Durva állatkínzások - büntetlenül

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Az Orpheus Állatvédő Egyesület szigorúbb büntetéseket sürget az állatkínzók, a feketéző kutya-és más kisállat szaporítók, állataikat kidobálók, illegális exportkereskedők ellen.
2010. 05. 25. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Magyarországon sokkal többen, sokkal több háziállatot tartanak, szaporítanak, mint amennyire a felelős állattartói bázis igényt tartana. Ezért sok kisállatot külföldi busás haszon reményében, illegális módszerekkel csempésznek ki az országból. Nem ritka, hogy útközben se élelem, se víz nem áll a hosszú úton rendelkezésre. Nem ritka, hogy élve csak a csempészett állatok töredéke jut el a célállomásig. A busás haszon miatt a bűnözőknek még így is megéri az üzlet.

Magyarországon a 2004. évi X. törvény szerint bűncselekmény az állatkínzás. Bűncselekménynek számít állatokat elhagyni, kitenni, vagy számukra nem indokolt fizikai - lelki szenvedést okozni. Magyarországon állatkínzásért akár 3 évig terjedő börtön is adható. Sajnos a bíróságok a szigorú büntetési tételeket nem alkalmazzák.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szeretné elérni, hogy a felelőtlenül szaporított kisállatok számának csökkenésével a jelenlegi nagy állattartói probléma is kisebbé váljon. A folyamatokhoz szükséges lenne a lakosság környezettudatos gondolkodásmódjának megteremtése, illetve a szigorúbb büntetési tételek alkalmazására is.
A bűncselekmények mindennaposak, az állatvédők egy konkrét eset miatt szólaltak fel újra az állatkínzások ellen.  A szigorúbb büntetések mellett érvelő szervezet megdöbbenéssel fogadott egy hírt, miszerint Magyarországról egészségügyi és úti okmányok nélkül, rossz körülmények között, víz és élelem nélkül, részint apró ketrecekbe zsúfolva szállított kutyakölyköket foglaltak le az olasz hatóságok az olasz-szlovén határon Triesztnél. Egy személyautóban 25, még a szállítható kort sem elért kiskutyákat találtak.

Durva állatkínzások - büntetlenül

Az állatkínzások miatt kiszabható büntetésekről és a kisállatok sorsáról Seres Zoltánt, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnökét kérdeztük:

- Milyen szigorításokat vezetne be az Egyesület?
Az állatok tenyésztése / szaporítása jelenleg nem ellenőrzött, bárki szabadon folytathatja. Szigorúbb nyilvántartás kellene, esetleg végzettséghez köthetővé lehetne tenni a kisállatok tenyésztését. Az illegális kutyaszaporítók feltehetően megélhetésből folytatják a feketekereskedelmet. A rendőrség az állatkínzást, mint bűncselekményt nem kezeli kellő szigorral. A bíróságok az ítéletek hozatalaikor törekedhetnének a maximálisan megadható büntetések kiszabására, az állatvédők állatkínzásos esetekben a szigorítást szorgalmazzák.

- Hogyan lehetne a lakosság környezettudatos gondolkodását megteremteni?
Az állatvédők a felelős állattartásra ösztönzik a lakosságot. A pozitív mintateremtés, a körültekintő - racionális gondolkodásmód, a környezettudatos élettér kialakítása révén előbbre jut az állattartási kultúra magasabb szintre emelése is. Mivel az állatkínzási esetek a lakosság otthonai körül képződnek, a megoldást is mindenkinek a saját háza táján kell megindítania.

- Mi történik a hírben szereplő, Triesztnél megtalált kisállatokkal? Hová kerülnek? Ki viseli gondjukat?
A hatóság által lefoglalt állatok (ha bűncselekmények részét képezik) bűnügyi bizonyítékként karanténba kerülnek. Ilyenkor 1-1 állatmenhelyet (vagy ebrendészetet) kér meg a hatóság, hogy alvállalkozóként tartsa rendben az állatokat, és ha szükséges, részesítse orvosi ellátásban, vagy egyéb életmentő - életben tartó tevékenységet végezzen.
 
- Magyar állatrendőrség kellene?
Az Orpheus Állatvédő Egyesület évek óta szorgalmazza a helyi gyepmesteri telepek reformprogramját. Ez azt tartalmazná, hogy a régi / elavult telepekből az állatvédelmi reformprogram részeként ebrendészeteket / állatrendészeteket alakítanánk ki, akik a hivatalokkal együttműködve az állatok védelmén, az állatok megmentésén dolgozhatnának. Az Orpheus Szeged városban sikeres mintaprogramot hajtott végre, a régi sintértelepből megreformált ebrendészetet fejlesztett ki, melyet 2006 óta folyamatosan fejleszt. a telep állatvédelmi weblapja a www.ebrendeszet.zug.hu siteon található.

 

Olvass tovább

Hozzászólások

Barátosnő 2010-05-27 21:12

http://index.hu/bulvar/hirek/2010/05/27/tizenot_honap_fogha z_egy_kutya_agyonvereseert/

 

 

tamakov 2010-05-26 10:40

Nagyon aranyosak szerintem is :) nekem egy fekete spánielem van

Barátosnő 2010-05-26 08:07

Nagyon aranyosak! 

 

A pulit éjszakára vidd be az előszobába, ott valószínűleg nyugodtan végigalussza majd az éjszakát.  

inmélius 2010-05-25 19:29

Nnnna.. léptünk sétálni. Majd jövünk.

inmélius 2010-05-25 19:28

Itt vannak.

inmélius 2010-05-25 19:21

várjál, keresek és kicsinyítek róluk pár fotót.

 

A kistestű olyan 15 kg lehet, puli, nőstény.

 

A nagytestű cirka 60 kg, újfunlandiféle - nem fajtatiszta, valami egyéb beütése lehet, a fej formája miatt gondolom, ugyanakkor roppant intelligens, barátságos, határozott házörzési elképzelésekkel. Pl. a kicsi ugat, a nagy "kinéz" a ház oldalánál, hogy mizujs, és ha valóban úgy ítéli meg a helyzetet, hogy meg kell kérdeznie az utcán elhaladótól, hogy mér' jön erre, napláne mi a búbánatnak állt meg itt, és pont itt, akkor odarohan, és aszongya, hogy BUH.

Barátosnő 2010-05-25 19:13

Szerintem a kutyus nem érzi magát biztonságban, azért ugat. Ha megkötöd, ezzel azt jelzed neki, hogy nem kell őriznie a házat, leveszed róla ezt a felelősséget, ezért alszik nyugodtan.

 

Ha szabadon van, úgy érzi, hogy neki bizonyítania kell, ezért ugat meg mindent, minden "betolakodót", sünit, cicát, baglyot, bárkit.

 

Ráadásul az sem ad neki biztonságot, hogy süket szegényke, hiszen nem hall, és valószínűleg, hiába ugat, azt sem hallja, ezért próbál még hangosabban ugatni. 

 

Mekkora a kutyus? Nem tudod bevinni a házba, előszobába, garázsba éjszakára?