Ihatok csapvizet?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
A svéd éttermekben az a természetes, hogy kiteszik a kancsó vizet az étlap mellé. Ha valaki mégis ásványvizet kér, hozzák azonnal, de a választás a vendégé. A svédek tisztában vannak azzal, hogy kiváló a csapvíz minősége. Miért ne azt igyák?
Írta: 2009. 08. 06. Ez van! rovat 

A magyar éttermekben nincs kancsó víz az asztalon. Sőt, még a menzákon sincs, helyette a pénztáros pultnál tömegével sorakoznak a félliteres üdítők, hűtött ásványvizek. Szinte kekeckedésnek számít kérni egy pohár csapvizet. Utánajártunk, hogy vajon jó választás-e a csapvíz mellett dönteni.

Nem érezhető a különbség

- A víz az egyik legellenőrzöttebb élelmiszeripari termék Magyarországon - állítja Sándor Zsolt, a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezető-helyettese. A budapesti csapvíz minőségét a Fővárosi Vízművek laboratóriumaiban évente mintegy 12 500 alapos vizsgálat ellenőrzi. A vízmintákat fizikai, kémiai, mikrobiológiai és bakteriológia radiológiai jellemzők alapján tanulmányozzák. Ezen kívül az ÁNTSZ is folyamatosan vizsgálja az ivóvíz minőségét. Az eredmények alapján a budapesti csapvíz minősége az európai átlagnál lényegesen jobb.

A csapvíz a szervezet számára ideális összetételben és mértékben tartalmaz ásványi anyagokat. Ez azért fontos, mert a túlzott ásványianyag-tartalom ugyanúgy veszélyes lehet a szervezetre nézve, mint a csekély ásványianyag-tartalom.

- Erről azonban keveset hallani. Sokkal inkább az ásványvíztől ragyogó reklámarcok jutnak az emberek az eszébe. Mi ennek az oka?

- Tény, hogy manapság az ásványvízfogyasztás került előtérbe. A gyártók pénzügyi szempontok alapján érdekeltek abban, hogy minél több termék találjon gazdára. Számunkra a vízminőség és a vízbázisok biztonságos megőrzése a fontos. Folyamatosan próbáljuk hallatni a hangunkat, és szervezünk kampányokat a csapvíz mellett. Például szervezünk vízkóstoltatást ballonos vízadagoló-automata segítségével. A teszt során négy jelöletlen ballon közül - egyben csapvíz, a többiben három fajta szénsavmentes ásványvíz van - kell megmondani, hogy melyikben van csapvíz. Tapasztalatunk, hogy marketing nélkül az emberek 95%-a, pusztán az érzékszerveikre hagyatkozva nem tud különbséget tenni ásványvíz és csapvíz között.

Másfél literért ezret

A csapvíz a legolcsóbb frissítő. Gondolta volna, hogy egy másfél literes palackozott víz áráért 1000 liter kiváló minőségű és finom csapvizet fogyaszthat?

Mit iszunk?

(2005-ben a TudatosVásárló.hu-n megjelent kérdés)

Az ezer válaszadó többsége az ásványvizetés a csapvizet kedveli, a népszerűségi listán nyomukban kullognak a rostos és a szénsavas üdítők, a szörp, és a szóda sem túl kedvelt már.

• ásványvizet 52,74%
• csapvizet 30,11%
• rostos üdítőt 7,18%
• szénsavas üdítőt 4,79%
• szörpöt 3,69%
• szódát 1,5%

 
Ezer év kell, hogy egy palack lebomoljon

 

Ásványvizet inni divatos, ezt nem vitathatjuk el. Nehéz viszont tisztán látni az információk dzsungelében, ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy akkor most mit igyunk. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács honlapján - természetesen - az ásványvíz mellett érvelnek. Mégpedig azzal, hogy biztonságos. Mert egy adott, ellenőrzött forrásból kerül a víz a palackba, nem megy át semmilyen csövön, nem érintkezhet szennyvízzel, nem fertőtlenítik.

Az ásványvizet azonban nem a minősége miatt támadják - bár több helyről hallani, hogy nem ajánlott mindig ugyanolyan terméket fogyasztani - hanem azért, mert a fogyasztásával a hulladékot növeljük.

Magyarországon is több szervezet felemeli a hangját, hogy ne vásároljunk eldobható palackban lévő innivalót. A Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa, Haraszti Anikó hívta fel a figyelmet egy tanulmányra, mely rávilágít, hogy mennyire szennyezik az ásványvizes palackok a környezetünket.

