Aktuális

Kezelhetetlen katolikus szexbotrányok

Nincs jó véleménnyel az amerikai közvélekedés arról, ahogyan XVI. Benedek pápa a katolikus egyház sorozatos szexbotrányait kezeli.

Egyre több esetre derül fény

Kezelhetetlen katolikus szexbotrányokAz elmúlt időszakban Németországban és Írországban sorra derültek ki olyan esetek, hogy egyházi iskolákban tanító papok évekkel ezelőtt szexuális erőszakot követtek el egykori diákjaikon. Néhány hete a regensburgi érsekség ismerte be, hogy a német kisváros híres templomi fiúkórusának egyik tagját szexuálisan zaklatták akkor, amikor a társulatot XVI. Benedek pápa bátyja vezette. Az Egyesült Államokban már évekkel ezelőtt szivárogni kezdtek a szexuális visszaélésekről szóló hírek, 2008-ban a pápa az országba látogatott, ahol találkozott a papok által elkövetett zaklatások áldozataival is.

Elégedetlenek a pápa teljesítményével

A Pew Research Center vizsgálatot készített a pápa ismertségéről és a botrányok visszhangjáról 2008-ban, illetve 2010 áprilisában is. A legutóbbi kutatásban csupán az emberek 3 százaléka gondolta úgy, hogy a pápa kitűnő munkát végzett a szexuális visszaélések okozta botrányok elcsitításában, 9 százalék szerint jól végezte a dolgát, míg 44 százalék véleménye szerint gyenge, 27 százalék szerint pedig éppen csak elégséges munkát végzett.

A pápa megítélése erőteljesen csökkenőben van azóta, hogy 2008 áprilisában az Egyesült Államokba látogatott. Ekkor 39 százalék gondolta úgy, hogy jól kezeli a zaklatások miatt kirobbant botrányokat, míg 48 százalék szerint gyenge teljesítményt nyújtott.

A katolikusok elnézőbbek

Azok közül, akik ismerik a pápát, a katolikusok jobb véleménnyel rendelkeznek a szexbotrányok kezeléséről, mint a protestánsok. Mindazonáltal 2008-hoz képest a katolikusok szigorúbbak lettek a tekintetben, hogy a szentatya milyen köntösben tálalta az ügyet: 31 százalék elégséges, 28 százalék pedig gyenge minősítéssel illette. Azok a katolikusok, akik hetente legalább egyszer járnak templomba, támogatóbbnak bizonyultak azoknál, akik ritkábban járnak, ám 2008 óta mindkét csoportban nőtt a negatív vélemények képviselőinek aránya.

Kezelhetetlen katolikus szexbotrányok

 

(Forrás: ELTE TÁTK)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top