Aktuális

Pelenkázz, és tovább élsz!

"Apa mosdik, anya főz" – írja Zelk Zoltán. Pedig lehetne így: Apa mosdat, anya főz. Vagy így: Apa mosogat... Nem feminista felbuzdulásból, szigorú családbarát szempontból volna erre szükség. És tudják, kinek lenne ez a legjobb? Az apáknak! Bizony!

dr. Kopp Mária orvospszichológus
dr. Kopp Mária
orvospszichológus

Ugyanaz a célunk, mint a Népesedési Kerekasztalé: szülessenek meg a gyerekek, akiket a családok várnak, terveznek, akarnak. Ebből a szempontból vizsgáljuk most az apaságot. A nemzetközi felmérések ugyanis egyértelműen mutatják, hogy azokban az országokban születik több gyerek, ahol a nők nagy arányban dolgoznak, és a férfiak is részt vesznek a nevelésben, a családi teendőkben.

– A legutóbbi nemzetközi vizsgálatokból az derült ki, hogy nálunk van a legnagyobb különbség a feladatelvárás szempontjából, abban, mi a férfi és mi a nő dolga. A férfié, hogy eltartsa a családot, a nőé pedig az otthoni feladatok ellátása. Márpedig ma ott születik több gyerek, ahol megosztják a teendőket, ezt fontos lenne megérteni – mondja dr. Kopp Mária orvospszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos vezetője. – Sokak szerint apák nélküli társadalomban nőnek fel a gyerekeink. Pedig a férfiak számára nagyon fontos egészségvédő tényező a gyerek. A mi követéses vizsgálatunkból az derült ki, hogy azok a férfiak, akiknek volt gyerekük és jó volt vele a kapcsolatuk, négyszer kisebb valószínűséggel halnak meg idő előtt. Ilyen komoly védőfaktor a férfiak számára a gyerek.

Biológiai kísérletek bizonyítják, hogy apa és gyermeke közvetlen testi kapcsolatában, az apában oxitocin szabadul fel, ami oldja a stresszt, vagyis életvédő jelentőségű.

– A férfiak etológiai öröksége a dominanciaharc, a jó apa-gyerek kapcsolat ennek a szorongásait is oldja – magyarázza Kopp Mária. – Nagyon tetszik nekem a „Pelenkázz, tovább élsz!” jelmondat, mert azokban az országokban, ahol a férfiak részt vesznek a korai gyerekgondozásban – ilyen Hollandia vagy Svédország -, javultak az életkilátásaik.

És a gyerek? Neki mit jelent, ha élő, biztonságot adó kapcsolatban van az édesapjával?

– Az identitás kialakítása szempontjából döntő jelentőségű. Nem véletlen, hogy ez ma kitolódik. Az a gyerek, aki csak az anyával van jó kapcsolatban, otthon érzi igazán jól magát, sokáig a mama gyereke marad. Az apa a világba való kilépést jelenti. Az egyensúly a belső biztonság és a világgal való kapcsolat között nagyon fontos. A nemi identitás szempontjából is kell, hogy egy fiú gyengédséget, lovagiasságot és önállóságot tapasztaljon, egy lányban pedig az apával való jó kapcsolat teremti meg a bizalmat a férfiak, a párkapcsolat iránt.

 

Apavállalat

A Három Királyfi, Három Királylány mozgalom a Népesedési Kerekasztal „társmozgalma”. Egy fiatal és nagyon sikeres cég, az ingatlan.com-ot működtető Arkon Zrt. nonprofit kft.-t hozott létre a támogatására, így kívánják szolgálni az ügyet. Csupa fiatal. Apák és anyák, és olyan férfiak, nők, akik apák és anyák szeretnének lenni.

Korbuly Krisztián vezérigazgató
Korbuly Krisztián
vezérigazgató
“Házimunka: Nincs felosztva, az
mosogat, tereget, aki ott van,
ez nekem sem probléma.”

– Minden értelemben fiatal a cég, én harminchat évesen talán a legidősebb vagyok – mondja Korbuly Krisztián vezérigazgató, három kisfiú édesapja. – Mi az internethez értünk, ezért helyet szeretnénk kínálni a kezdeményezésnek. Mert egyetértünk vele. Szülessen minél több gyerek, ráadásául pont az értelmiségi családokban jön világra a tervezettnél kevesebb, amit a saját tapasztalataink miatt nagyon is értünk. Élhető, jó munkahelyet akartunk csinálni magunknak. Egy multicégnél elképzelhetetlen, hogy például azon kolléganők mellé, akik várhatóan a közeljövőben szülnek, próbálunk felvenni olyan kollégát, aki majd pótolja őt, amíg otthon marad a babával, babákkal. Máshol egyszerűbbnek találják, hogy fel sem vesznek szülés előtt álló nőket… Ez tényleg többletgond egy cégnek, a rugalmasság is (részmunkaidő, távmunka) több szervezést kíván. De vállaljuk. Én reggel öttől otthon már dolgoztam két órát, kicsit korábban jöttem be, és ma hamarabb megyek el, úgy öt körül – a legidősebb fiam születésnapi zsúrjára. Otthon is vannak feladataim, ez természetes. A világban egyre többen gondolkodnak azon, hogy a munkahelynek talán mégsem kellene ilyen sokat elvenni az életünkből, vannak más, fontos dolgok is. Mi is ezt valljuk, de az igazság az, hogy három gyerek mellett még így, a mi cégünknél sem könnyű. Ha nem lennének a nagyszülők, azt gondolom, lehetetlen volna megoldani a hétköznapokat. És van négy húgom is…

Az irodaház legfelső emeletén plakát lóg, rajta a céges gyerekek fotója. Apró űrhajósként lebegnek az univerzumban, ahol van még hely bőven…

– Mi is négy gyereket szeretnénk – mondja Korbuly Krisztián -, és a feleségem sem úgy tervez, hogy otthon marad. Közgazdászként most készül a tudományos doktorijára, tele van ambícióval. Biztos pont az életünkben a közös reggel, és délután a hat és nyolc óra közötti időszak, amikor mind együtt vagyunk. Házimunka? Nincs felosztva, az mosogat, tereget, aki ott van, ez nekem sem probléma.

 

Jól működő párra több példát is találtunk. A Nők Lapja eheti számában egy másik fiatal család is bemutatkozik, elmeséli mindennapjait, és gyermekneveléssel kapcsolatos tapasztalatait. A lapban egy pomázi Gyerekházat vezető szakértő nyilatkozik arról, hogyan tudja épp az édesanya a háttérbe szorítani az apát a gyermeknevelésben. S hogy milyen az ideális apa gyerekszemmel? 27 gyermek véleményét gyűjtöttük össze, melyeket gyermekpszichológus értékel.  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top