Szoptatás és gyerekzsivaj? Csak családbarát helyen!

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Különvéleményében a szülőknek család- és bababarát helyek felkeresését ajánlja Karafiáth Orsolya, aki azt is elárulja, helyesnek tartja-e, ha egy kismama vendéglátóhelyen szoptatja csecsemőjét...

A hír: WC-be küldte a pincér a szoptató anyát
Az interneten tette közzé panaszát egy édesanya, akit egy pincér szólított fel a szoptatás abbahagyására az egyik gödöllői étteremben.
A pincér a női WC-t ajánlotta az édesanyának, amit az nem fogadott el, és diszkréten, a falnak fordulva megszoptatta féléves babáját. A pincér felszólította az édesanyát, hagyja abba a szoptatást, mire az édesanya inkább elhagyta az éttermet.

Különvélemény Karafiáth Orsolyától
karafiáth különvélemény  Két éve ugyancsak felborzolta a kedélyeket a kiírás egy pécsi éjjel-nappali közért ajtaján: „Ha Önnek viszolyogtató a külseje, illetve ha Ön undort keltő bűzt áraszt, kérem, várakozzon a bolt előtt, hamarosan kiszolgáljuk.” Elképzelem magam, ahogy figyelem a táblát, és végiggondolom: „Ha nem is vagyok egy Samantha Fox, a külcsín azért még elmegy… És nem, nem bűzlök, bár tény és való, hogy az ember a saját szagát hamar megszokja, talán meg kellene kérdeznem valakit?! De oké, rendben lévőnek tűnik a dolog, remélem, bent nem hitték, hogy én itt várakozom, hogy én is éppen olyan vagyok, akihez ki kellene jönniük. Nagy levegő – bemegyek.” Bátran lépnék be, de azért ott mocorogna bennem az apró kis para, hogy mi van, ha mégsem? Ha ott bent, a makulátlanok között valaki esetleg undort keltőnek talál? Nyilvánvaló persze, kiknek szól a kiírás, de amennyire szellemesnek tartottam az első pillanatban, annyira felháborított a másodikban. Ha valaki huszonnégy órás közértet működtet, tudhatja, mire számíthat. Hogy egy ponton túl nem a vasárnapi cukrászdázásokból hazatérő anyuka ugrik be egy kis tejszínhabért, hanem igenis betérnek a részeg egyetemisták még pár sörért, és esetleg a helyi trógercsapat is itt szerzi be a muníciót. A harmadik pillanatban viszont rájöttem, megértem a hely tulajdonosát. Övé az üzlet, ő fizet bérleti díjat, takarítást, joga van meghatározni, a saját területére kit enged be, és kit nem tart kívánatosnak – bevállalva döntésével a rizikót, hogy netán egy kicsit kevesebbet keres az üzleten.

Elsőre úgy tűnik, az említett kismama esete semmilyen szinten nem hozható egy síkra a pécsi hajléktalanokéval. Pedig dehogynem. Vitathatatlan tény, hogy egy vendéglátó-helyiség tulajdonosa megszabhatja, mit tűr el a saját helyén, és mi az, ami kizárt. Hogy nála kötelező, teszem azt, nyakkendőt kötni, fogad-e háziállatot (a kutyások gyakran felháborodnak, ha nem ebbarát helyre betévedve elutasítással találkoznak), rá lehet-e gyújtani, és így tovább. Létező dolog tehát a házirend – és ezt célszerű jól látható helyre kifüggeszteni. Ismerjük ennek több módját, kis piktogram jelzi az áthúzott cigarettát, blökit, máshonnan hozott ételt-italt, de nem ritkák az olyan feliratok sem, hogy „ittas egyént nem szolgálunk ki”, vagy „belépés csak a helyhez méltó öltözetben”. Ám áthúzott karon ülő gyereket még nem láttunk, és olyan figyelmeztetést sem, hogy ide kisgyereket behozni tilos. Pedig ez az eset is mutatta: kellene valami egyértelmű jelzés arra nézvést, hol nem örülnek a kisgyerekeknek, csecsszopóknak.
Tegyük hozzá, én nem tudok megérteni bizonyos szülőket. Ülök egy elegáns étteremben, diszkrét fények, a pincérek épp csak elsuhannak mellettünk, és akkor hatalmas üvöltés, Janika elzúg mellettem egy minidömperen, Klárika vonyít, hogy nem eszi meg a hülye halat – egyszóval elszabadult egy, a miliőbe sehogyan sem passzoló család. Nem azért ülök be egy ilyen helyre, hogy ezt hallgassam. Az már tényleg csak a hab lett volna a tortán, ha a szemközti asztalnál valaki szoptatni kezd. Lehet, hogy nem vagyok túl empatikus, de ez engem nagyon zavar. Nem bírom nézni, főleg nem akkor, ha eszem. Egyszerűen rosszul leszek. A gyereket nyilván meg kell etetni, ezeknek az etetéseknek az időpontja szabott, tehát az anyukák tudják, mikor jön el megint az idő, hogy a kicsinek enni adjanak. És erre nem a legalkalmasabb hely egy étterem terített asztala. Nyilván a mosdó sem. Gondolom, a nevezett egységben nem mutatta jel, hogy ezt nem szabad, és a házirendben is hiába keresnénk a vonatkozó pontokat – így tehát az anya felháborodása jogos, ő előre nem tudhatta, hogy tiltott dolgot cselekszik. Így most a tanulságot a vendéglősöknek kell leszűrniük.
Én most csak finoman javasolnám az anyukáknak és a családoknak, hogy keressenek család- és bababarát helyeket maguknak, van egyre több. Lehet, hogy az elfogult mamákat és papákat nem zavarja egy kis szoptatás, egy kis ricsaj, de a többieket ezzel a világból ki lehet kergetni. Volt már, hogy miattuk hagytam el az éttermet, bőven a desszert előtt, pedig engem senki nem küldött a mosdóba, hogy inkább oda vonuljak el. 

