Aktuális

Hajrá palacsinta, húzz bele, mákos guba!

Nyakunkon a választások, de most a Magyarország Kedvenc Étele címet viselő internetes népszavazásról szólunk. Az elmúlt négy hétben legalább százezren nyilvánítottak véleményt a hasukat illetően a www.kedvencetel.hu honlapon. Az ötlet gazdája Perger Péter, Magyarország legnagyobb ételrendelő portáljának ügyvezető igazgatója.

Perger Péterrel ebédidőben találkozom. Együtt nézegetjük az étterem étlapját, egy ideig csak a szemöldökét ráncolja, aztán elégedetlenül kijelenti:

 Perger Péter
Perger Péter

– Semmi magyaros! Nem tehetek róla, igazán jóllakni csak azokkal az ízekkel tudok, amelyek anyám konyháját idézik. Szerintem ezzel férfitársaim többsége így van, sőt titokban a nők is, csak ők kényszerítik magukat a salátákra. Múltkor anyu olyan vadast készített zsemlegombóccal, hogy megnyaltam utána a tíz ujjam! Azt az élményt csak anyósom töltött káposztája közelíti meg…

Ha jól sejtem, ezeket a fogásokat jelölte meg a Magyarország Kedvenc Étele szavazáson?

– Meg az Ujházi-tyúkhúslevest és desszertként a mákos gubát. Ezek voltak gyerekkorom slágerei, és meggyőződésem, hogy a hazai ízek egy életen át elkísérik az embert. Ez derült ki egyébként az első öt nap szavazataiból is. E kis idő alatt nem kevesebben, mint tízezren tették le a voksukat a kedvenc levesük, főételük és desszertjük mellett, s legnagyobb meglepetésünkre a főételek közül a rakott krumpli győzött. Ki gondolta volna, hogy ez a rém egyszerű egytálétel megveri, mondjuk a tejfölös csirkepaprikást? Na jó, a desszerteknél a somlói galuskára amúgy is gyanakodtam volna, az Ujházi-tyúkhúsleves elsőségét pedig senki nem vonta kétségbe. De azt például, hogy a lecsó harmadik lesz, meg nem mondtam volna.

Ennyire egyszerűek lennénk?

– Ennyire. De baj ez? Minden nemzet büszke a nemzeti ételeire, legyenek bár olyan póriasak, mint például a franciák hagymalevese. Csak a magyarok kezdték el szégyellni a jó kis hazai konyhát, nem is értem, miért. Nézze meg például ezt az étlapot! Csupa nemzetközi kreálmány, elképesztő nevekkel, lassan azt se tudja az ember, mit rendel. Magyaros kajának nyoma sincs, pedig igény lenne rá. Ennek az általunk kezdeményezett szavazásnak épp ez az egyik célja, hogy ezek is megjelenjenek az éttermek kínálatában. Kell egy közös pont – készíttettünk is egy nemzeti színekben pompázó, kör alakú logót ennek érdekében -, amely alatt kedvenc ételeink szerepelnének az étlapokon. A turistáknak is segítene eligazodni, hisz nem azért jönnek Magyarországra, hogy lazaclevest egyenek. Apropó, Főúr, hozzon nekem egy „soupe de saumon”-t! – int a pincérnek.

És mi a másik cél?

– Nem fogja elhinni, de az sem üzleti. A mi ételrendelő portálunk, amelyhez csak Magyarországon közel ezer étterem tartozik, szerencsére nem szorul népszerűsítő fogásokra. A népszavazás ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor egy újságíró azt kérdezte tőlem, milyen ételeket szoktam rendelni, és azután azt: „És milyen ételeket szeret?” Elképedtem azon, hogy a válaszaim mennyire nem estek egybe. Kíváncsi lettem, más is így van-e ezzel.

A gyanúja beigazolódott. Hogyan tovább?

– Hát, a szavazás győzteseit alighanem megfőzzük és megesszük – természetesen ünnepélyes keretek között. A voksokat március 23-áig még le lehet adni, de az utolsó négy napon már nem láthatók az eredmények a honlapon. Hogy maradjon valami meglepetés is!

Láttam, hogy a tarhonyaleves egyelőre utolsónak kullog. Ebből milyen következtetés vonható le?

– Annak idején a közétkeztetés favoritja volt, megérdemli! Viszont a mákos gubának nagyon drukkolok. Eléggé le van maradva. A gyerekeim is odavannak érte, ikrek, másfél évesek, és az apjukhoz hasonlóan, szeretik a hasukat. A feleségemnek előírtam, ahogy azt az amerikai segítőkönyvek ajánlják, hetente néhányszor ő is a portálról hozasson ebédet. Minek fáradjon a főzéssel, ha nem muszáj?

Nem lustít ez el egy kicsit? A hazai ízekről nem is beszélve…

– A lustaságról csak annyit, hogy az egész vállalkozásunk ötlete abból fakad. A haverommal, Csontival, az egyetemi kollégium hetedik emeletén laktunk, és elegünk lett abból, hogy a pizzát csak a kolesz előtti telefonfülkéből lehet megrendelni. Internetünk viszont már volt, kipattant az ötlet, és már üzemelt is az ételrendelő portál… Egyébként meg nem is olyan rossz ez a lazacleves!

A népszerű híradósnak megint kisfia lesz!Még több az e heti Nők Lapjából:

Novodomszky Éva: Megint fiam lesz! »
Gyerekesek kontra gyerektelenek »
Zsírégető citromos fogások »
Mi baj volt, Zsanett? – Kétségek és kérdések egy nemierőszak-ügyben »
Szigorú fogyózás után féktelen habzsolás »
Nők a változó világban: Miért zavar minket a burka? »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top