Aktuális

A német sorozatok diszkrét bája – Der Puma

Első pillantásra felismered, ha német sorozat megy a tévében. Cobra 11, Életmentők, Rex felügyelő: ugyanúgy néznek ki és ugyanúgy működnek.

Vannak közös fogalmaink a német autókról. Megbízható, praktikus, biztonságos, erős kocka. Arra is van pár egyezményes jelző, ha a német konyhát hozom szóba, de ugyanarra gondolunk akkor is, ha például a német popzenével találkozunk. A német tévésorozatok is nagyon „németek” – és mindjárt megpróbálom megfejteni, hogy miért.

Cobra 11
Cobra 11

Elsőként azért, mert olyan németesen szabályosak. Már a képi világuk is: sosem hittem volna, de még az autópálya-rendőrség kalandjainak ugratásban, karambolban és robbanásban dús ábrázolása is lehet jól fésült. Igen, még ott is az az érzésed, hogy felvétel előtt mindenki leporolta a cipőjét, megszámolta a tárcájában az eurókat, és ellenőrizték, hogy minden operatőr felpakolta-e a keményítőszűrőket.  Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki, ha a távirányítóval szörfözve belefut az RTL Klubba, már az első másodpercben rávágja: ez német!

Ha meg tovább is maradunk, akkor tényleg egyértelmű lesz a helyzet (és nem csak azáltal, hogy – mondjuk – a főhőst Jürgennek hívják, vagy a cselekmény Berlinben játszódik). A német sorozatoknál ugyanis szapora ollóval vágják le a túlnyúló dolgokat, itt szinte kizárt, hogy a főhős dr. House példáját követve egy deviáns, gyógyszerfüggő bunkó legyen. Itt annyi geg fér bele, hogy Rex lopkodja a szalámis szendvicseket (igen, tudom, a Rex felügyelő valójában osztrák–német sorozat – de a főszerepben egy német juhászkutya van, nem?). Lényegében bármely formátumot lehet németesíteni: nagy kedvencem volt például A Puma című német kungfu- (!) sorozat a kilencvenes évek végén. Tényleg nagyon szerettem, és a sorozat eredeti címénél ma sincs arra rövidebb definícióm, hogy miként működik a német mechanika, hogyan teszi magáévá az új dolgokat: Der Puma. Nincs ennél frappánsabb leírás… Der Puma.

Rex felügyelő
Rex felügyelő

 

Most egyébként épp a 112 – Életmentők című német sorozattal lövi végig az RTL Klub a hétköznapokat. Minden este héttől nyolcig dupla epizód – és hogy igazam volt-e abban, amit a „németségről” írtam, azt mérjük le a sorozat hivatalos ajánlójából:

„Ha egy gépezet olajozottan működik, akkor nincs olyan vészhelyzet, amit ne lehetne elhárítani, és nincs olyan bajbajutott, akin ne tudnának segíteni. Ehhez nem kell más, mint jó szervezés, és megbízható, magasan képzett szakemberek, akik hajlandóak akár az életüket is kockára tenni egy beteg megmentéséért. Az életmentők nap mint nap teszik a dolgukat, munkájuktól emberek élete függ. Ezért aztán maximálisan ellenállnak a munkahelyi stressznek, számukra nincs mentség a fáradtságra, a munkahelyi ellentétek és hatalmi harcok pedig egy egész csapat karrierjébe kerülhetnek.”

112 - Életmentők
112 – Életmentők

 

Jawohl!

Mint minden német sorozat, ez is leginkább biztonságosnak mondható (lásd még: német autók). Igen, vannak veszélyes helyzetek, amelyeket meg kell oldani, drámai szituációk – a végeredmény azonban mégis Barátok közt. Ahogy a magyar szappanoperában sem tudja a szokott ritmust megtörni a pénzhamisítástól az emberrabláson át a gyilkosságig semmiféle dráma, ahogy ott is mindig visszatér a szokott tempó, úgy itt, az Életmentőkben sem győzi le a kaszkadőr a hősszerelmest. Igen, tegnap egy szétrobbanó autókerék miatt rohant egymásba a fél autópálya, előtte egy kisfiú zuhant ki az ablakon, meg egy kamion platója robbant fel – de a sorozat másik „lába” a „legszappanoperább” vonal, a „ki kit szeret, ki kit utál” bonyodalmak. Összejön-e Steffi Floriannal, túlteszi-e magát Martin Steffin, és összejön-e Judithtal…

Félreértés ne essék: nem gúnyolom az Életmentőket, sem a többit (na jó, a Rexet kicsit igen, mert az tényleg vacak). A német sorozatok javarészt ugyanis tisztes iparosmunkák, tökéletesen robban, lángol, üt, száguld benne minden és mindenki – hogy mindeközben meg becsatolják a biztonsági övet? Annyi baj legyen. Hát nem a kikapcsolódás egy formája, hogy miután négy órát araszoltál az M0-n, vagy az orrodat befogva zötykölődtél a hetes buszon, esetleg lefizetted az orvost, hogy gyógyítson meg, szóval mindezek után nem igazi kikapcsolódás egy sorozat, amely egy működő országról szól? Oké, kicsit merev, kicsit uncsi, kicsit piszmogós, de mégis biztonságos, olajozottan kattogó. Olyan német. Der Puma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top