Olvass tovább

Hozzászólások

BastaDeTi 2010-08-12 20:08

Szeretem, mikor olyanok osztják az észt, akiknek még gyereke sincs...

-Tiffin- 2010-08-10 15:45

K0szi! :D

 

Próbáltam már mindent, tehéntej, narancslé, almalé, semmi nem kell neki, csak a víz, ha nagyon meleg van...egyre több mindent eszik, és vacsorál is szép adagokat, de a cici csak kell öblítésnek. :)

 

De egészséges, jókedvű, és ez a fontos, a többi megoldódik, csak nem megy anyatejes butykossal érettségizni. :D

macskoszka 2010-08-09 13:23

Nagyon szép kislány;)

 

Szerintem egyáltalán ne törődj a hurrogókkal, ők tanácsot úgysem adnak csak lárifáriznak:) Te ismered legjobban a gyermekedet és Te tudod, hogy mire van igazán szüksége, nincsenek bevált módszerek. Biztos megoldódik majd az éjszakai műszak is, szerintem egyáltalán nem lehet előre tervezni, ezt már én is tudom, amióta megszületett a kisfiam! Terhesen még nekem is marha okos terveim, határozott elképzeléseim voltak oszt jól meglepődtem, amikor kölök nem úgy akart aludni, tenni-venni, ahogyan anyuka jól előre kitalálta:) Mégis minden megoldódott szépen lépésről-lépésre és remélem marad is ez a tendencia.

 

Tehéntejet adsz már neki?

Mert arra gondoltam, hogy nem lehetséges, hogy nem elég tápláló már a tejed és éhes lesz éjszaka? Ha esetleg kiadósabb vacsival tennél próbát lehet, hogy békésen, jóllakottan aludna reggelig...ez csak egy tipp.

 

Az utolsó mondatod nagyon-nagyon tetszett!! 

Torolt_felhasznalo_212365 2010-08-08 14:37

Biztos, hogy nem!

Torolt_felhasznalo_679127 2010-08-08 09:39

Na igen.Valahol félúton elveszett a lényeg.

Ez már szabályosan háborúnak tűnik.

Sokszor látom azt, hogy amikor valakik szeretnének elfogadtatni valamit másokkal,nem jó utat választanak.Azt hiszem, ez a demonstratíve azért is ott szoptatok, ahol akarok és nem,nem érdekel, ki mit mond -hozzáálláss éppen olyan helytelen, mint az, ha nem tűrjük el a szoptatást.

Ha szoptatni akarok, nyilvánosan, akkor sem fogok elmenni egy ilyen rendezvényre, mert ez a mód szerintem inkább nevetséges, semmint hasznos.Még inkább felkorbácsolja a kedélyeket,mint egy egyszerű szopi bárhol.

Szerintem.

