Aktuális

7 tipp a jó memóriáért

Az agy úgy viselkedik, mint az izom. Akkor működik jól, ha rendszeresen használjuk. Dr. Domján László agykontrolloktató segítségével néhány remek elmetornáztató módszert gyűjtöttünk össze.

1. Váltott tempóval
„A testmozgások közül legjobban az intervallumos jelleggel végzett sportok javítják a memóriát – mondja dr. Domján László. – Vagyis azok, amelyeknél az alacsony és a magas intenzitást váltogatjuk. Akár sétálunk, akár futunk, ha fél-egy perces gyors szakaszok után ugyanilyen hosszú pihenőket iktatunk be, nemcsak a szívünket edzhetjük optimálisan, hanem az agyunkat is.”

7 tipp a jó memóriáért2. Hagyatkozz az érzelmeidre!
„Az érzelmeknek kulcsszerepük van az emlékezésben, ezért ha valamit jól meg akarunk jegyezni, erős emóciókat kell hozzá társítani – ajánlja a szakértő. – Ha gyenge az arcmemóriád, keress egy olyan ismerőst, akire az újonnan bemutatott személy hasonlít, és akit nagyon szeretsz, vagy épp negatív élményeid fűződnek hozzá. Könnyebben fogsz emlékezni a nevére.”

3. Vízből sosem elég!
„Az agy elég oxigén és víz jelenlétében, +20 fokon működik optimálisan. Ha nem megy a tanulás vagy a koncentrálás, egy kis szellőztetés és egy nagy pohár víz csodát tehet. A szomjúságot gyakran éhségnek gondoljuk, és nassolunk, amikor inkább folyadékra volna szükségünk.”

4. Rögzíts többféleképp!
„Amit olvasol, annak a 10 százalékára emlékszel. Amit hallasz, annak a 20, amit pedig látsz, annak a 30 százalékára – tudtuk meg dr. Domján Lászlótól. – Abban az esetben, ha valamit hallasz és látsz is, ez az érték 50 százalékra nő, míg ha hallod, látod és beszélsz is róla, már akár a 70 százalékát is képes leszel visszaidézni.”

5. Pihenj, hogy emlékezz!
„A feledékenységnek gyakran a kialvatlanság és a stressz az oka. Az álomtalan, mély alvás pihentet a legjobban, de néhány perc relaxáció is segíthet. Jó trükk, ha behunyt szemmel kellemes zenét hallgatsz, és közben a fejtetőtől lefelé haladva ellazítod minden tagodat. Aztán képzeld el, hogy egy szép helyen sétálsz. Néhány perc gondolatbéli kószálás elég ahhoz, hogy a pozitív élettani hatások érezhetőek legyenek.”

6. Összehangolódás
„A két agyfélteke koordináltabb és hatékonyabb munkáját, ezáltal a memória működését segíti az alábbi gyakorlat: képzelj magad elé egy nagy X-et, és közben néhányszor érintsd meg felváltva a jobb kezeddel a felhúzott bal térdedet, majd a bal kezeddel a jobbat.”

7. Tervezz útvonalat!
Ha például a bevásárlólistát kell megjegyezned, jó megoldás, ha a felidézendőket egy jól ismert útvonal jellegzetes pontjaihoz kapcsolod – minél bizarrabb képi asszociációval. Elképzelheted annak a busznak a megállóit, amellyel rendszeresen jársz. Menj végig rajtuk, és idézz fel minden állomásnál egy-egy dolgot, amire emlékezni szeretnél. Később elég újra végigkövetni a képzeletbeli utazást, és máris eszedbe jut, mit is akartál vásárolni.

 Írd meg a véleményed!Ízelítő a Nők Lapja Psziché első számából:

• Meddig tart a szerelem a 21. században?
• Müller Péter: Mikor van vége egy kapcsolatnak?
• Apák, akik egyedül nevelik a gyereküket
• Kiéled a szexuális vágyaidat? Vagy fantázia marad?
• Rácz Zsuzsa vallomása a kínos állásinterjúkról
• Kell, hogy féljen a gyerek a tanártól? – Ranschburg Jenő írása a gyereknevelésről
• Mit üzennél 16 éves önmagadnak? – megkérdeztük Vámos Miklóst, Geszti Pétert, Verebes Istvánt, Popper Pétert, Schäffer Erzsit és Tari Annamarit
• Megcsaljam, vagy hű maradjak? – Szendi Gábor írása a mai párkapcsolatokról

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top