Aktuális

Mit mondjak a szexről a gyerekemnek? – Soma Mamagésa válaszol

Egyedülálló anyaként nevelem két kisfiamat. A nagyobbik fiam egy kissé szorongó, nehezen oldódó gyermek, nemsokára 12 éves lesz. Úgy látom, a teste korán érik, ezért beszélni szeretnék vele a szexről.

Kedves Soma!

Egy kereskedelmi televízió kora délelőtti „csajos” műsorában beszéltél a gyermekek szexuális felvilágosításáról, azokkal kapcsolatos hibákról. Ezzel a témával kapcsolatban szeretném a segítségedet kérni.

Egyedülálló anyaként nevelem két kisfiamat. A nagyobbik fiam egy kissé szorongó, nehezen oldódó gyermek, nemsokára 12 éves lesz. Már kisgyermekként sem kérdezett soha. Nála valamiért elmaradt a „mi ez?” és a „miért?” korszak. Csendesen, kérdések nélkül szemlélte a világot, és tette magáévá mindazt, amire szüksége volt. Jómagam nyitott gondolkodású, mondjuk úgy, cserfes nő vagyok, és izzó ajkakkal vártam a rám váró kérdésáradatot, de nagy bánatomra ez Marcell fiamnál elmaradt. Úgy látom, a teste korán érik, nagyon magas, 41-es lába van, az arca tiszta pattanás, zsírosodik a haja. Úgy gondolom, bármikor bekövetkezhetnek nála azok a testi változások, amelyek által kisfiúból férfivá válik! Gondolok itt például az éjszakai magömlésre, amelyről, bevallom, nem is tudok olyan sokat (milyen gyakran következik be, éjjel vagy ébredéskor?), de ennek utána tudok olvasni. Azt viszont nem tudom, hogy hozzam fel a témát az én zárkózott nagyfiamnak. Nem szeretném, ha az első ilyen eset felkészületlenül érné, és megijedne. Soha nem kérdez, erről a témáról (a szex, a testiség, a férfiak és a nők közti különbség) soha nem beszélgetünk. Biztos, hogy a suliban a haverokkal már hülyülnek ilyesmikkel, de nem tudom pontosan, mennyit tud.

Mit mondjak a szexről a gyerekemnek? - Soma Mamagésa válaszol

Valahogy idegenkedem a „gyere, kisfiam, beszélgetnünk kell valamiről!” típusú helyzetektől. Mindig várok egy alkalmas helyzetet, például egy filmjelenetet vagy egy teherbe eső ismerőst, de én már annak is örülnék, ha esetleg szeretkezés közben ránk nyitna (van egy barátom, akivel még nem élünk együtt, de gyakran nálunk alszik). Szóval bármilyen szituból ki tudnám hozni a témát, de nem adódik ilyen, és az időm fogy! Vagy mégiscsak ültessem le magam elé, és vágjak bele? Ez a jó megoldás? Nem akarom zavarba hozni, de pont azt akarom neki elmagyarázni, hogy ettől a témától nem kell zavarba jönni, mert a szexualitás az életünk része, sőt talán az egyik legfontosabb! Szeretném ebben a szellemben terelni, és oldani az esetleges ez irányú gátlásait is, hogy ha eljön az ideje, akkor magabiztos legyen, és a szexet a helyén kezelő, értő és élvező felnőtt férfivá váljon.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Judit

Tipp: Somának a következő e-mail címre írhattok: soma@nlcafe.hu

Kedves Judit!

Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba
Fotó: Sanoma-archívum/Dömötör Csaba

Írod, hogy egyedülálló anyaként neveled a fiaidat – ebből sajnos nem derül ki számomra, mennyire van jelen az apa a háttérben. Sokan elváltak, de mégis megosztják a gyerekneveléssel járó feladatokat. Véleményem szerint ez az a helyzet, amikor jól jönne az apa jelenléte: egy 12 éves kamasz fiúval a magömlésről, a férfivá válás folyamatáról először neki kellene beszélnie. A helyzeted hasonló ahhoz, mintha egy lányát egyedül nevelő apa szeretne a lányával az elsők között beszélni a menstruációról, a nővé válásról. Mégiscsak hitelesebb lenne, ha az apja osztaná meg a fiával a saját személyes tapasztalatait. Ha elmesélné neki (mintegy beavatva őt), hogyan élte meg ezt a folyamatot. Bár a fiad apja lenne a legmegfelelőbb ember, mindenképpen jó lenne, ha hozzá közel álló férfi beszélgetne el vele először erről a témáról. (Talán van nagypapa, keresztapa, nagybácsi, bárki, akivel közvetlenebb, személyesebb kapcsolatban van a fiú.)

