Aktuális

A magyarok asztala – Főfogások fővendégeknek

Bereznay Tamás nemcsak a Nők Lapja olvasóinak és a Kárpátia vendégeinek főz. Ő készíti el azokat az ételeket is, amelyekkel Sólyom László köztársasági elnök kínálja vendégeit az államfői látogatások során.

A magyarok asztala - Főfogások fővendégeknekA jó érzések közül az egyik legjobb, ha az embernek lehetősége van dicsőséget szerezni a hazájának. A magyar konyha – kiegészülve az erdélyivel – a világon a legnagyobbak közé tartozik. Így hát, amikor Tamás menüsort készít Sólyom László vendégeinek, van miből válogatnia.

– Általában két-három héttel a delegáció érkezése előtt kapom a feladatot, és persze az a legfontosabb, hogy megtudjam, melyik országból, milyen kultúrkörből érkezik a vendég – meséli Tamás. – Hiszen van, aki vallási okból nem eszik sertéshúst, vagy olyan országból jön, ahol nemigen fogyasztanak tejterméket. Ezek alapján állítok össze két menüsort, amelyből a protokollfelelősök kiválasztják az egyiket. Jó esetben, mert előfordul, hogy vegyítik a kettőt, ami nem mindig szerencsés, ugyanis én a színekre és az ízekre is nagyon figyelek olyankor.

Természetesen vannak egyéni igények is, hiszen lehet az elnök vagy uralkodó vegetáriánus, esetleg lisztérzékeny, ezt tudni kell. A spanyol királyi pár esetében például Tamás nagyon sok segítséget kapott, előre megüzenték neki, hogy Zsófia királyné nem eszik húst, ám János Károly király nagyon szereti a vadat és nem idegenkedik a fűszeres, csípős ételektől. Természetesen csak a fővendégek egyéni ízlésére lehet tekintettel lenni, a többiek esetében arra kell hagyatkozni, hogy a négy fogásból legalább három kedvükre való lesz…

– Az ételeket a Kárpátiában készítjük elő, vagyis megfőzzük a levest, köretet, aztán lehűtve szállítjuk a Sándor-palotába vagy másik helyszínre – folytatja Tamás, aki természetesen jelen van, és felügyeli, hogy minden rendben menjen. – Az Elnök úr év végén meghívja azokat, akik a fogadások lebonyolításában részt vesznek, olyankor személyesen köszöni meg a munkánkat. Amikor az első meghívót megkaptam, azonnal bekereteztettem. Nagyon büszke vagyok rá, hogy főzhetek neki és a vendégeinek, hogy a legmagasabb szinten képviselhetem a magyar gasztronómiát! Elvárás, hogy magyar ételeket készítsek, még az idegen kifejezésektől is tartózkodunk. És ez így helyes.

A menü, amit Tamás most az ünnepi asztalunkra tesz, olyan válogatás, amelyet mi is elkészíthetünk, nem tartalmaz drága vagy ritka, különleges alapanyagokat, amelyek azért előfordulnak az elnöki ételsorokban.

Kecskesajtsaláta grillezett padlizsánnal (30 perc+30 perc pihentetés)

Hozzávalók: 1 padlizsán, tengeri só, 25 dkg lágy kecskesajt, 10 dkg salátakeverék, olívaolaj, 2 szál friss bazsalikom, 1 szál újhagyma, 1 kk. mustármag, 5 dkg koktélparadicsom, 1 ek. mustár, 1 ek. fehérborecet.

A padlizsánt meghámozzuk, és kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. Besózzuk, szűrőbe tesszük, és fél órát állni hagyjuk. Ezután papírtörlőn szárazra töröljük. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és szép világosbarnára sütjük a padlizsánkockákat. Tányérra szedjük, és hagyjuk kihűlni. Közben a dresszinghez a hagymát és a bazsalikom leveleit finomra vágjuk. A mustármagokat mozsárban durvára törjük. Egy befőttes üvegbe tesszük a hagymát, a bazsalikomot, a mustármagot, egy csipet sót, a fehérborecetet és a mustárt. Ezután az egészet alaposan összerázzuk. A salátát összekeverjük a félbevágott paradicsomokkal és a padlizsánnal. Tányéron szépen elrendezzük, meglocsoljuk a dresszinggel, és a tetejére tesszük az egyforma darabokra vágott kecskesajtot.

A magyarok asztala - Főfogások fővendégeknek

A Nők Lapja 34. számában két további fejedelmi ételt receptjét találjátok (Fehérbabpüré-leves füstölt marhanyelvvel illetve Filézett libacomb, burgonyaroláddal és birsalmás káposztával)!
Eszenyi Enikő: Aki nem ismeri a féltékenységet, az nem tudja, mi a szerelemMég több az e heti Nők Lapjából:

Eszenyi Enikő: Aki nem ismeri a féltékenységet, az nem tudja, mi a szerelem »
D. Tóth Kriszta: A más gyereke »
Kudarcra ítélt szerelmi kapcsolatok – 7 hiba és 7 megoldás »
Előttem az utódom – Zac lenne az új Brad? »
10 dolog, amivel a magyarok izgalmasabbá tették a világot »
Miért olyan sikeresek a vámpírtörténetek? »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top