Aktuális

7 egészen extrém ökoötlet – A női mellnek is van mozgási energiája?

Hazánkban az új, környezetbarát korszak még nem érkezett el (sajnos), de reményre ad okot, hogy egyre többen látnak üzletet a környezetvédelemben, és egyre többen próbálnak "zöld termékeket" kínálni a vásárlóknak. Az amerikai Time magazin körbenézett a nemzetközi porondon, és összegyűjtötte a legfurcsább ökotermékeket. Ezek hol aranyosak, hol rémisztőek. Döntsétek el ti, melyikből van több…

1. Többször használatos vécépapír

7 egészen extrém ökoötlet - A női mellnek is van mozgási energiája?A probléma annyira nyilvánvaló, hogy eszünkbe sem jut. Mindannyian kedveljük a háromrétegű, puha toalett tekercseket, ám arra ritkán gondolunk, hogy ami kellemes, az a környezetünket megterheli. A vécépapír fából készül, amiből egyre kevesebb van. Nem kellene az összeset kivágnunk, hacsak nem akarunk kollektíve öngyilkosságot elkövetni, mint valami elborult szekta.

A globális „vécépapír-fenyegetésre” Európában már keresik a választ (manapság egyre többször használnak újrahasznosított papirost a tekercsekben), a keménymagos ökoharcosok szerint ez nem elég. Igazi megoldást csak a többször használatos toalettpapír nyújtana! Egy textilből készült alkalmatosság, amely tökéletesen biztosítja a háromrétegű toalettpapírok komfortérzetét, mégsem kell miatta kiirtanunk az amazonasi őserdőt. A „vécéruhát” előállítani sem nehéz – egyedül a használt textíliák ideiglenes tárolását kell megoldani, hogy ne alkalmanként, hanem, mondjuk, hetente kelljen kimosni a felgyülemlett szennyest.

Egy amerikai pelenkagyártó már próbálkozik a gyártással: különböző színekben és mintákban adja el a felnőtt pelusokat, ráadásul a törlőkendők mellett úgynevezett „nedves zacskókat” is árusít, amelyekben állítólag napokig lehet szagszivárgás nélkül tárolni a használt textíliát. Kérdés, hogy kinek van gusztusa kinyitni a zacskót, amikor eljön a heti mosás ideje…

2. Környezetbarát melltartók

7 egészen extrém ökoötlet - A női mellnek is van mozgási energiája?Ugyan a világban egészen mostanáig senkinek nem jutott eszébe, hogy a melltartókat környezetbaráttá kellene tenni, nemrég a glóbusz két országában is felbukkantak nagy álmodozók. A tervek igen kreatívak, de őszintén szólva szkeptikusok vagyunk a piaci sikerüket illetően. No, de miről is van szó? Japán kutató-fejlesztők a melltartók merevítője mellé evőpálcika tartó zsebeket varrnának, hogy a hölgyeknek a jövőben ne kelljen eldobható műanyag pálcikákkal szennyezniük a környezetet… A szakemberek szerint az ötlet a merevítő-evőpálcika kombó alkotta dupla-merevítő miatt is népszerű lehet a nők körében.

Még ennél is vadabb az amerikai Adrienne So víziója, aki a mellek természetes mozgását használná fel egyfajta mini-erőműként. A San Fransiscó-i nő szerint a mellek rengése járás közben elegendő energiát termelhetne egy mobiltelefon vagy egy IPod működtetéséhez… Ehhez már mi sem tudunk hozzászólni.

3. „Hasznos” tányérok

7 egészen extrém ökoötlet - A női mellnek is van mozgási energiája?A legtöbb eldobható tányér és evőeszköz olyan műanyagból készül, amely lassan (vagy egyáltalán nem) bomlik le. Gyártsuk ezeket a műanyag eszközöket ezentúl disznóvizeletből! – kínál a problémára egy igen bizarr megoldást az Agroplast nevű dán cég. A vállalat az urea nevű anyagból (a vizelet egyik fontos része) fejlesztette ki saját bio-műanyagát, amelyből többek között könnyen lebomló tányérokat és evőeszközöket tudnak gyártani. Más vállalatok ugyanerre a célra kevésbé sokkoló alapanyagokat használnának, például növényi olajat, de az Agroplast szerint a disznóvizelet felhasználása olcsóbb és környezetkímélőbb is. Lehet, bár ezek a tányérok nem valószínű, hogy megállnák a helyüket a családi vacsorán…

4. A tánc gyújtja a fényeket!

Valószínűleg önök is szeretik, ha a szórakozóhely, ahová szombat este mennek, szépen kivilágított, pedig kedvenc diszkónk utcai kivilágítása és fényreklámja rengeteg energiát emészt fel… A probléma kezelésére londoni Surya diszkó egy igen frappáns megoldással rukkolt elő nemrég. Úgy alakították ki a tánctér padlóját, hogy az – ha az emberek mozognak rajta – elektromos áramot termel. A klub tulajdonosa szerint a módszerrel a népszerű szórakozóhely energiaszükségletének a 60 százalékát biztosítják. Csak gratulálni tudunk!

5. „Könnyű” energia

Ceruzaelemek – veszélyes hulladékok, amelyek ártó nehézfém nyomelemeket tartalmaznak. Szingapúri tudósok nemrég észrevették, hogy ha az emberi vizeletet a megfelelő anyagokkal (rézkloriddal, magnéziummal és rézzel) kombinálják, akkor az így nyert energiával ki tudnak váltani egy AA (hosszú élettartamú) ceruzaelemet. A szakemberek szerint újdonsült módszerüket – ha sikeresen tökéletesítik – az élet különböző területein tudják majd az használni az emberek. Ők például az otthoni orvosi eszközök (vérnyomásmérő stb.) üzemeltetésére gondolnak. Azt mondják, a dolog olcsó lenne és egyszerű, ráadásul nem lenne annyi veszélyes hulladék a világban. Így legyen… 

6. Fenntartható óvszer

7 egészen extrém ökoötlet - A női mellnek is van mozgási energiája?Tökéletes este. A férfi és a nő végre egyedül a szobában. A mécsesek meggyújtva, Sinatra a lemezjátszóban, az Irsai Olivér selymes íze pedig csak tovább szítja az első csók keltette szenvedélyt… Védekezz te… – búgja a nő vággyal teli hangon szerelmének, aki ugyan előszedi a farzsebéből a kis tasakot, de eközben ahelyett, hogy az elkövetkező percek gyönyörére koncentrálna, arra gondol, hogy az óvszerhasználattal súlyosan károsítja bolygónk egészségét…

Környezettudatos amorózónknak sajnos igaza van! A kondomok latexből készülnek, amelyet gumifákból nyernek. És akkor még nem is beszéltünk arról, egyes óvszerek petróleumszármazékokat és más egészségkárosító, nehezen lebomló kémiai anyagokat tartalmaznak… Szerencsére szerelmespárunknak a huszonegyedik században sem kell lemondani a születésszabályozásról: ma már több gyártó próbálkozik környezetbarát óvszerek gyártásával. Egy angol cég például organikus, víz- illetve olajalapú kondomokat gyárt. Egy francia óvszergyár pedig esküszik, hogy a latexet olyan farmokról szerzi be, ahol „fenntartható módon” nevelik a gumifákat… Ők ráadásul a környezetvédelem mellett a Fair Trade hívei is, azaz garantálják, hogy nem zsákmányolnak ki senkit, és minden eladott tasakjuk nyereségéből néhány euró az ázsiai latex-farmokon dolgozó munkások zsebébe vándorol. 

7. Tempuramobil

A szokásos probléma – az autók még mindig fosszilis üzemanyaggal működnek. Azonban itt egy érdekes gondolat Japánból, ahol kutatók nemrég sikerrel építettek egy autót, amely tempuraolajjal működik! A tempura egy népszerű japán főzőmódszer, amely során folyamatosan tisztított olajban sütik a pókhálóvékonyan bundázott halakat, rákokat, zöldségeket. Az étel elkészítése után sok olaj marad vissza. Mi csak pártolni tudjuk ennek újbóli felhasználását.

7 egészen extrém ökoötlet - A női mellnek is van mozgási energiája?

 

Sebestyén Balázs: Tudom, mi voltam előző életembenMég több az e heti Nők Lapjából:

Sebestyén Balázs: Tudom, mi voltam előző életemben »
Tamással, sülve-főve: De jó a bio! »
Mi 3-man, ők 3-man: Falatkák, pépek és husi 2. »
Ha nincs öröm, szerelem, bánat és fájdalom – Érzelmi analfabéták »
A szél és a víz tudománya – Mindent a feng shuiról »
Mese a hollywoodi férjfalókról – Lehet egy férjjel több? »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top