Természetesen te magad is segítheted őt a változás feldolgozásában, hiszen ez minden szempontból igen intenzív időszak a gyermek életében. Igenis hangot adhatsz mindannak, amit látsz: mennyit nőttél, de nagy már a lábad, látom a bőrödön, hajadon, mennyire beindultak a hormonjaid, stb. Érdeklődj, hogyan éli meg ezt. Mesélj neki arról, te hogy élted meg a kamaszkort, a testi serdülést, a változást! Ha nincs benned a témával kapcsolatban zavar (miért is lenne, ez az élet természetes velejárója), az őt is oldja. Nem csodálom, hogy kiráz a hideg a „gyere, kisfiam, beszélgetnünk kell valamiről!” típusú helyzetektől. Oldd meg sokkal spontánabbul, érezni fogod, mikor jön ki úgy a lépés, hogy természetesen, de mégis direktben elkezdj beszélgetni vele a témáról.

Vacsora előtt vagy után, amikor ketten vagytok a konyhában, kérdezz rá lazán: megengedné-e, hogy tisztítsd az arcát? Vegyél neki pattanásos bőrre való kozmetikumokat, mondd el neki, hogy ez természetes, hiszen elindult benne a férfivá érés folyamata. A neten rengeteg információt találsz a témában, elég, ha beütöd a keresőbe: kamaszkori hormonok vagy változás stb. Mesélj neki arról, hogy te miként éled meg azt, hogy már nem a kicsi fiad, hanem a nagyfiad. Neked is furcsa, hogy nemrégen még az öledbe vetted, esténként meséltél neki, és most pedig a leválás folyamatában kell őt támogatnod. Az őszinteséged talán őt is oldani, nyitni fogja. Úgyis érezni fogod, hol van az a határ, amikor erőszakos vagy tolakodó lennél. Meséld el, téged ki és hogyan világosított föl, és a saját nyitottságoddal és természetességeddel segítsd őt. Megkérdezted már tőle, hogy volt-e már az iskolában szexuális felvilágosítás?

Mit mondjak a szexről a gyerekemnek? - Soma Mamagésa válaszolJön a karácsony, nyugodtan lepd meg ilyen témájú könyvvel, filmekkel. (Az Amerikai pite című nagy sikerű film is kicsit hasonló funkciót volt hivatott betölteni.) Ilyen – kifejezetten a kamasz gyerekek felvilágosításával foglalkozó – könyv a Szex kezdőknek (Könyvmolyképző Kiadó). Ez a képregényes, rajzos formában megszerkesztett kötet nemcsak szórakoztató, bájos, okosan összerakott, de abszolút 21. századi nyelvezetű, tele humorral és szellemes grafikákkal. Semmiképpen sem nyers, tudományos, biológiai jellegű könyvet ajánlanék ilyen korú gyerek kezébe – az előbbi könyvben is benne vannak a felvilágosításnak ezen aspektusai, de kedves, játékos hangnemben.

Próbálj ráhangolódni a fiadra! Próbáld megérezni, mit élhet meg, mi zajlik benne. Próbálj annyira figyelni rá, mintha nem is kívülről néznéd. Vajon milyen lehet neki lenni? Hogyan lenne számára a legjobb minderről sok-sok mindent megtudni? Így talán könnyebben tudsz az ő nyelvén beszélni. Azt tapasztaltam, hogy az introvertált embereknek időt kell hagyni, hogy feloldódjanak a pillanatban. Próbálj ráhangolódni a ritmusára! Kapcsold ki a telefont, adj időt magatoknak! Csináljatok valamit együtt, érezzétek meg az együttlét összehangoltságát! Érezze meg, hogy van idő, hogy vele vagy! Rakd le a maszkjaidat, a szerepeidet, az anyaszerepedet is, csak figyelj, és legyél benne a jelenben! Beszélgess minderről az apukájával vagy a hozzá közel álló férfival is! Kívánom, hogy törekvésed valóra váljon, vagyis a fiad (fiaid): „…magabiztos legyen, és a szexet a helyén kezelő, értő és élvező felnőtt férfivá váljon!”

Soma Mamagésa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top