Aktuális

Retró a konyhában: Piskóta tekercs

Csupa régi ismerős... Muszlinblúz, alföldi papucs, kagylófotel, nagymintás tapéta. Diszkógömb és diszkózene, persze kicsit azért "fazonigazítva"... Épp itt az ideje, hogy azt is felidézzük, mi mindent ettek a mai negyvenesek annak idején, a menzán.

Retró a konyhábanNincs olyan exnapközis, aki ne emlékezne ezekre a fogásokra. Hiszen még a piros mintás vagy kék szélű tányérokat, az iskolai kakaó illatát is fel tudjuk idézni. A tányérok lehet, hogy már az enyészeté lettek, de a menzafogások ma is megállják a helyüket.

Itt van például a népszerűségi listák végén kullogó sárgaborsó-főzelék. Ami bizony, jobb, ha tudatosítjuk, nagyon egészséges. Hüvelyesekből sajnos keveset fogyasztunk, pedig közülük is legajánlottabb éppen a sárgaborsó. Magas a fehérjetartalma, sok benne a B-vitamin, rostban is gazdag és szinte teljesen zsírmentes. Persze, ha olyan sűrű rántással készítjük, hogy megáll benne a kanál, akkor nem olyan egészséges…. De hát ne ilyennel készítsük! A dietetikusok véleménye amúgy megoszlik arról, hogy az áztatóvizében kell-e főzni a sárgaborsót, vagy épp ellenkezőleg, le kell önteni róla, mert puffaszt. Ami biztos: mindenképpen alaposan mossuk meg előtte!

A levesben főtt marhahúshoz Tamás meggyszószt készített, mellé főtt krumplit adott. Legjobb, ha stefániát főzünk a levesbe, vagyis a marha lapockáját, mert nem rágós, nem kemény, inkább szaftos. Pörköltnek, tokánynak, gulyásnak is jó.

A múltidéző desszertek közül a legismerősebb a lekváros piskótatekercs. Ha fel akarjuk göngyölíteni a piskótát, tanácsos más arányokban felhasználni a hozzávalókat, mintha csak „lapos” süteményt sütünk.

Jó retrózást a konyhában, hallgassunk főzés közben egy kis Abba-muzsikát!

Piskótatekercs (1 óra+hűtési idő)

Hozzávalók: 4 tojás, 8 dkg liszt, 8 dkg kristálycukor, 2 ek. víz, csipet só, sárgabaracklekvár.

A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a lisztet is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beledolgozzuk masszába a vízzel együtt. Nagy, lapos tepsibe zsírpapírt fektetünk, vékonyan elkenjünk rajta a masszát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, szorosan feltekerjük, és kívülről visszacsomagoljuk a sütőpapírba (ha nem sikerült egyben leszednünk a sütőpapírt, csomagolhatjuk konyharuhába is. Azért fontos melegen, szorosan feltekerni a piskótát, mert ha mindezt hidegen tennénk, a tészta széttörne). Ha kissé kihűlt, megkenjük lekvárral és újra feltekerjük. Fél-egy óra elteltével már szeletelhetjük is.

Retró a konyhában


A Nők Lapja 12. számában még két isteni retró receptet
(Főtt marhahús megyszósszal, Sárgaborsó-főzelék sült debrecenivel) találhattok!

Erős Antónia: A gyerekeim nem ikrek!Még több az e heti Nők Lapjából:

Erős Antónia: A gyerekeim nem is ikrek! »
D. Tóth Kriszta: Az „sz” betűs szó »
A James Bondot is itt írták – Hírességek szállodája »
Éjjeliszekrény-teszt: Mit olvasnak az ismert emberek? »
Hogyan legyek jó kolléga? – 10 tipp »
Mellékállásban jótevő: “Utcagyerekek tanítottak kitartásra” »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top