Aktuális

Chopin 2010 – Nemzetközi Chopin Év Magyarországon

2010. március 1-én ünnepeljük a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének, Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját. A Lengyelországban ez alkalomból meghirdetett Nemzetközi Chopin Év keretében világszerte számos koncertet, megemlékezést, konferenciát, kiállítást és egyéb programot rendeznek.

Ehhez kapcsolódva a budapesti Lengyel Intézet is több jelentős magyar eseményt szervez vagy támogat. Olyan kiváló lengyel zongoraművészek koncertjeit hallgathatjuk majd, mint Paweł Kowalski, Wojciech Waleczek és Piotr Banasik. Hazánkba látogat a bydgoszczi Pomerániai Filharmónia Szimfonikus Zenekara, amelyet Tadeusz Wojciechowski vezényel majd a bicentenáriumi születésnapi koncerten, 2010. március 1-én a Művészetek Palotájában. A Chopin Év zárásaként pedig a világ egyik legjobb zenekarának tartott Sinfonia Varsovia is fellép Budapesten 2010. december 12-én, szintén a Művészetek Palotájában.

Bicentenáriumi ünnepi hangverseny

Fryderyk Chopin bicentenáriumi ünnepi hangverseny 1810-2010

Időpont: 2010. március 1. (hétfő), 19.30
Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Művészetek Palotája; Budapest, IX. Komor Marcell u. 1.

Program:
Schubert–Liszt: C-dúr („Wanderer”) fantázia, op. 15
Chopin: Andante spianato et Grande Polonaise brillante, op. 22
Chopin: Változatok Mozart: Don Giovanni „La ci darem la mano” c. áriájának témájára
Chopin: II. (f-moll) zongoraverseny, op. 21
Vezényel: Tadeusz Wojciechowski

A jegyek megvásárolhatók a Ticketpro jegyirodáiban és honlapján, valamint a MÜPA jegypénztárában és honlapján. Jegyárak: 1800.- 2900.- 4500.- 5600.- 6900.- Ft.

Chopin 2010 - Nemzetközi Chopin Év Magyarországon

A Chopin Év bicentenáriumi gálakoncertje 2010. március 1-én – Chopin születésének 200. évfordulóján – kerül megrendezésre a Művészetek Palotájában. A nemzetközi együttműködéssel megvalósuló bicentenáriumi hangversenyen Lengyelország egyik legnevesebb zenei együttese, a Bydgoszczi Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekara lép fel. Az est szólistája Szilasi Alex zongoraművész, aki a legújabb Pleyel-zongora megszólaltatásán keresztül helyezi új megvilágításba a chopini életmű számos előadói és zeneszerzői vonatkozását. 

További események

Szintén tavasszal kerül még sor Paweł Kowalski, lengyel zongoraművész különleges szóló-zongoraestjére a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, valamint a Pécsi Tavaszi Fesztiválon a Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében, Budapesten és Pécsett, 2010. március 29-én és 30-án.

A Chopin Év ideje alatt egyúttal több magyar zongoraművész repertoárján szerepelnek Chopin-koncertsorozatok. Balázs János fiatal magyar zongoraművész Chopin összes koncert-körúttal járja az országot, Szilasi Alex Chopin-zongoraestjei az MTA Dísztermében című sorozata pedig immár utolsó évéhez érkezett.

Az MR3-Bartók Rádió a két nagyszabású zeneszerző –  Fryderyk Chopin és Robert Schumann – tiszteletére indított egész éven át tartó hangversenysorozatot az MR Márványtermében több kiváló magyar, illetve két lengyel zongoraművész közreműködésével. A sorozat keretében június 21-én Wojciech Waleczek, október 11-én pedig Piotr Banasik koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

A Nemzetközi Chopin Év magyarországi programsorozatának zárókoncertjeként az 1984-ben megalakult világhírű Sinfonia Varsovia ad koncertet a Művészetek Palotájában, 2010. december 12-én. A műsorban a közelgő Liszt Év alkalmából Chopin és Liszt művei egyaránt szerepelnek.

S hogy ne csupán koncertekről essék szó: a Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet által összeállított „A középszert még érinteni sem óhajtanám…” című, Fryderyk Chopin történetét bemutató dokumentum-vándorkiállítást 2009. októberétől kezdődően Debrecenben, Szegeden, Győrött, Pécsett, Budapesten és Egerben láthatja a közönség. A Chopin Év előzeteseként 2009. decemberében jelent meg az Európa Kiadónál Barbara Smoleńska-Zielińska lengyel zenetörténész klasszikusan élvezetes életrajzi kötete Fryderyk Chopin életéről és munkásságáról Chopin címen, amely közvetlen közelről mutatja be ezt az érzékeny, szellemes, elegáns, zseniális művészt. A kötet, amely Lengyelországban tananyag, a 2010-es Chopin Év tiszteletére, CD-melléklettel jelent meg.

Tudtad?
Magyarországon található az egyik legérdekesebb Chopin-szobor. Margó Ede hányatott sorsú 1929-es alkotása jelenleg a gödöllői Chopin Zeneiskola udvarán található, amelyre egy májusi Chopin-piknik segítségével szeretnék az érdeklődők figyelmét felhívni.

A Chopin Év és Liszt Ferenc születésének 2011-es közelgő évfordulója kapcsán a Lengyel Intézet Liszt Ferenc Chopin élete című könyvének új magyar fordításban való kiadását is tervezi valamely vezető magyar kiadóval való együttműködésben, a Balassi Intézet támogatásával. A kötet különlegessége, hogy 1851-ben jelent meg először – ez az első könyv, amely Chopin halála után napvilágot látott. A legutóbbi teljes magyar kiadás 1926-ban jelent meg. 

Chopin-szobor Gödöllőn
Chopin-szobor Gödöllőn

A emlékév aktuális magyarországi programjairól a budapesti Lengyel Intézet által szerkesztett www.chopin.hu tematikus portál nyújt folyamatos és naprakész tájékoztatást. Emellett olyan cikkeket, elemzéseket is publikál, amelyek Fryderyk Chopin életét, személyét és munkásságát segítik közelebb hozni az olvasóhoz, illetve beszámol más Chopin-koncertekről és eseményekről, melyeket számos magyar művész kezdeményezésére, különböző magyar intézmények szervezésében zajlanak országszerte. 

Bővebben a Chopin évről: http://chopin.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top