Aktuális

Főnök, babát várok!

A várandósság hírét a családunkkal és a barátainkkal hatalmas örömmel közöljük. De mi lesz a munkánkkal, és hogyan mondjuk el ezt a fõnökünknek? Íme néhány tipp, hogy a beszélgetés könnyebb legyen!

Család vagy karrier? Sokszor nehéz a döntés, hiszen minden nő szeretné az állását szülés után visszakapni. Ennek érdekében nemcsak a gyermekvállalás időpontját kell jól megválasztani, hanem azt is, hogy mikor közöljük elöljárónkkal: gyermekünk lesz.
Hogy a terhesség melyik szakaszában szánjuk rá magunkat a beszélgetésre, azt mindenki maga dönti el. Az őszinteség és a „minél előbb, annál jobb” hozzáállás eredményesebb lehet.

Vajon továbbra is komolyan vesznek?

Természetesen nem alaptalanul merül fel ez a kérdés a leendő anyukákban, hiszen sokat és sokszor beszélünk a család és a munka összeegyeztetéséről. Akármilyen jóindulatú is a főnök, biztosan az fordul meg először a fejében, hogyan lesz tovább, hogyan gondoskodjon a helyettesítésünkről. Sokan azért halogatják a beszélgetést, nehogy mellékvágányra tereljék őket.
Nincs törvény arra, mikor kell értesítenünk munkaadónkat családunk gyarapodásáról. Jobb azonban, ha ezt minél előbb megtesszük. Amint nyilvánossá válik a várandósság – és ezt orvosilag is igazolni tudjuk –, a kismamák felmondási védelem alatt állnak, a munkaadó nem szüntetheti meg a munkaviszonyt. Emellett elfelejthetjük a túlórákat, az esti és hétvégi műszakokat is.
Sajnos más a helyzet, ha újak vagyunk a munkahelyen, és a próbaidőnket töltjük. Nehéz ilyenkor eldönteni, mi a helyes. A bejelentéssel legszívesebben mindenki megvárná a próbaidő lejártát, hogy biztonságban tudhassa magát. De vigyázat, ez veszélyes: könnyen egy munkajogi per kellős közepén találhatjuk magunkat, mert fontos, a munka menetét befolyásoló információt hallgattunk el a főnök elől. Ajánlatos tehát próbaidő alatt is szólni, még akkor is, ha állásunkat ezáltal veszélybe sodorhatjuk.

A terhes nők védelmét a Munka Törvénykönyve és az Alkotmány is biztosítja. A legfontosabb szabályok:

• A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság alatt.
• A terhesség megállapításától a gyermek egyéves koráig az anya nem dolgozhat éjszaka, és nem is túlórázhat.
• A várandós nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, amelyből négy hét a szülés várható időpontja elé esik.
• Ha a munkáltató nem tud az egészségi állapotnak megfelelő munkakört biztosítani, akkor a nőt fel kell menteni a munkavégzés alól, erre az időre pedig munkabért kell folyósítani neki.

A bizalomgyilkos halogatás

Fontos, hogy a főnök tudjon mindenről először. Az esetleges reggeli rosszullétek miatt könnyen szárnyra kaphat a pletyka. Ha ez elöljárónk fülébe jut, még mielőtt időpontot kértünk volna tőle, nagy valószínűséggel eljátszottuk a bizalmát. Ennél csak az kellemetlenebb, ha maga a főnök kérdez rá állapotunkra.

 Kapcsolódó fórumok:
Munkaügy – terhesség ideje
Munka terhesen!
Táppénz + terhesség

A témában kérdezheted szakértőnket:
Dr. Vidra Éva jogász

Kapcsolódó írásaink:
Hogyan szelídítsd meg a főnöködet?
• Gyermekvállalás – a hivatalos szemszögből
Bocs, főnök, terhes vagyok!

A stratégia

A beszélgetésre jól készüljünk fel, minimum félórás időpontot kérjünk. Álljunk elő megoldási javaslatokkal, hogyan vészelheti át munkaadónk a kieső időszakot. Ez különösen fontos, ha a babaszünet után is meg szeretnénk tartani pozíciónkat. Az ötletekkel tanúbizonyságot tehetünk arról, mennyire fontos számunkra, hogy a távollétünkben se legyen gond. Képzeljük bele magunkat a főnök helyébe, gondoljuk át, hogyan reagálhat. Ha felkészülünk az összes lehetőségre, nem érhet meglepetés. Visszatérési szándékunkat egyértelműen és őszintén közöljük! A legtöbb munkaadó megkönnyebbül, hogy alkalmazottjára egy kis szünet után ismét számíthat.
Mindenki maga dönti el, hogy cselekszik ebben a helyzetben. Egy biztos, szervezéssel és őszinteséggel van a legtöbb esélyünk munkahelyünk megtartására.

5 aranyszabály:

• Legyünk őszinték, közöljük a hírt a lehető leghamarabb.
• Mindig a főnök, vagy ha van, akkor a személyügyi osztály tudja meg először a nagy hírt.
• Mondjuk ki egyértelműen, ha szeretnénk majd visszamenni. Gondolkodjunk el, ki vehetné át a helyünket a távollétünk alatt. Utódunk betanítását örömmel vállaljuk, ne tekintsük őt ellenségnek!
• Szülés után ne tűnjünk el, keressük a kapcsolatot a munkatársakkal, vezetőkkel. Informálódjunk a változásokról, különben a visszatérés sokkal nehezebb lesz.
• Amint a baba engedi, tegyünk javaslatot egy részmunkaidős újrakezdésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top