Aktuális

Ha unod a csirkét: egyszerű receptek pulykához

A pulyka jött, látott és győzött. Az ő termetével ez nem is csoda. Aki unja már a csirkét, a kacsát túl zsírosnak találja, de tartózkodik a sertéstől, marhától, ám azért húsra vágyik, annak kézenfekvő megoldás a pulykahús.

Ha unod a csirkét: egyszerű receptek pulykáhozNem illúziórombolás, amikor leszögezzük, hogy a pulyka húsa nem halmozza a tápanyagokat. De jól kezelhető, nem drága, sokféleképpen elkészíthető, és nem tart órákig, míg megfő, megsül. Vagyis szinte mindenre alkalmas, talán csak a desszertek elkészítésére nem…

Ezúttal a felső combjával dolgozunk, hiszen az általában elég nagy, sok mindenre alkalmas. Levest például nemcsak pulykanyakból főzhetünk, bár az valóban nagyon finom, de filézett combot is összevághatunk apróra, jól megízesíti a ragulevest.

Tamás először fasírtot készített belőle. A magyar fasírt alapanyaga rendszerint a sertéshús, ám érdemes megpróbálni pulykával is, ráadásul ez amolyan fehér fasírt, tehát nincs benne pirospaprika. Kicsit trendibb, mind a hagyományos, könnyű kis pulykafalat.

A zöldborsós pulykatokány is csak egy változat arra az ételre, amelynek alapja legtöbbször csirkemell felkockázva, felcsíkozva. Gyors vacsorának kiváló, köretként adhatunk mellé rizst vagy krumplipürét, esetleg mindkettőt. Ugyanaz érvényes a gombás tejszínes pulykaszeletre is.

Ha pulykacombot egyben sütünk, minél nagyobb, annál hamarabb dörzsöljük be a fűszerekkel, mert a nagy húst lassabban járják át az ízek, így a közepe esetleg ízetlen marad.

Jó étvágyat!

Pulykacomb rozmaringos gombával (80 perc)

Hozzávalók: 80 dkg pulyka felsőcomb filé, só, fekete bors, olaj, 25 dkg csiperkegomba, 2 szál rozmaring, 1 dl száraz fehérbor, 1 csokor petrezselyem, 2 dl tejföl.

A húst vékonyabb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és kevés olajon mindkét oldalán elősütjük. A szeleteket tálra szedjük, majd ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a megtisztított, szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott rozmaringleveleket. Felöntjük a fehérborral, valamint 3 dl húslevessel vagy vízzel. Visszatesszük a hússzeleteket, és lefedve puhára pároljuk. Legvégül a levével elkevert tejföllel dúsítjuk, és finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Ha unod a csirkét: egyszerű receptek pulykához

A Nők Lapja 38. számában két további ízletes pulyka-receptet találhattok (Zöldborsós pulykatokány, Pulykavagdalt)!

 

Farkasházi Réka: Rebeka és Bence az életem! - fotóvalMég több az e heti Nők Lapjából:

Farkasházi Réka először mutatja meg kislányát, Rebekát – fotóval! »
D. Tóth Kriszta: Pucérkorszak, ég veled! »
Ki nevel az iskolában? A diákok vagy a tanárok? »
Meddig egészséges együtt élni a szülőkkel? – Óv a Mama Hotel »
Miért siettetjük a gyerekeket a fejlődésben? »
Mosoly és polgárháború – Egy debreceni lány Srí Lankán »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top