-Tiffin- 2010-08-08 04:51

Nyugodtan írhatsz nicket is, az én lányom  ilyen elvetemült. :D

 

Idestova 4oo át nem aludt éjszaka áll mögöttem. És hidd el, nem így tevreztem, de mit csináljak, ha már kezdettől fogva áthúzta a terveimet?

Egy jött be, hogy kislányt akartunk.

Természetes szülés? Olyan keresztben feküdt, hogy szó sem lehetett róla.

Hozzátáplálás 6. hónapos kortól? Kizárólagosan anyatejet akart 1o hónapos koráig. Bármitvel próbálkoztam, bolti-bio-házi, nem kellett neki.

Alvás? 3-4 hónaposan egész jól ment, este 11-kor szopott és reggel 5-ig nyugton volt, de nem tudom, mitől romlott el.

Nagyon nyugtalan alvó és hiába próbálom sírni hagyni, és nem megyek be hozzá ha nem sikít csak nyöszörög, ha ilyenkor 5 percenként újra ébred és kezdi a műsort. Jobban járok, ha megszoptatom és alszom tovább.

 

Tudod, kedves Werbunga, megtanultam, hogy anyaként, 24 órás szolgálatban és kialvatlanul a korábbi elveimet a hajamra kenhetem.

 

Hétpróbás bébiszitter vagyok, de a saját lányomhoz naponta kell keresnem a kulcsot.

Mellesleg vigyáztam egy ikerpárra: a kislány még másfél évesen is kelt éjszaka tápért, este 9-kor feküdt, reggel 6-kor már kukorékolt. Fiútesója este fél 8-kor magától ment aludni, álomba mesélte magát a fűnyírókról és a fúrógépekről, aztán reggel 9-kor is alig lehetett kiszedni az ágyból.

Szerinted mit rontott el anyuka itt?

Ha csak a fia születik meg, meg sem érti, milyen a rossz alvó gyerek. Ha csak a lánya, el sem tudja képzelni, milyen az átaludt éjszaka.

 

Nekem is az az érzésem, mint macskoszkának, hogy te kiindulsz magadból meg a gyerekeidből és azt hiszed, az az etalon. Akinek nem sikerül, az béna, nem akarja, nem próbált mindent...

 

Bizony, közlöm veled, hogy a még ilyenkor is nagyjából igény szerint szoptatott babák nagyrésze nem alussza át az éjszakát.

És, mint írtam fent, hagytam nyöszörögni, de mit csináljak, ha csak 5 percekre alszik be? Így én sem tudok visszalaudni!!! Ennél kevesebbet meg már nem tudok, mert akkor baltás gyilkos lesz belőlem.

Ordítani azt valóban nem hagytam, illetve egyetlen egyszer, 4o percig. Ott ült, csatakosan és páni félelemmel, sírva az ágyában, mikor meglátott, görcsösen kapott utánam. Tudom, van, akinek a gyereke feladta volna már. Az enyém nem így tett, nagyon kötődő és munkás kisbaba. Nekem ilyen jutott. De nézd meg a képet, ilyen napközben.

Nem hiszem, hogy bármi probléma lesz vele később, ősszel elkezdem lekattintani a ciciről, aztán majd szépen jóllakik rendes kajával.

S nem, nem bánom, hogy az igényeinek megfelelően, rengeteg kötődéssel neveltem és nem úgy álltam hozzá, hogy majd betöröm, mint a vadlovat, hogy olyan legyen, mint a többi, "normális" gyerek.

macskoszka 2010-08-07 20:45

Ááá, háát perszehogynem:DCsupán módszeresen fikázod azt, akinek nem megy minden a Te forgatókönyved szerint és tőled eltérően meri nevelni a gyerekét bárki is. Nem jelentetted ki mégis minden lenéző mondatoddal ezt sugallod. Bár nem vitás elég konkrét is tudsz lenni..lett légyen szó szoptatásról,gyerekkel való időtöltésről, napirendről, alvásról.

Nem, nem azt írtad, hogy nem tartod normálisnak az éjszakai ébredéseket, hanem azt, hogy anyuka nagyon elrontott valamit.

Lőn némi különbség 2 megfogalmazás között.

Gyanítom minden édesanya meg tudja különböztetni nyekkenést és panaszos sírást főleg egy 14 hónapos gyereknél. 

Erre már nem kell reagálnod, mert halálosan unom már a felsőbbrendű és kimért stílusod.

És én is csak a véleményemet írtam le.