Szoptatás és gyerekzsivaj? Csak családbarát helyen!

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Különvéleményében a szülőknek család- és bababarát helyek felkeresését ajánlja Karafiáth Orsolya, aki azt is elárulja, helyesnek tartja-e, ha egy kismama vendéglátóhelyen szoptatja csecsemőjét...
Írta: 2010. 07. 05. Ez van! rovat 

A hír: WC-be küldte a pincér a szoptató anyát
Az interneten tette közzé panaszát egy édesanya, akit egy pincér szólított fel a szoptatás abbahagyására az egyik gödöllői étteremben.
A pincér a női WC-t ajánlotta az édesanyának, amit az nem fogadott el, és diszkréten, a falnak fordulva megszoptatta féléves babáját. A pincér felszólította az édesanyát, hagyja abba a szoptatást, mire az édesanya inkább elhagyta az éttermet.

Különvélemény Karafiáth Orsolyától
karafiáth különvélemény  Két éve ugyancsak felborzolta a kedélyeket a kiírás egy pécsi éjjel-nappali közért ajtaján: „Ha Önnek viszolyogtató a külseje, illetve ha Ön undort keltő bűzt áraszt, kérem, várakozzon a bolt előtt, hamarosan kiszolgáljuk.” Elképzelem magam, ahogy figyelem a táblát, és végiggondolom: „Ha nem is vagyok egy Samantha Fox, a külcsín azért még elmegy… És nem, nem bűzlök, bár tény és való, hogy az ember a saját szagát hamar megszokja, talán meg kellene kérdeznem valakit?! De oké, rendben lévőnek tűnik a dolog, remélem, bent nem hitték, hogy én itt várakozom, hogy én is éppen olyan vagyok, akihez ki kellene jönniük. Nagy levegő – bemegyek.” Bátran lépnék be, de azért ott mocorogna bennem az apró kis para, hogy mi van, ha mégsem? Ha ott bent, a makulátlanok között valaki esetleg undort keltőnek talál? Nyilvánvaló persze, kiknek szól a kiírás, de amennyire szellemesnek tartottam az első pillanatban, annyira felháborított a másodikban. Ha valaki huszonnégy órás közértet működtet, tudhatja, mire számíthat. Hogy egy ponton túl nem a vasárnapi cukrászdázásokból hazatérő anyuka ugrik be egy kis tejszínhabért, hanem igenis betérnek a részeg egyetemisták még pár sörért, és esetleg a helyi trógercsapat is itt szerzi be a muníciót. A harmadik pillanatban viszont rájöttem, megértem a hely tulajdonosát. Övé az üzlet, ő fizet bérleti díjat, takarítást, joga van meghatározni, a saját területére kit enged be, és kit nem tart kívánatosnak – bevállalva döntésével a rizikót, hogy netán egy kicsit kevesebbet keres az üzleten.

Elsőre úgy tűnik, az említett kismama esete semmilyen szinten nem hozható egy síkra a pécsi hajléktalanokéval. Pedig dehogynem. Vitathatatlan tény, hogy egy vendéglátó-helyiség tulajdonosa megszabhatja, mit tűr el a saját helyén, és mi az, ami kizárt. Hogy nála kötelező, teszem azt, nyakkendőt kötni, fogad-e háziállatot (a kutyások gyakran felháborodnak, ha nem ebbarát helyre betévedve elutasítással találkoznak), rá lehet-e gyújtani, és így tovább. Létező dolog tehát a házirend – és ezt célszerű jól látható helyre kifüggeszteni. Ismerjük ennek több módját, kis piktogram jelzi az áthúzott cigarettát, blökit, máshonnan hozott ételt-italt, de nem ritkák az olyan feliratok sem, hogy „ittas egyént nem szolgálunk ki”, vagy „belépés csak a helyhez méltó öltözetben”. Ám áthúzott karon ülő gyereket még nem láttunk, és olyan figyelmeztetést sem, hogy ide kisgyereket behozni tilos. Pedig ez az eset is mutatta: kellene valami egyértelmű jelzés arra nézvést, hol nem örülnek a kisgyerekeknek, csecsszopóknak.
Tegyük hozzá, én nem tudok megérteni bizonyos szülőket. Ülök egy elegáns étteremben, diszkrét fények, a pincérek épp csak elsuhannak mellettünk, és akkor hatalmas üvöltés, Janika elzúg mellettem egy minidömperen, Klárika vonyít, hogy nem eszi meg a hülye halat – egyszóval elszabadult egy, a miliőbe sehogyan sem passzoló család. Nem azért ülök be egy ilyen helyre, hogy ezt hallgassam. Az már tényleg csak a hab lett volna a tortán, ha a szemközti asztalnál valaki szoptatni kezd. Lehet, hogy nem vagyok túl empatikus, de ez engem nagyon zavar. Nem bírom nézni, főleg nem akkor, ha eszem. Egyszerűen rosszul leszek. A gyereket nyilván meg kell etetni, ezeknek az etetéseknek az időpontja szabott, tehát az anyukák tudják, mikor jön el megint az idő, hogy a kicsinek enni adjanak. És erre nem a legalkalmasabb hely egy étterem terített asztala. Nyilván a mosdó sem. Gondolom, a nevezett egységben nem mutatta jel, hogy ezt nem szabad, és a házirendben is hiába keresnénk a vonatkozó pontokat – így tehát az anya felháborodása jogos, ő előre nem tudhatta, hogy tiltott dolgot cselekszik. Így most a tanulságot a vendéglősöknek kell leszűrniük.
Én most csak finoman javasolnám az anyukáknak és a családoknak, hogy keressenek család- és bababarát helyeket maguknak, van egyre több. Lehet, hogy az elfogult mamákat és papákat nem zavarja egy kis szoptatás, egy kis ricsaj, de a többieket ezzel a világból ki lehet kergetni. Volt már, hogy miattuk hagytam el az éttermet, bőven a desszert előtt, pedig engem senki nem küldött a mosdóba, hogy inkább oda vonuljak el. 

