2017. 08. 18. Ilona

Legénykonyha és Mesterszakács: két reménysugár

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Végre elkezdődött a pörkölt és a rántott hús rituális kivégzése. Köszönöm, Bíró Lajos, köszönöm, Hajós András és Nyáry Krisztián!
Írta: | 2009. 11. 19. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Legénykonyha és Mesterszakács: két reménysugárA Viasat3 és a TV Paprika a közelmúltban össztűz alá vette a magyarosch, dupla paníros, tarkabarka pohárkrémes konyhát. Két kiváló, ámde teljesen különböző műsor hivatott arra, hogy kiszellőztesse a rósejbni sütéséhez sokadszor felhasznált olaj szagát, kukába söpörje az avas rizibizit, és fakanállal verjen a kezére annak, aki szerint ebédnek nevezhető a zselévé főzött makarónira üvegből öntött, bolti szósz, megszórva sajtnak csúfolt, reszelt gumidarabkákkal.

Egyértelműen a Mesterszakács céloz magasabbra, és hogy fenntartsam a pozitív hangulatot, elárulom, hogy itt még Gianni „olaszkodása” is simán elmegy a mosásban, Bíró Lajos pedig – aki nem mellesleg az Amerikai Séfakadémia junior tagja – olyan hiánypótló hang, amely nélkül nem is szabadna főzőműsort többet adásba engedni egyetlen csatornán sem. Az ő feladatuk továbblökni a műsort, és dönteni a versenyzők sorsáról; az előbbiben Gianni, az utóbbiban Bíró Lajos a meghatározó szereplő.

A vetélkedő külföldi előképeit ízléssel magyarították: tucatnyi amatőr szakács versenyez, tematikus hetek során, hétfőtől csütörtökig más-más feladatot megoldva. Hétfőn „dobozból”, azaz néhány megadott alapanyagból kell ötletes ételt főzniük, kedden a hét témájához igazodó kedvenc ételüket készíthetik el, szerdán „terepgyakorlat”, éttermi vagy épp menzai feladatok, csütörtökön pedig eldől, hogy ki esik ki: ízfelismerő teszt, majd egy utolsó, döntő főzés eredménye alapján búcsúznak el egy játékostól.

A működőképesség egyik kulcsa a már méltatott Bíró Lajos. Az ember pont így képzeli el a szakembert, az oktatót, és szerencsénkre kellő mértékben kameraérzékeny is, működik a képernyőn. Nem finomkodik a tojáshéjat az ételben felejtő fickóval, legorombítja a konzervbabos srácot is, és mindig szakértő kritikával kóstol. Tanít – és itt válik a műsor többé, mint a milliós nyeremény által motivált kapaszkodás. A versenyzők ugyanis rájöttek, hogy az igazi nyeremény az az intenzív képzés, amit Magyarország egyik legjobb séfjétől kaphatnak, az az útravaló, amivel a műsor után főzni kezdhetnek.

A versenyzők castingja is nagyon jól sikerült, irritáló pofa talán nincs is, vannak viszont kifejezetten üdítő színfoltok. A személyes kedvencem Éva néni, akiből elsőre egy fazék tyúkhúslevest néztem ki, erre hétről hétre meglep azzal, hogy kockáztat, hogy különlegességeket főz, hogy nagyon is otthonosan mozog a modern konyhaművészetben.

Legénykonyha és Mesterszakács: két reménysugár

 

A Mesterszakács megérdemli, hogy naponta leüljünk miatta a Viasat3 elé. Mi pedig megérdemelnénk, hogy az itt kiképzett szakácsok legjobbjai folytassák a tanulmányaikat, és teremtsék meg újra, valójában azt a világhíres magyar konyhát, amit ma csak itt belföldön hazudunk magunknak, ami még nincs, amit agyoncsaptak a Venesszel és a túlszámlázott gulyáslevessel.

