Aktuális

Lábfürdő, derékmelegítés, vírusvédelem – Készülj a télre!

Minden évszakváltáskor vannak jellemző egészségmegőrző tippek. De a különféle népek mást és mást javasolnak. Hogy a téli időszakban mire érdemes figyelni, azt gyűjtöttük össze egy kínai akupunktúrás orvos és egy hazai belgyógyász szakorvos segítségével.

A kínaiak évezredek óta tudják, hogy a szervezet bizonyos pontjainak melegen tartása erősíti az immunrendszert, s az egészség úgy tartható fenn, ha harmóniában élünk az évszakok változásával. Tavasszal aktivizáljuk magunkat a hosszú téli esték után, nyáron lazítunk, sok energiát gyűjtünk, ősszel összpontosítjuk erőinket, télen pedig takarékos üzemmódra kapcsolunk.

Meleget a testnek

Lábfürdő, derékmelegítés, vírusvédelem - Készülj a télre!– A hagyományos kínai orvoslás szerint minden betegség a test diszharmóniájának, illetve az egyensúly felbomlásának következménye. A jin-jang és az öt elem elmélete a test működésére is vonatkoztatható. A különböző szervek egyensúlya is fontos, ennek hiánya betegségek kialakulásához vezethet – magyarázza dr. Wang Wei Di kínai akupunktúrás orvos és csontkovács. – Télen fontos a vese védelme és melegen tartása, hiszen testünk nagyrészt vízből áll, vesénk pedig a vízháztartás és egyben az életerő központja. A férfiak ezért viselnek jégeralsót, és a nők sem járhatnak egy szál harisnyában, a szoknya alatt. Figyelni kell, hogy a zokni, harisnya ne legyen szűk, hogy természetes anyagokból készüljön, ahogy a felsőruházat is.

A nem megfelelő öltözék érszűkületet, derékfájást, ízületi problémákat okozhat! – folytatja a professzor. – Az aktuális női divat szabadon hagyja a derekat, s ez egészségtelen. Aki fiatalon nem figyel szervei védelmére, később könnyen megbetegszik, és súlyosabb lefolyással kell számolnia, gyengült immunrendszere miatt. A nők vegetatív idegrendszere sérülékenyebb, ők érzékenyebben reagálnak a hőmérséklet ingadozásaira, gyakrabban szenvednek például a hideg kéz és láb tüneteitől.

Dr. Wang Wei Di szerint mindenki ismer olyan embert, akinek szinte mindig hideg a keze, a lába. Ha a hidegláb-szindróma fiatal korban jelenik meg, az a jin-jang egyensúly zavarát jelzi, és a jang energia általános hiányállapotára utal. Az ilyen páciens rossz étvágyú, válogatós, sápadt és gyenge az immunrendszere. Ez a tünet együtt jár az életenergia és vitalitás csökkenésével. Ha ez a tünet idősebb korban jelentkezik, jellemzően lelki okok állnak a hátterében, stressz, túlterheltség. Ilyenkor a veseműködés romlik, mert nincs egyensúly: kevés a tűz elem. Az idegeskedéstől a vérerek átmeneti vagy tartós szűkülése következik be, amit a dohányzás, a koffein fokoz, és kialakul a hideg kéz és láb tünetegyüttes. Ez nőknél jóval gyakoribb, mint férfiaknál.

Hidegben az erek automatikusan összeszűkülnek, lelassul a perifériás keringés. A hideg kéz és láb alacsony hőmérsékletnél testünk normális védekező mechanizmusának következménye, egy bonyolult hőszabályozási rendszer eredménye. Így biztosítja testünk a létfontosságú belső szervek működéséhez szükséges hőmérsékletet, így tudunk életben maradni nagy hidegben is. A tartósan hideg végtagok azonban mindenképpen figyelmet igényelnek – véli a kínai doktor.

Vírus ellen szauna

Felfrissülés, keringésjavítás, éredzés, bőrregenerálódás és hatékony vírusvédelem. Ez mind elmondható a szaunáról. Aki tapasztalta jótékony hatását, annak nem kell ecsetelni, ám belgyógyász-kardiológus szakorvos szakértőnk, dr. Sárai Anna szerint sokan helytelenül használják ezt az immunerősítő módszert. A szaunában a hőmérsékletünk hirtelen változik 36,4 fokról olykor 39-39,5 fokosra. Így gyorsan elindul az izzadás, ami ugyan jótékony hatású, de nem mindenki egyformán viseli.

– A hirtelen nagy melegre, a magas páratartalomra az egész test reagál: a hatalmas immunszervnek tekinthető bőr, az erek, a belső szervek, a külső és belső elválasztású mirigyek. Hogy az izzadás méregtelenít, azt régen fölismerték, akárcsak azt, hogy a nagy hőtől elpusztulnak a kórokozók. Nagyanyáink gőzöléssel gyógyítottak minden felső légúti hurutos kórt. Járvány idején ezt alkalmazták megelőzésre. A szauna forró levegője önmagában is kórokozók millióit pusztítja el, amit fokozni lehet gomba-, baktérium- és vírusölő illóolajokkal – magyarázza Sárai doktornő.

Melegben a bőr anyagcseréje két-háromszorosára gyorsul, meglazul a vastag felhám, az elöregedett sejtek könnyen leválnak, tusoláskor ledörzsölhetők, javul a bőrlégzés. A doktornő szerint a szauna a vízhiányos, száraz, érzékeny, esetleg hámlásra hajlamos vagy pattanásos bőrűeknek is ajánlott.

