-ból letölthető MP3 verzióra, az a saját, már megvásárolt CD-iről is átalakíthatja a zenét a megfelelő formátumra. Vannak olyanok is, akik úgy vélik, ezzel a húzással az illegális letöltőoldalak felé terelik azokat a modern rajongókat, akik mindenképpen a netről akarják beszerezni a zenét.

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top