A másik műsorban sokkal közvetettebb módon próbálják elfűrészelni a „hagyományos konyha” alatt a létrát. A TV Paprika Legénykonyha címen egy fúziós műfajt talált ki: Hajós András végre lubickolhat, a finom clown figurája újra felszabadultan és a szokásos, önirónián pattogó stílussal bohóckodik. Ő a hórihorgas, komolytalan Don Quijote, aki borzasztó dolgokat pacsmagol össze, ámde mindeközben szórakoztató, vicces, és jutalomjátékként végre megint hangszert kap a kezébe, hogy a rá jellemző, rögtönzött dzsesszdalocskákkal rögtön emléket is állítson az elkészült ételnek.

Mely utóbbit azonban nem ő főzte, hanem Nyáry Krisztián, a realista Sancho Panza, a műsor másik szereplője. A sztori szerint két másnapos fickó próbál a klasszikus legénylakás kongó kamrájában és hűtőszekrényében talált alapanyagokból valami ehetőt összehozni. Ez a feladat hárul Krisztiánra, no meg az, hogy leoltsa a bohócot, visszarángassa a földre, és a kenőmájas lecsó meg a rántott papír (karton bleu) mellett emberi fogyasztásra alkalmas ételek is készüljenek. És itt lopakodik be az, ami miatt a műsor több egy sitcomnál: Nyáry Krisztián ugyanis kiválóan tud főzni! Lehet itt hülyéskedni, de azért az nem egy zacskós bolognai szintje, amikor a ratatouille ízesítéséhez a póréhagyma üregébe rejti a fűszernövényeket. Rendes, komolyan vehető ételeket főz, még a krumplifőzelék meg a fasírt miatt sem kell szégyenkezni.

Nos, ők most az én reménysugaraim. A szakma csúcsairól érkező Mesterszakács és a pasikajákat a „nyitott hűtő előtt szeletelt párizsit falok papucsban” szintről egy emberibb kategóriába menekítő Legénykonyha. Drukkolok is nekik keményen.

Olvass tovább

Hozzászólások

chilii 2009-11-19 11:08

már a vége felé jár ugyan, de biztosan lesz ismétlés, a paprikán megy az Olasz meló. szép tájak, "retro olasz slágerek", Csiszár Jenő és Alexandro Arena főznek benne.

Torolt_felhasznalo_321283 2009-11-19 10:34

Én nézem a Mesterszakácsot és tetszik is...a másik műsorra most felhívtátok a figyelmemet, így azt is megkeresem.

 

De a kedvencem még mindig Gordon és a pénteki "élő" adásban főzős műsora

eusou 2009-11-19 09:43

Mondjuk én nem nagyon nézem a műsort. Részleteket láttam csak belőle.

Én hiányolom, hogy nagyon rövid egy rész és nem sokat látunk, tudunk meg a főzésről, az ételekről.

Persze nem láttam a külföldi elődjeit sem. Nem tudom azokhoz képest milyen.

minnieanna 2009-11-19 09:39

sztem Giannival sincsen semmi baj, ő is azért egy elég színvonalas éttermet üzemeltet, látszódik h azért van köze a gasztronómiához..Bíró Lajos meg tudjuk hogy mennyire jól főz:)

A műsorral szerintem nincsen semmi baj, a castinggal van nekem egy kis kivetnivalóm, mert vhogy éreztem oda nem illő karaktereket.

A műsor amúgy nagyon jó, szükség van ilyen műsorokra, hogy igenis minőségi ételeket ismerjen meg a magyar közönség.

chilii 2009-11-19 09:14

bocsánat, ha nem voltam egyértelmű, én a Dzsánnit nem bírom

eusou 2009-11-19 09:11

Bíró Lajosról mondasz ilyen alpári módon véleményt? Hát gratulálok a színvonalhoz!

Miben van fényévekre a másik felfuttatott szakácstól?

Ettél már a főztjéből? Mert én igen. Megérte.

chilii 2009-11-19 09:07

a viasat igazán találhatna már valakit ennek a kihízott amorozónak a helyére!!! fényévekre van ő Gordon Ramsaytől, nem értem miért erőltetik folyton a képét