Retró a konyhában: Piskóta tekercs

Tamással, sülve-főve

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Csupa régi ismerős... Muszlinblúz, alföldi papucs, kagylófotel, nagymintás tapéta. Diszkógömb és diszkózene, persze kicsit azért „fazonigazítva”... Épp itt az ideje, hogy azt is felidézzük, mi mindent ettek a mai negyvenesek annak idején, a menzán.

Retró a konyhábanNincs olyan exnapközis, aki ne emlékezne ezekre a fogásokra. Hiszen még a piros mintás vagy kék szélű tányérokat, az iskolai kakaó illatát is fel tudjuk idézni. A tányérok lehet, hogy már az enyészeté lettek, de a menzafogások ma is megállják a helyüket.

Itt van például a népszerűségi listák végén kullogó sárgaborsó-főzelék. Ami bizony, jobb, ha tudatosítjuk, nagyon egészséges. Hüvelyesekből sajnos keveset fogyasztunk, pedig közülük is legajánlottabb éppen a sárgaborsó. Magas a fehérjetartalma, sok benne a B-vitamin, rostban is gazdag és szinte teljesen zsírmentes. Persze, ha olyan sűrű rántással készítjük, hogy megáll benne a kanál, akkor nem olyan egészséges.... De hát ne ilyennel készítsük! A dietetikusok véleménye amúgy megoszlik arról, hogy az áztatóvizében kell-e főzni a sárgaborsót, vagy épp ellenkezőleg, le kell önteni róla, mert puffaszt. Ami biztos: mindenképpen alaposan mossuk meg előtte!

A levesben főtt marhahúshoz Tamás meggyszószt készített, mellé főtt krumplit adott. Legjobb, ha stefániát főzünk a levesbe, vagyis a marha lapockáját, mert nem rágós, nem kemény, inkább szaftos. Pörköltnek, tokánynak, gulyásnak is jó.

A múltidéző desszertek közül a legismerősebb a lekváros piskótatekercs. Ha fel akarjuk göngyölíteni a piskótát, tanácsos más arányokban felhasználni a hozzávalókat, mintha csak „lapos" süteményt sütünk.

Jó retrózást a konyhában, hallgassunk főzés közben egy kis Abba-muzsikát!

Piskótatekercs (1 óra+hűtési idő)

Hozzávalók: 4 tojás, 8 dkg liszt, 8 dkg kristálycukor, 2 ek. víz, csipet só, sárgabaracklekvár.

A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a lisztet is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beledolgozzuk masszába a vízzel együtt. Nagy, lapos tepsibe zsírpapírt fektetünk, vékonyan elkenjünk rajta a masszát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, szorosan feltekerjük, és kívülről visszacsomagoljuk a sütőpapírba (ha nem sikerült egyben leszednünk a sütőpapírt, csomagolhatjuk konyharuhába is. Azért fontos melegen, szorosan feltekerni a piskótát, mert ha mindezt hidegen tennénk, a tészta széttörne). Ha kissé kihűlt, megkenjük lekvárral és újra feltekerjük. Fél-egy óra elteltével már szeletelhetjük is.

Retró a konyhában

A Nők Lapja 12. számában még két isteni retró receptet
(Főtt marhahús megyszósszal, Sárgaborsó-főzelék sült debrecenivel) találhattok!

Erős Antónia: A gyerekeim nem ikrek!Még több az e heti Nők Lapjából:

Erős Antónia: A gyerekeim nem is ikrek! »
D. Tóth Kriszta: Az „sz" betűs szó »
A James Bondot is itt írták - Hírességek szállodája »
Éjjeliszekrény-teszt: Mit olvasnak az ismert emberek? »
Hogyan legyek jó kolléga? - 10 tipp »
Mellékállásban jótevő: "Utcagyerekek tanítottak kitartásra" »


Olvass tovább

Hozzászólások

CsillagViki 2012-08-06 14:38

MENZÁS PISKÓTAKOCKA

PISKÓTATEKERCS

Hialin 2012-08-06 14:34

Na ez aztán egy cikk!

Szerintem nincs ilyen, hogy retró ebéd. A felsoroltak közül szerintem egy átlag magyar háztartásban mindegyiket főzik, mert egyik sem megy ki a "divatból". Ez egy rendes ebéd.

eda-1952 2012-08-06 12:08

Valószínűleg tettek bele sütőport, vagy más "fújatót". Ha otthon akarsz nagas piskótát sütni, akkor süss vizespiskótát, abba kevesebb tojás kell és garantáltan magas és könnyű lesz.

marieklein 2012-08-06 12:07

én már akkor sem ettem meg a húst:-D de a szószt imádtam!!!

Némanalfabéta 2012-08-06 11:55

Úgy látom /Google: piskóta csokiöntettel/, hogy csak a keményítő a különbség a szokásoshoz képest. Meg ha akkora edénybe tesszük, hogy nincs más út, mint a felfel - csak süljön át

Azt viszont megrögzött mazsolaundorom kapcsán kijelenthetem, hogy igenis volt mazsola az öntetben. Persze lehet, hogy mind nálam kötött ki, én meg kiszedegettem, kiköpködtem, de az íze miatt kell bele. Akkor az igazi, ad valami extrát hozzá 

gezemici 2012-08-06 11:42

"A Nők Lapja 12. számában még két isteni retró receptet (Főtt marhahús megyszósszal, Sárgaborsó-főzelék sült debrecenivel) találhattok!"

 

 

Tessék mondani hova megyen az a szósz?:D

 

Amúgy meg, ne tessenek lenézni a piskótát csokiöntettel, én azóta is olyanra vágyom.:D

 

kivi39 2012-08-06 11:18

Valaki árulja el nekem, hogyan készült az óriáspiskóta? Egyszerűen elképzelni sem tudom, hogy mit tettek vele, hogy olyan magas legyen. Mert hogy nem tettek bele kismillió tojást, az egészen biztos....