– Ilyenkor erősen dolgoznak a verejtékmirigyek, az erek, a szív. A szauna kiváló értréning, ha jól használjuk, azaz megfelelően váltogatjuk a meleg- és hideghatást. Megdolgoztatja a szívet, emeli a pulzusszámot, jobb lesz az áramlás. A gyors keringés miatt a verejtékmirigyek segítségével sok salakanyag távozik, a szervezet méregtelenít. A legtöbb ember élvezi a szaunázást, akár tíz percen, negyedórán át is, de erőltetni tilos! Három ki- és betérés ajánlott, közbeiktatott hideg zuhanyokkal és némi pihenővel. A végén a hideg zuhany kötelező, ugyanis összehúzza a forró kabinban kitágult ereket. Ajánlott utána a pihenő, hogy a szervezet, a szívműködés visszaálljon a normális üzemmódra, tudjon regenerálódni – tanácsolja dr. Sárai Anna.

Tanácsok!

1. Ne menj fáradtan, másnaposan, betegen szaunázni!

2. Szánj rá elég időt! Egy-egy menet között teljen el legalább 4-6 perc! Ne ússzál két szaunázási ciklus között!

3. A kabinban tégy magad alá lepedőt, szaunázás után igyál sokat, és csak azután öltözz fel, ha leállt az izzadásod.

4. Aki először megy szaunába, ne a legmelegebb kabint válassza, ne üljön a felső padra.

5. Szívbetegeknek, magas vérnyomásban, visszerességben szenvedőknek tilos a szauna!

 
Vitamint a vegáknak!

Dr. Wang Wei Di akupunktúrás orvos és csontkovács
Dr. Wang Wei Di akupunktúrás orvos
és csontkovács

Testünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a változatos, az évszaknak megfelelő étkezés. Télen a testnek több „tűzre” van szüksége, hogy energiához jusson, és ennek egy részét az ételeinkből nyerjük.

– A fűszerek – különösen az erősek – javítják a véráramlást, vagyis természetes gyógyszernek tekinthetők. Minden növénynek, zöldségnek, húsnak, halnak, gabonának és tejterméknek megvan a maga jin vagy jang természete. – mondja dr. Wang Wei Di. – A jin ételek hűtenek, ilyenek a nyers zöldségek, a jang ételek melegítenek, serkentenek, és energiával látnak el. A jang ételeket tüzeseknek is nevezik, ízük csípős vagy édes, mint például a szárított és aszalt gyümölcsök, a főtt zöldségek, káposzta, paradicsomlé, gyökérzöldségek, lencse, bab, burgonya, olajos magvak, bárány-, csirke-, marhahús. A megfelelő minőségű és mennyiségű tüzes táplálék mellett rendkívül nagy szükség van a folyadékpótlásra, ami az egészség egyik alappillére – tanácsolja a kínai orvos.

A vegetáriánus étrenden élők ne gondolják, hogy mindent megtesznek egészségükért, ha nem fordítanak figyelmet a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek pótlására! Bár a kutatók világszerte érvelnek a hús elhagyása vagy csökkentett fogyasztása mellett, kijelenthető, hogy vannak létfontosságú anyagok, amelyek csak állati eredetű élelmiszerrel jutnak a szervezetbe.

A vega-irányzatok a teljes kiőrlésű gabonákra, a hüvelyesekre, a zöldségekre, gyümölcsökre, magvakra épülnek, de akadnak, akik kimondják: olykor nélkülözhetetlenek az állati eredetű fehérjék. A növényi fehérjék aminosav-összetétele más, mint az állati fehérjéké, néhány közülük a növényiekben nincs meg. Ezért a tejtermékek fogyasztása legalább a járványos időszakokban napi rendszerességgel javasolt. Népszerű a szójatej, melyben bár ugyanazok a tápanyagok vannak, mint a tehéntejben, a kutatók szerint mégsem helyettesíti azt. Aki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű terméket, annak gondoskodnia kell a kalcium, a vas, a D-vitamin, a B-vitaminok pótlásáról, a csontozat és az idegrendszer épsége érdekében, a vashiány elkerülése végett. Ma már dietetikusok szakosodnak tanácsadásra, segítenek összeállítani az ideális vegetárius kosztot, a napi szükségletnek megfelelően, vagy a vitaminpótláshoz szükséges készítmények listáját.

Tudtad?

A has és a deréktájék melegen tartása, a vese óvásán túl, a petefészkek egészséges működéshez, a fogamzáshoz is elengedhetetlen.

A folyamatosan hideg végtag egy tünet, de súlyos betegségek előjele is lehet. Tartós fennállása esetén fordulj orvoshoz!

Ha íróasztal mellett dolgozol, kétóránként állj föl, mozgasd át a tested, élénkítsd keringését.

 

Még több az e heti Nők Lapjából:
Marsi Anikó: Két gyerek mellett is barátnőzik »
Gyerek a dobozban »
3 pofonegyszerű francia recept »
Hollywood arisztokratái – Sztárnak születtek »
Képes vagy változtatni? – A Münchhausen-effektus »
Legyőztem a heroint! – Igaz történet »
Kukkants bele a Nők Lapja 60 kiállításba »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top