Aktuális

Hogyan szeressük meg az operát?

A Nők Lapja felkérésére Kertesi Ingrid, az egyik legsikeresebb magyar szopránhang bevezet minket az opera szépségeibe.

Kertesi Ingridet arra kértük, “fogja a kezünket”, és mutassa meg, mit érdemes meghallgatnunk, hogy rákapjunk az operák ízére. A művésznő elsősorban azon magyar aktív pályatársainak felvételeit választotta, akikkel az először az Operába látogató nagy valószínűséggel személyesen is találkozhat.

1. Mozart: Figaró házassága. Mozart dallamos, könnyed, ugyanakkor igen míves zenéje nagyon jó belépő lehet az operazene világába.

 
2. A második példa a mostanság újra nagy népszerűséget kapott “barokk opera”, mely könnyebben “áthallható” kisebb létszámú zenekarával és a műfajban elrejtett “extrém” rendezői megközelítés lehetőségében rejlő népszerűségével a komolyzene színvonalán a népszerű musical látványélményét adja hozzá a gyönyörű zenéhez. Élő példa erre az Operaház műsorán nagy sikerrel futó Haendel: Xerxes című operája, melynek Kovalik Balázs rendezői ötletei a nagyrészben fiatal publikum messzemenő tetszését váltották ki.  
 
 

 
3. A harmadik példa is egy Mozart opera, a “Szöktetés a szerájból” Ez a gyönyörű mese a Kelet egzotikus világába röpít Mozart fülbemászó zenéje segítségével. Mozart azért zseniális, mert a legkönnyedebben és a legtermészetesebb egyszerűséggel ülteti át a zene nyelvére érzéseinket, gondolatainkat. A felvételen a Kossuth díjas Gregor József szerepel, akit egy komolyzenei “fórumozó” a “valaha volt legszebb magyar férfihangnak” nevezett.

 
4. Offenbach egyetlen operája a “Hoffmann meséi” a mese élményét ötvözi a szerelmes érzés világával. A zene dallamosan fülbemászó, már szinte “populáris”, első hallásra is közérthető, ugyanakkor az értő fülek számára is zseniális. Ezt az operát nyugodtam megnézheti kezdő és profi operalátogató, egyikük sem fog csalódni. A példában az életrekelt “baba” virtuóz áriáját és  a koloratúr éneklés egyedi ritkaságát hallhatjuk.  
 
 

 
5. A következő példa a magyar nemzeti operát mutatja be. Erkel Ferenc Bánk monológja véleményem szerint a magyar komolyzenei Himnusz. Ez az ária a felejthetetlen Simándi József nevével szinte azonosult, egybeforrt. Én mégis egy fiatal, más műfajból az opera világába jött ifjú kollégám előadásában javaslom meghallgatni. Aki erre az oldalra kattint az biztosan meghallgatja ezt a gyönyörű himnuszt a ma is ereje teljében regnáló Kossuth díjas Molnár András, vagy Kiss B. Attila előadásában, és biztosan nem fog csalódni!  
 

 Tekints meg még öt gyönyörű operarészletet Kertesi Ingrid ajánlójának második részében.

 A művésznő a cikksorozat harmadik részében azt mondja el, hogyan menjünk operába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top