Legfrissebb a címlapról:
Mennyire szereted magad? Teszteld!
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

*bandi* 2010-07-05 11:12

Nincs még gyerekem, de tuti nem fogom étteremben szoptatni. Szerintem nem illik, és csak zavarba hoznék másokat vele (meg magamat is, ha mindenki negem bámulna:). Nem hiszem, hogy ez napi szinten felmerülő probléma lehet, így azt a néhány alkalmat cumisüveggel is át lehet vészelni.

Télapó*** 2010-07-05 11:10

Az étteremben tányérból eszünk, késsel-villával. Nem azért megyek oda, hogy idegen (vagy ismerős, tök mindegy) nők melle táruljon elém. Egyébként is, szerinted jó az egy pici szoptatós babának (2-3 hónaposnak), ha étteremben, zajban, füstben, stb. eteni????

Torolt_felhasznalo_588727 2010-07-05 11:10

Villamoson sem szabad?

Torolt_felhasznalo_190057 2010-07-05 11:09

Ne!Ez egy intim dolog anya és gyermeke között.Senkire nem tartozik.Vigyen cumisüvegben anyatejet ilyen helyre.

Torolt_felhasznalo_588727 2010-07-05 11:08

miért nem? Mindenki eszik,a kicsi is eszik:)

Télapó*** 2010-07-05 11:07

Étteremben asztalnál szoptatni nem illendő szerintem. Én nem tenném és nem is nézem jó szemmel. A helyes megoldás az volna, ha az éttermekben (és nyilvános helyeken) lennének a szoptatáshoz kijelölt helyiségek, ahol a  mama kényelmesen és meghitten félrevonulhatna a babájával, ha már mindenáron étterembe kell menniük a szoptatós kisbabával .....

adrijan 2010-07-05 10:59

A szoptatós anyát a WC-be akarták küldeni az étteremben, hogy ott etesse a gyerekét. Karafiáth Orsolyának erről is van különvéleménye. Ti mit gondoltok a nyilvános helyen szoptatásról?

(Egyébként erről már volt topik itt az NLC-n Szoptatáshoz való jog címen kb. pont egy éve.)

N?k Lapja Café 2010-07-05 10:59

Különvéleményében a szülőknek család- és bababarát helyek felkeresését ajánlja Karafiáth Orsolya, aki azt is elárulja, helyesnek tartja-e, ha egy kismama vendéglátóhelyen szoptatja csecsemőjét...

Tovább a cikkre...

. . .Kitettünk egy szavazást erről, hogy számszakilag is látható legyen az eredmény.

Címlapon

Legjobbak

Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Állítja, ma sem csinálná másképp, ha újra kezdhetné.
Facebook lájkok száma
Tradíció dizájnba zárva

Tradíció dizájnba zárva

A húsvét a vidámság és a hagyományaink felélesztésének...
Facebook lájkok száma
VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát – videó

VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát

Bevodkázott a cuki lány.
Facebook lájkok száma
Együk, vagy ne együk?  10 tévhit az étkezésben

10 tévhit az étkezésben

Ehetünk-e tojást, vagy inkább korlátozzuk a...
Facebook lájkok száma
Sztárénekesek vintage reklámokban

Sztárénekesek vintage reklámokban

A napjainkban egyre divatosabb stílusból a hírességek...
Facebook lájkok száma
Így hasznosítsd a maradék kalácsot!

Így hasznosítsd a maradék kalácsot!

Ételt márpedig nem dobunk ki!
Facebook lájkok száma
Babát vár Tila Tequila

Babát vár Tila Tequila

Megmutatta kismamapocakját a biszex valóságshow-sztár.
Facebook lájkok száma
3 generáció, 1 kérdés: Mit jelent számodra a húsvét?

3 generáció, 1 kérdés: Húsvét

Anya, lány és unoka
Facebook lájkok száma

Programok húsvétvasárnapra

A háromnapos hétvége számtalan izgalmas programmal...
Facebook lájkok száma
Erre jó a nedves vécépapír

Erre jó a nedves vécépapír

A nedves toalettpapír használata közel sem annyira...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma5

Legtöbbet megosztott cikkek

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Amikor egymás között vannak a cicák…
Facebook lájkok száma165
3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

Gyors és környezetkímélő megoldás.
Facebook lájkok száma82
Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Az utca embere mint rajzfilmkarakter. Nem hiszel majd...
Facebook lájkok száma53
Állatkertbe vitték Katalinék György herceget – tündéri fotók!

Állatkertbe vitték Katalinék György herceget

Húsvéti nyúl helyett erszényesnyulat „kapott” a...
Facebook lájkok száma25
Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Egyedi módon oldották meg az oslói lakásban a...
Facebook lájkok száma11
Rókákkal barátkozik a húszéves természetfotós

Rókákkal barátkozik a húszéves természetfotós

Egy fiatal finn srác könyvtár vagy kocsma helyett az...
Facebook lájkok száma9
Húsvéti last minute édességek, falatkák

Húsvéti last minute édességek, falatkák

Könnyű elkészíteni, ráadásul remekül mutatnak az...
Facebook lájkok száma8
Együtt húsvétol Rékasi, Détár és Pikali

Együtt húsvétol Rékasi, Détár és Pikali

Az ünnepekre összehozza a családot a válófélben lévő...
Facebook lájkok száma8