A Trouw című holland újság számítása szerint, Hollandiában kb. ezer liter csapvizet ihatunk fél liter palackozott ásványvíz áráért. Az arányok Magyarországon is hasonlóak. Felmérések azt mutatják, hogy a világon évente 154 milliárd liter vizet palackoznak, és 2,7 millió tonna úgynevezett "pillepalack" kerül forgalomba. Csak hazánkban évente több mint 90 millió ásványvizes palackot gyártanak. Ezek kezelése, újrahasznosítása sok helyen nem megoldott, és a sok százezer eldobált palack a természetet rondítja el, ráadásul évtizedek múlva sem bomlik le. A palackok újrahasznosításával foglalkozó Container Recycling Institute (CRI) becslése szerint ezer év kell egy műanyag palack lebomlásához. A morzsákra töredező színes palackok anyagát a tengeri halak és madarak finom falatnak nézik. A tengeri állatok gyomra tele van ezekkel a műanyag szemcsékkel - számolnak be a tengerpartra mosott tetemeket boncoló tudósok.

A palackokat ráadásul csak néhányszor lehet újrahasznosítani, a visszaváltható üvegek elterjedését pedig a magasabb szállítási költség gátolja, ezért a hulladék-gazdálkodási szakértők nem is látnak esélyt ezek újólagos elterjedésére.

Kinek szóljunk, ha nem ízlik?

Ha az ivóvíz minőségével kapcsolatban bármi gyanúsat észlelünk, haladéktalanul járjunk utána: Ha rozsdás a víz, nézessük meg vízvezetékünket; ha nem otthon van a hiba, értesítsük a vízműveket; Jelentsük vízműnél, a palackos víz forgalmazójánál, gyártójánál a gyanús, szokásostól eltérő ízt, színt, szagot. Ha megbetegedésre gyanakszunk, az ÁNTSZ-t is értesítsük (palackokon sorozatszám található, így könnyen azonosítható, mikor, hol palackozták, az esetleges hiba is könnyebben kiszűrhető). Érdemes kikérni lakóhelyünk (vezetékes) ivóvízének minőségére és egészségre gyakorolt hatására vonatkozó adatokat, főleg ha beteg, allergiás illetve kisbaba van a családban.

 

 

Mi a megoldás?

Földesi Dóra, a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) oktatási programvezetője elmondta, ezen a téren a helyzet Magyarországon sem jobb. A gyártókat, forgalmazókat nem érdekli, mi történik a piacra kikerülő csomagolóanyagokkal. Inkább azért megy a lobbi, hogy ne terhelje őket nagyobb felelősség az újrahasznosítási és begyűjtési százalékokra vonatkozó uniós kötelezettségeken túl - s akkor még nem is beszéltünk az újrahasználatról. Nem csoda hát, hogy ennek mértéke mindössze 0,8%-os az ásványvizes flakonok és 5% alatti a nem alkoholos üdítők palackjai esetében.

-  Megoldást jelenthetne - mondja Földesi Dóra - hogy azt a pénzt, amit a palackozásra fordítunk, azt a víztisztításra szánnánk, ahol erre szükség van. Több figyelmet fordítanánk a vízforrások megóvására.

-  A csapvíz, ahol nem megfelelő minőségű, tovább kell tisztítani (házilag vagy központilag, ahogy ésszerűbb), ha ez sem elégséges, csak akkor jöhet a palackozott víz. Utóbbit visszaváltható üvegbe kellene tölteni és minél kevesebbet szállítani. (Hihetetlen, hogy több ezer kilométert is képesek vagyunk szállítani a vizet, amikor Magyarországon is vannak kiváló minőségű ásványvizek!) Ilyenformán nemigen lenne palackunk, amit taposni kell.

- Fontos szempont a visszaválthatóság, erről többet kellene beszélni. A betétdíj kétféle lehet. Egyik, hogy újratöltésre gyűjtik vissza az üvegeket, palackokat, ez a hagyományos visszaváltós rendszer. A másik megoldás az, hogy újrafeldolgozásra gyűjtik vissza a palackokat, ez lényegében a szelektív hulladékgyűjtés leghatékonyabb módja. Ha betétdíjat fizetnek a csomagolásét, akkor arra ösztönzik az embereket, hogy elvigyék a palackokat a visszaváltó helyekre. A konténerszigetes gyűjtésnél nincs akkora ösztönző erő. Ennek a bevezetésén már itthon is dolgoznak, de egyelőre nincs hivatalos döntés a rendszer bevezetéséről.

