Aktuális

A netbook öltöztet?

Egy asztali számítógéppel ritkán mutatkozunk nyilvánosság előtt. Ám a mini notebook olyan dolog, amit sokfelé magunkkal hurcolunk, sokan látnak minket vele. Éppen ezért fontos lehet a "ruhája" is. Legalábbis így gondolhatta a HP és az Asus is, minden bizonnyal ezért kért fel dizájnereket, hogy segítsenek "felöltöztetni" a netbookjukat.
Mi pedig megszereztük pár napra a kicsinosított modelleket, a HP Mini 210 1099EH Vivienne Tam Edition-t és az Asus eeePC 1008P-t a Seashell Karim Rashid Collection-ből, hogy megnézzük, élőben is olyan dögösek-e, illetve hogy mennyire jól használhatók.
 
 
Az alkotók
 
Karim Rashid egy hihetetlenül termékeny ipari formatervező. Az idén ötvenéves úriember több, mint háromezer formatervet jegyez, és több, mint 300 díjjal jutalmazták a munkásságát. Az Asus Seashell kollekciója esetében a hullámzó tengerre emlékeztető felülettel rukkolt elő, mindezt élénk pink és visszafogott barna színben prezentálta, hogy a férfiak és a (feltűnést kereső) nők is megtalálják a maguk választását.
 
A netbook öltöztet?
A netbook öltöztet?
 
Vivienne Tam Kínában, Kantonban született, hároméves korában költözött Hongkongba a családja. Itt diplomázott, majd New York-ba költözött, itt kezdte meg divattervezői pályafutását. A keleti és a nyugati kultúra találkozása gyakran visszaköszön a munkáiban, így volt ez a HP Mini esetében is, ahol selyemre emlékeztet a gép fedlapjára tervezett minta. A pillangó motívum nem csupán a külső díszítésben jelenik meg, belecsempészték a szoftverbe is. Megjelenik a háttérképeken, az ikonokon, sőt, a Start Menü megnyitásakor egy pillangó röppen fel, erről készítettük az alábbi képsort.
 
A netbook öltöztet?
 
Aprócska dizájnelem, biztosan van, aki szerint nincs rá szükség, ám azt mutatja, hogy nagyon odafigyeltek minden apró részletre, amikor átalakították a mini notebook operációs rendszerét.
 
 
A divattervező véleménye
Ami a külsőt illeti, ez teljesen szubjektív dolog, éppen ezért mi nem is vállaltuk, hogy ítélkezzünk felette, inkább megkérdeztünk egy szakembert. S. Hegyi Lucia divattervező így nyilakozott a két tesztalanyunkról: “A lepkemintás Vivienne Tam nagyon követi a divatot, míg a bőrhatású borítással ellátott Karim Rashid-féle kollekció inkább a klasszikus vonalat képviseli. Minden bizonnyal az utóbbi fog lassabban kimenni a divatból, a klasszikus külső ugyanis időtálló, kevésbé megunható. A lepkemintával azért kell vigyázni, mert egyrészt hamar kimehet a divatból, másrészt nagyon oda kell figyelni arra, mit veszünk fel hozzá. Ettől függetlenül nagyon szépek a színei és az arányai a Vivienne Tam mini notebooknak is.”
 
A netbook öltöztet?
 
A netbook öltöztet?

 
Azon kívül, hogy “öltöztet”…
 
Ami a tudást, illeti, mindkét netbook tökéletesen alkalmas arra, amire a netbookokat tervezték, természetesen egy normál asztali gépet vagy notebookot nem váltanak ki. De kicsik, könnyűek, kényelmesen elférnek egy nagyobbfajta női táskában, lehet rajtuk netezni, szöveget szerkeszteni, filmet nézni… Természetesen ez utóbbiból nagyobb felbontású, HD minőséggel nem érdemes próbálkozni. Noha például a HP Mini 1366×768 képpontos felbontású kijelzője már megüti a HD ready szintet, sajnos maga a vas, azaz az alaplapi videokártya nem bírja az iramot, tesztünk során a HD film szaggatott.
 Samantha notebookja
Carrie Bradshaw a sorozatban éveken keresztül egy Apple gépen írta a szösszeneteit a szexről és New York-ról. Ám a második mozifilmet a HP szponzorálta, a szereplők is lecserélték tehát az infrastruktúrájukat. Az valószínűleg csak a moziban derül ki, hogy Carrie pontosan min pötyög mostanában, arról viszont már keringtek képek a neten is, hogy Samantha szobájában, egy szép nagy kupleráj közepén egy Vivienne Tam HP Mini notebook csücsül…

A méret oltárán természetesen fel kell áldozni valamennyit a billentyűzetből, ezért ezt is szokni kell mindkét esetben. Az eeePC-nél az okozhat elsőre bosszúságot, hogy a Shift nem a legszélére került, a HP Mininél pedig a gyakran használt gombok közül a fel-le nyilak lettek kisebbek a megszokottnál. A netbookoknál a gyártól általában törekednek arra, hogy hosszabb akkuidőt biztosítsanak, mint a normál laptopoknál, ezzel is növelve a hordozhatóság “élményét”. Próbálgatásaink során a HP Mini majdnem három órát bírt, az eeePC körülbelül két és fél óránál adta fel. Hozzá kell tenni, hogy ezt bekapcsolt wi-fi mellett produkálták, ami azért fogyaszt rendesen. (Sajna nem minket, hanem az akku teljesítményt.)

Nem volt célunk az írás során, hogy összehasonlítsuk a két gépet, és győztest hirdessünk. De nem is tudnánk megtenni, ugyanis az eeePC-t ugyan árulják már itthon pár hónapja, 115 és 125 ezer forint közötti áron, de a HP csak május végétől kapható itthon, és árat még nem tudunk hozzá. Így aztán nem is lehet kategorikusan kijelenteni, hogy melyik érné meg jobban – bár az is tény, hogy ha valaki már a kettő közül akar választani, azt valószínűleg úgyis a külső fogja befolyásolni. Amíg nem tudunk árat, addig tehát nincs sok értelme így is egymáshoz mérni a kettőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top