Aktuális

3 pofonegyszerű francia recept

Világjárás – a konyhában. Séfünk, Tamás időről időre megismerteti az olvasókat más nemzetek ízes és híres ételeivel. Olyanokkal, amik elkészítése nálunk is lehetséges, sőt ajánlatos. Ezúttal egy gasztronómiai nagyhatalom, Franciaország a vendég.

3 pofonegyszerű francia receptA francia konyha jelentőségéről mindent elárul a tény, hogy a gasztronómia hivatalos nyelve a francia. Az olasszal együtt a világ legnagyobb „ételcsaládját” alkotja, felsorolni lehetetlen, mit köszönhetünk neki, a szuflétól a besamelig. De egy nagy ország konyhája nem egységes, hiszen egészen más kerül az asztalra Provence-ban, mint fent, északon, az óceán partján.

Tamás vendége a konyhában Daniel Labrosse, aki megjárta Európa éttermeit, mielőtt magyar feleségével, Krisztinával megnyitotta a mára legendás hírűvé vált Chez Danielt a pesti hatodik kerületben. Édesanyja, Simone receptjei képezik a menüsor alapját, de Daniel szerint az ember legyen nyitott mindenre, ami jó.

Fanni, Olivér és Peti édesapja a kedvünkért franciás menüt készített, amely egy előétellel kezdődik. A franciák számára ez fontosabb a levesnél, a variációk száma pedig a végtelenhez közelít. A tejszínes gombaragu sárga gerebengombából készült, de mi más erdei gombákkal is próbálkozhatunk, például vargányával. A főétel hal, ez megint olyasmi, amit el kellene lesnünk a franciáktól. Mármint a halfogyasztást. A francia konyha ugyanis egészséges. Növényi olajok, egészséges konyhatechnikai eljárások, sok zöldség, gyümölcs, saláta, sajt, hagyma, zöld fűszer, hideg és meleg mártások, dresszingek. Húsból szinte mindent esznek, sertést talán ritkábban, de nagyon elterjedt a csiga. És persze jófélék a borok!

Daniel a bébizöldségeket nemcsak főzi – ahogy ez a főételnél látható –, hanem maga is termeszti őket, és szívügyének tartja, hogy minél jobban megkedveltesse őket a magyar kollégákkal és vendégekkel.

A tartelettes is klasszikus franciás édesség, tele fantáziával, könnyedséggel, meglepő, mégis harmonikus ízkombinációval.

Bon appétit!

Cipóban tálalt tejszínes gombaragu friss zöld fűszerekkel (35 perc)

Hozzávalók: 40 dkg sárga gerebengomba, 1 fej salotthagyma, fél dl olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor friss petrezselyem, 2 dl tejszín, fél dl száraz fehérbor, 5 szál kakukkfű, fél csokor metélőhagyma, 4 minizsemle.

A hagymát finomra vágjuk, és forró olívaolajon állandóan rázogatva üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított gombát, az összezúzott fokhagymát, és pár percig tovább pirítjuk. Sózzuk, bátran megborsozzuk, majd felöntjük a fehérborral és a tejszínnel. Összeforraljuk, és a tűzről lehúzva megszórjuk az apróra vágott friss petrezselyemmel és a kakukkfűlevelekkel. A zsemléket félbevágjuk, és serpenyőben vagy grillsütőben a vágási felületüket megpirítjuk. A pirított zsemlékre merjük a gombaragut, megszórjuk metélőhagymával, és még forrón fogyasztjuk.

3 pofonegyszerű francia recept


A Nők Lapja 47. számában két másik könnyed francia receptet
(rombuszhal bébizöldségekkel, karamellizált körtetorta angolkrémmel) találhattok!

Még több az e heti Nők Lapjából:
Marsi Anikó: Két gyerek mellett is barátnőzik »
Gyerek a dobozban »
Hollywood arisztokratái – Sztárnak születtek »
Lábfürdő, derékmelegítés, vírusvédelem – Készülj a télre! »
Képes vagy változtatni? – A Münchhausen-effektus »
Legyőztem a heroint! – Igaz történet »
Kukkants bele a Nők Lapja 60 kiállításba »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top