Hasznos címek:

• Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ),
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
1097 Budapest, Gyáli út 2-6.
(1437 Budapest, Pf. 839.)
Telefon: (1) 476-1100, fax: (1) 476-1390,
internet: www.antsz.hu

ÁNTSZ megyei és városi intézeteinek elérhetőségei megtalálhatók a Hivatal honlapján. Az ÁNTSZ honlapján szintén megtalálható az összes engedélyezett ásványvíz és gyógyvíz listája is.

• Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság
Telefon: (1) 489-5102; (1) 356-1582;
gyogyfurdo@oth.antsz.hu

• Megtévesztő címkézés, elnevezések vagy reklám miatt a Gazdasági Versenyhivatalhoz
(1054, Budapest, Alkotmány u. 5.,
Telefon: (1) 472-8900, fax: (1) 472-8851,
bejelentes@gvh.hu, www.gvh.hu) fordulhatunk.

 

 

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Címlapon

Legjobbak

„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

Érdemes egy próbát tenni és tulajdon gondolataink...
Facebook lájkok száma
Ilyen álomvilágban él anya és lánya

Ilyen álomvilágban él anya és lánya

„Néha nehéz volt eldönteni, hogy ki az irányító, ki...
Facebook lájkok száma
Ezer napon múlik az élet?

1000 napon múlik az élet?

Mindannyian a legjobbat akarjuk a gyermekeinknek,...
Facebook lájkok száma
Megszabadult legendás tetoválásától Pamela Anderson

Leszedette tetoválását Pamela Anderson

Az ötven felé közeledő Pamela Anderson rájött, hogy...
Facebook lájkok száma
Elvált nőként a társkeresőn

Elvált nőként a társkeresőn

Én is ehhez a módszerhez fordultam. Szégyen, nem...
Facebook lájkok száma
Ezért vitáznak annyit a házastársak

Ezért vitáznak annyit a házastársak

Miközben vudubabák segítségével mérték, mennyire...
Facebook lájkok száma
Női táskák elengedhetetlen kelléke: az extra kártyatartó!

Női táskák abszolút kelléke: az extra kártyatartó!

A pénztárca remek dolog, mert nemcsak pénzt rakhatunk...
Facebook lájkok száma
Nagyot zakózott Kim Kardashian – fotó

Nagyot zakózott Kim Kardashian – fotó

Kellemetlen baleset érte Kim Kardashiant egy...
Facebook lájkok száma
Így néz ki Kim Kardashian a műhaja nélkül – fotók

Így néz ki Kim Kardashian a műhaja nélkül – fotók

Rövidebb és gyérebb a frizurája.
Facebook lájkok száma
Marihuánaautomatát állítottak fel

Marihuánaautomatát állítottak fel

Három hónappal a marihuána legalizálása után üzembe...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Várkonyi Andrea: „Gáborral hagyjuk élni egymást”

Várkonyi Andrea-interjú

A papír nem számít.
Facebook lájkok száma319
„Néha aggódunk, nehogy összeessenek” – miért van annyi bukás a nyelvvizsgán?

Nyelvvizsga – miért van annyi bukás?

A diákok 40 százaléka megbukik
Facebook lájkok száma152 Hozzászólások száma139
Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Íme egy darabka, kiváló állapotban megőrzött múlt.
Facebook lájkok száma121 Hozzászólások száma11
Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Világszerte elismert klasszikus zenészek mutatták meg...
Facebook lájkok száma99
VV Alexa feltöltette száját, mélyen vallásos anyja kiborult - fotó

Megváltoztatta külsejét VV Alexa - fotó

VV Alexa a minap feltöltette a száját, ez a tette...
Facebook lájkok száma86 Hozzászólások száma4

Elbúcsúztatták Szabó Gyula színművészt

Családja, pályatársai, barátai, tanítványai és...
Facebook lájkok száma81 Hozzászólások száma3
Büszke volt cigány származására a némafilmek sztárja

Büszke volt cigány származására a némafilmek sztárja

Ma 125 éve született Londonban Charlie Chaplin...
Facebook lájkok száma66
A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

Magánál a készüléknél már csak a kazetta okozott...
Facebook lájkok száma52

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem