Aktuális

A földkerekség leggazdagabb asszonyai

Az amerikai Forbes magazin a "leggazdagabbak listájának" minden elképzelhető variációját összeállította már, de minket – természetesen – csak a földkerekség leggazdagabb hölgyei érdekelnek. Bemutatjuk a világ legmódosabb, legbefolyásosabb és Nők Lapja-különdíjas asszonyait.

A földkerekség leggazdagabb asszonyai1. Christy Walton (özvegy) (20 milliárd dollár)

A világ leggazdagabb asszonya 2009-ben Christy Walton, a Wal-Mart birodalom örökösének özvegye. Néhai férje, John Walton négy évvel ezelőtt halt meg, repülőgép-szerencsétlenség következtében. Christy magánvagyona mintegy 20 milliárd dollárra rúg, ami átszámítva nagyjából 4400 milliárd forintot jelent. (Ez majdnem a fele Magyarország éves költségvetésének…) Az asszony most 54 éves, egy gyermek édesanyja.

2. Alice Walton (örökös) (19,5 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA lista második helyén szintén egy Wal-Mart-örökös, Alice Walton áll. Csak félmilliárd dollárral van kevesebb pénze, mint sógornőjének. Alice édesapja, Sam és nagybátyja, James, 1962-ben nyitották meg cégüket, amely mára a világ legnagyobb kiskereskedelmi vállalatává nőtte ki magát. A Wal-Mart áruházak a Tescóhoz vagy az Auchanhoz hasonlítanak (tehát viszonylag olcsón értékesítenek nagyjából mindent, amire egy háztartásnak szüksége lehet), csak éppen sokkal több van belőlük a világban: jelenleg több mint 7900 Wal-Mart áruház létezik, a cég 2 millió embert foglalkoztat, és éves árbevétele 400 millió dollár. Állítólag, ha a Wal-Mart egy ország lenne, akkor a világ 33. legnagyobb gazdasága lenne Ukrajna és Kolumbia között.

3. Liliane Bettencourt (örökös) (15 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiNehéz évet tudhat maga mögött Liliane Bettencourt, a L’Oréal szépségipari cég örököse, Európa leggazdagabb asszonya. A 15 milliárd dollár magánvagyonnal rendelkező matróna körül tavaly több botrány is kirobbant. Saját lánya jelentette fel a rendőrségen, miután egy híres fotóművésznek, bizonyos François-Marie Banier-nak az elmúlt évek során mintegy 1,3 milliárd dollárt, azaz több mint 250 milliárd forintot ajándékozott. A nő szerint édesanyja érzelmileg befolyásolható, és teljesen a férfi hatása alá került, akinek inkább fizetett hatalmas összegeket, semhogy elveszítse a barátságát. A feljelentésből később nem lett büntetőeljárás, de a 86 éves asszony azóta azt nyilatkozta, látni sem akarja a lányát.

A balszerencse tovább sújtotta: mint kiderült, ő volt egyike azoknak a dúsgazdag mágnásoknak, akiket a múlt évben rászedett egy Bernard Madoff nevű befektetési csaló. A szélhámos – aki többek között Steven Spielberget is megkárosította – a hírek szerint Bettencourt asszony körülbelül félmilliárd dollárját játszotta el… Persze azért nem kell nagyon sajnálni – Liliane Bettencourtnak van még mit elszórnia…

4. Susanne Klatten (örökös) (12 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA világ negyedik leggazdagabb asszonya ismét csak egy örökös – Susanne Klatten édesapja halála után jutott hozzá a német BMW autógyár részvényeinek 12,5%-ához. Személyes vagyona jelenleg 12 milliárd dollár. A 46 éves nő, annak ellenére, hogy nem kedveli a nyilvánosságot, tavaly botrányba keveredett: saját volt szerelme zsarolta meg. A férfi állítólag titokban videóra vett több légyottot, majd azzal fenyegette a háromgyerekes anyát, hogy ha nem fizet neki több millió eurót, akkor felrakja a felvételt az internetre… Susanne fizetés helyett inkább a rendőrséghez fordult, akik el is kapták a férfit. Helg Sgarbi azóta már hatéves börtönbüntetését tölti, miután jogerősen elítélték zsarolási kísérlet vádjával…

5. Birgit Rausing (özvegy) (11 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA finn Birgit Rausing 9 évvel ezelőtt örökölte meg a Tetra Laval vállalatot férjétől, Gad Rausingtól. Személyes vagyona 11 milliárd dollár. A svájci központú óriáscég csomagolóanyagokat – többek között a hazánkban is jól ismert tejesdobozokat – gyárt. A Tetra Lavalt a most 85 éves matróna apósa alapította még a második világháború alatt. Mára a vállalat éves forgalma mintegy 14 milliárd dollár. Birgit Rausingnak három gyermeke van, akik, amellett, hogy tagjai a vállalat vezetésének, mással is foglalkoznak: Jorn a felvásárlásokat és a cégegyesítéseket irányítja, Kirsten lovakat tenyészt Angliában, Finn pedig Svédországban vezet egy alkalmazott közgazdaságtannal foglalkozó intézetet.

