Aktuális

Takarékos receptek ünnepek után

Az ünnepek alatt az emberek kiköltekeztek és teleették magukat. A gyomrok megteltek, a pénztárcák kiürültek. Tamás ezúttal egyszerű és olcsó leveseket készített, amelyek átvezethetnek minket az új év hétköznapjaiba.

Hónap elején – takarékosanHa nem is a mesék legendás kőlevese kerül az asztalra, de a cél, hogy ne kelljen túl sokat költeni ételre az ünnep után, és a finom falatokkal megterhelt gyomor is némi pihenéshez jusson.

Krumplilevesből annyiféle és -fajta van, mint égen a csillag, és nagy előnye, hogy mindenki szereti. Tamás ezúttal egyszerű, mégis különleges változatát kínálja, hiszen az általa készített krumplilevesnek a zsálya a lényege. A zsályát nálunk kevesen használják, pedig kiváló húsfűszer, vadakhoz, sajtokhoz, tésztákhoz, sőt süteményekhez is ajánlható.

Fehérbab sem kerül olyan gyakran a magyar asztalokra, mint amennyire ez kívánatos volna. Pedig, mint minden száraz zöldség, proteinben gazdag, meg lehet vele előzni a nálunk oly gyakori szív- és érrendszeri problémákat. A Tamás készítette levesbe főzhetünk pár szem krumplit, attól csak sűrűbb, tartalmasabb lesz.

Nagyszerű ötlet, és más ételeket is megnemesít, ha olajos-fokhagymás pirítóst harapdálunk mellé, ráadásul még egészséges is, ami ugyancsak fontos szempont.

Megrögzött húsevőknek készült a harmadik leves, szerencsére nem kell hozzá sok pulykát venni, az olasz paradicsomból is elég hozzá egy-két kanálnyi. Ez viszont kimondottan könnyebbé, üdítőbbé teszi ezt a meleg ételt.

Jó évkezdést és jó étvágyat kívánunk!

Fehérbabpüré-leves fokhagymás pirítóssal (80 perc+12 óra áztatás)

Hozzávalók: 25 dkg száraz fehérbab, 2 kis fej vöröshagyma, fél dl olaj, 1 kk. római kömény, só, fekete bors; a pirítóshoz: 3 gerezd fokhagyma, bagett, fél csokor petrezselyem, fél citrom reszelt héja, fél dl olívaolaj.

A fehérbabot megmossuk, kiválogatjuk, és a főzést megelőző este, hideg vízbe beáztatjuk. Másnap annyi tiszta vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Hozzáadjuk a karikára vágott vöröshagymát, az olajat, ízesítjük sóval, és lefedve puhára főzzük. Miután a bab puhára főtt, ízesítjük 1 ek. római köménnyel, és az egészet turmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, kissé hígítunk rajta, és az egészet átszűrjük. A fokhagymát, a petrezselyemmel, az olajjal és egy csipet sóval összeturmixoljuk, vagy mozsárban összezúzzuk. A bagettet felkarikázzuk, mindkét oldalát megpirítjuk, majd megkenjük a pestóval és a levesekkel, együtt kínáljuk.

Hónap elején – takarékosan


A Nők Lapja 1. számában két másik remek receptet
(Zsályás burgonyaleves, húsgombócleves paradicsommal) találhattok!

 

Onyutha Judit: Újra képernyőn leszek!Még több az e heti Nők Lapjából:

Onyutha Judit: Újra képernyőn leszek! »
Te miből mesélsz? »
Szépségek a szekrényajtón – Régi idők poszterlányai » 
Tipikus női hibák álláskeresésnél »
Celeb, szingli, böszmeség »
A láz fontos jelzés! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top