Aktuális

Pszichológus kezeli a lúgot ivó kismamát

Nem adja fel a küzdelmet, hogy megtudja az igazságot az a kismama, akivel lúgot itattak egy belvárosi kórházban. A fiatalasszony próbálja feldolgozni a vele történteket, és ehhez szakember segítségét kérte. Boglárka ügyében nyomoz a rendőrség is, az asszony szerint ugyanis szándékosan mérgezték meg.
Keményné Makai Boglárka
Keményné Makai Boglárka
Fotó: Bors

Keményné Makai Boglárka, ahogyan azt asszonyneve is jelzi, valóban kemény nő. A fiatalasszony sokkoló tortúrán van túl, de nem veszítette el a hitét, és reményét abban, hogy újra egészséges lesz.

Egészséges, amitől valaki, talán szándékosan, talán ostoba véletlen folytán megfosztotta négy és fél hónappal ezelőtt.

Boglárka februárban feküdt be az Állami Egészségügyi Központba (ÁEK), hogy világra hozza gyermekét. Császármetszésre került sor, amely előtt Boglárkával savlekötőt akartak itatni. Ez az eljárás rutinszerűnek számít a császározásoknál, hogy később az anyának ne legyen gyomorégése. Azonban az edénykében nem savlekötő volt, hanem kálium-hidroxid, egy erősen lúgos anyag, amely szétmarta Boglárka nyelőcsövét és gyomrát.

Az asszonyt azóta gyomorszonda táplálja, képtelen enni. Ráadásul egy súlyos műtét vár rá jövő februárban. Ki kell venni a teljes nyelőcsövét, az újat a gyomrából vagy a vastagbeléből pótolják majd. Boglárka próbál mosolyogni, mindennek a jó oldalát látni, de amikor megkerestük, bevallotta: bizony fél a februári műtéttől.

– Nem lehet tudni, a szervezetem hogyan reagál majd, ráadásul egy ilyen műtétnek rengeteg komoly kockázata van. Azt kérdezi, félek-e. Félek, de nem akarok erre gondolni. Talán elcsépelten hangzik, közhelynek, de mégiscsak igaz: a mának kell élni. Ezerszer végiggondoltam a múltat, a velem történteket, de csak fájdalmat okoz. Értelmetlen ezen rágódni, úgysem tudom megváltoztatni. Megtörtént, tovább kell lépnem. A jövőm az egészségem miatt sajnos bizonytalan, ezért mondom azt, hogy nekem a jelenben kell élnem, az adott pillanatokban megtalálnom a boldogságot. Ráadásul mindez nem nehéz, hiszen itt van mellettem a gyönyörű, egészséges kisbabám. Nekem ő mindennél fontosabb. Csak ránézek, és szebbnek látom a világot – mondta a Nők Lapja Cafének elérzékenyült hangon Boglárka, akit a családja és a barátai is támogatnak a tragédia óta.

– A férjem mindenben mellettem áll, és segít, ahol tud, ahogyan a szűkebb családomra és pár közeli barátomra is számíthatok. Emellett van egy szívemnek nagyon kedves nő, egy pszichológus, aki a történtek óta foglalkozik velem. Neki köszönhetem, hogy fel tudtam dolgozni ezt az egészet, és a kórházban nem kezdtem el tépni a hajam, vagy őrjöngve rohangálni. 

Boglárka, noha visszatért a hétköznapokba, és próbálja újra felépíteni az életét, továbbra is felelősöket keres. A fiatalasszony beperelte a kórházat, kártérítést szeretne kapni. A kórház elismerte a felelősségét, három ember fegyelmit is kapott, de a kártérítés összegében nem sikerült megállapodniuk.

Keményné Makai Boglárka
Keményné Makai Boglárka
Fotó: Bors

– A kórház elismerte, hogy hibáztak, de azt mondták, ha nem fogadom el az ügyvédemmel az általuk felkínált összeget a kártérítésre, akkor pereskedjünk. Én azt kértem, hogy a kórház felelősségbiztosításának összegét adják nekem, de úgy tűnik, nem sikerül velük megegyezni, ami nekem csalódás. Nem adom fel a küzdelmet. Felelősöket továbbra sem találtak, ahogyan bocsánatot sem kért tőlem senki máig sem. Pedig még a rendőrség is nyomoz, nem zárták ki a szándékosságot sem. Az én véleményem egyébként az, hogy ez nem véletlenül történt velem. Gondoljon bele, nem lehetett véletlen… Egy üres fiolába csak úgy véletlenül nem tesz senki kálium-hidroxidot. Nem életszerű. Nekem meggyőződésem, hogy szándékosan került abba az üvegbe ez a folyadék. Talán csak a kórházat akarta valaki nehéz helyzetbe hozni. Igazán nem tudom. De nem hiszem, hogy nekem szánták. Miért akart volna valaki ilyen gonoszságot tenni velem? Soha nem ártottam senkinek. Csak rosszkor voltam rossz helyen… 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top