A leggazdagabb magyar nők

Magyarországon a „leggazdagabbak” listát a Napi Gazdaság című lap készítette el 2009-ben. Eszerint idén a leggazdagabb magyar nő a 45 éves Kósa Erika, 27 milliárd forintos becsült vagyonnal, aki ezzel a 15. a száz leggazdagabb magyar ember között. Kósa Erika óvónőből lett üzletasszony, ma igazgatója és résztulajdonosa az ország piacvezető független pénzügyi tanácsadó cégének. Ő felel az értékesítésért és a hálózatért.

Kósa Erika
Kósa Erika
Kristány Judit
Kristyán Judit
Schmidt Mária
Schmidt Mária

A második leggazdagabb magyar nő a Nők Lapja korábbi tulajdonosának, Fenyő Jánosnak az özvegye. Kristyán Judit becsült vagyona 10 milliárd forint, amivel az idei lista 45. helyén áll. A volt sztármanöken Svájcban él, és neveli gyermekeit. Vagyonát egy alapítvány kezeli.

A harmadik leggazdagabb magyar nő Schmidt Mária. Ő a 85. helyen áll, 6 milliárd forintos vagyonnal, amelyet férjétől, Ungár András ingatlanfejlesztőtől örökölt. Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum alapítója és igazgatója.

Nők Lapja-különdíjasok

A legfiatalabb – Yang Huiyan (örökös) (4,8 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA Forbes TOP 20-as listájának legfiatalabb tagja Kína leggazdagabb üzletasszonya, a mindössze 27 éves Yang Huiyan. Édesapja, Yang Guoqiang, évekig rizstermesztésből, borjútenyésztésből és cementkeverésből élt, majd 1997-ben megalapította a Country Garden nevű vállalatot. Mára a vállalkozó az ingatlanfejlesztéstől a szállodaüzemeltetésig sok mindennel foglalkozik.

A férfi állítólag már akkor beválasztotta lányát a vállalat felső vezetésébe, amikor az még csak középiskolás volt. Később az Egyesült Államokba küldte egyetemre, csak hogy majd át tudja venni tőle a cég irányítását. Két évvel ezelőtt adta át neki a részvények 70 százalékát… Yang Huiyan egyébként három éve férjnél van. Magánéletét annyira félti, hogy még párja nevét sem tudja a nyilvánosság.

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA legbefolyásosabb – Oprah Winfrey (médiaszemélyiség) (2,7 milliárd dollár)

Oprah Winfrey amerikai médiaikon – bár nem került be a TOP 20-as listába, mégis – befolyásosabb, mint nála gazdagabb társai, hiszen a szórakoztatóiparban dolgozik… Szegény sorból emelkedett ki, a nevével jelzett talkshow már a nyolcvanas években évi kétmillió dollárral gyarapította vagyonát. Ma már más műsorai és médiavállalkozásai is vannak, ezek évente 225 millió dollárral teszik gazdagabbá. Az egyetlen fekete bőrű milliárdosnő.


A földkerekség leggazdagabb asszonyaiAkire a legjobban irigykedünk… – J. K. Rowling (írónő) (1 milliárd dollár)

Amikor először leírta Harry Potter nevét, Joanne Kathleen Rowling valószínűleg maga sem volt tisztában a kamaszodó varázslótanonc mágikus erejének valódi nagyságával… A negyvenöt éves asszony az első ember, aki kizárólag könyvek írásával lett dollármilliárdos. Talán megértik, hogy ez előtt a teljesítmény előtt minden tollforgató – jelen sorok szerzője is – megemeli a kalapját, majd elkezd álmodozni…

Azurák Csaba: Fontosabb dolgom a családnál biztosan nincs! Még több az e heti Nők Lapjából:
 
Azurák Csaba: Fontosabb dolgom a családnál biztosan nincs! »
D. Tóth Kriszta: Menjünk, légyszíveskérlekszépen! »
Tamással, sülve-főve: Mennyei ételek piknikezéshez »
Lehet, hogy Johnny Depp lesz a Viszkis Rabló »
5 frizura a legújabb trend szerint »
Köszönöm ezt a díjat! – A hálás sztárok gyakran butaságokat fecsegnek »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top