Aktuális

30 spórolós tipp

Nem árt, ha felvértezed magad néhány olyan trükkel, amellyel csökkentheted a kiadásaidat. Ezreseket spórolhatsz meg havonta, ha követed a tanácsainkat.

30 sprórolós tipp 1. Szereted órákig áztatni magad a kádban? Jó, ha tudod, egy teli kádban vett fürdőnek háromszor magasabb
a víz- és energiafogyasztása, mint ha tusolnál.

2. Ne feledd: minél ritkábban jársz boltba, annál kevesebb alkalmad van a pénzköltésre. Havonta egyszer csapj egy nagybevásárlást! Előtte készíts listát, az üzletben pedig próbáld meg csak az azon szereplő árucikkeket megvenni!

3. Állítsd össze előre a heti menüt, és ennek tudatában indulj el vásárolni! Így biztosan nem fog semmilyen felesleges dolog a kosaradban landolni.

4. Ami első ránézésre olcsóbbnak tűnik, sokszor valójában drágább, ezért érdemes megnézned az áru kilós vagy darabárát is.

5. A csöpögő csapokhoz hívj szerelőt, ellenkező esetben tetemes vízmennyiség vész kárba.

6. Valóban szükséged van arra a bóvlira, amelyet ajándék gyanánt hozzácsomagoltak a kávéhoz, tusfürdőhöz, müzlihez stb.? Csak emiatt ne vásárold meg az adott terméket!

7. Sokan nem szeretik az üzletláncok saját márkás termékeit, mert azt gondolják, gyenge minőségűek. Holott ezek ugyanazok az árucikkek, amelyeket a jól ismert márkák csomagolása is rejt, csak éppen kevesebbe kerülnek.

8. Ne indulj el éhesen vásárolni, mert a korgó gyomor felesleges dolgok megvásárlására „biztat” majd!

9. Reggelizz otthon, mert az útközben vásárolt péksütemény, szendvics egy vagyonba kerül a saját készítésű elemórzsiához képest! A menzát is felejtsd el, inkább vigyél hazulról ebédet! Jóval olcsóbb, ráadásul tudod, miből készült…

10. Új ruhára vágysz? Próbáld megállni a költekezést a szezon végi kiárusítás előtt! Akkor többet ér
a pénzed.

11. Mielőtt megvennél valamit, tedd fel a következő kérdést magadnak: valóban szükségem van rá?

12. Ne csupán a  nagy értékű elektronikai, háztartási eszközök blokkját őrizd meg, hanem minden olyan áruét, amelyre jótállás van!

13. Nézz utána, hogy a bankszámládnak mennyi az éves költsége, és hasonlítsd össze más bankok ajánlataival! Ha találsz olcsóbbat, ne légy rest, válts pénzintézetet!

30 sprórolós tipp 14. Fogmosáshoz használj fogmosó poharat, vagy zárd el a csapot, amíg a fogaidat sikálod!

15. Akármilyen csábító, ne igényelj hitelkártyát! Ha már van, vágd ketté, és dobd a szemétbe!

16. Csak akkor vásárolj hitelre, ha nagyon muszáj! Olvasd el a szerződés apró betűs részét is, mert az „ördög” ott rejtőzik!

17. Biztosan a legolcsóbb szolgáltatónál fizettél elő az internetre, a kábeltévére? És biztosan szükséged van a legnagyobb sávszélességre,
a legtöbb csatornát tartalmazó kábeltévés csomagra?

18. Főzz nagy adagokat olyan ételekből, amelyek fagyaszthatók, majd ha elkészültek, kiporciózva tedd el a mélyhűtőbe! Így energiát és időt is spórolhatsz meg magadnak.

19. Ahol lehet, fizess bankkártyával, ennek használata ugyanis ingyenes! Ha lakóhelyeden kevés elfogadóhely van, egyszerre nagyobb összeget vegyél fel az automatából, így spórolhatsz a tranzakciós díjon!

20. A mosogatógép használata akkor térül meg, ha összegyűjtöd a mosatlant. Két tányérért semmiképpen ne kapcsold be!

21. Mosásnál érdemes a mosógép teljes kapacitását kihasználnod: rakd tele a gépet, hiszen kevesebb ruhával is ugyanannyi energiát és vizet használ! Ha kevés ruhát szeretnél mosni, válaszd a „féltöltet” funkciót.

22. Egy telefon bőven elég; miért fizetsz a vezetékes telefonért, ha van mobilod is?

23. Ha a takarításhoz mosható mikroszálas kendőt használsz, megspórolod a drága tisztítószerek és
a papírtörlő árát is. Arról nem beszélve, hogy óvod a környezetet is.

24. A tartós háztartási cikkeket (pl. mosópor, öblítő) nagy tételben szerezd be! A romlandó élelmiszerekből viszont annyit vegyél, amennyit biztosan megeszel!

30 sprórolós tipp 25. Cseréld le az összes izzót energiatakarékosra! Bár drágábbak, mint a hagyományosak, kevesebbet fogyasztanak, és hosszabb az élettartamuk.

26. Mindig kapcsold le magad után a villanyt!

27. Ne hagyd készenléti állapotban a számítógépet, a tévét, a hifitornyot! Használj kapcsolós elosztót, így egy mozdulattal áramtalaníthatsz több készüléket!

28. Miután feltöltöltötted a telefonodat, húzd ki a töltőt a konnektorból! A töltőn hagyott telefon ugyanis csak az áram 5 százalékát használja,
a maradék 95 százalékkal gyakorlatilag az adaptert melegíti.

29. Bármilyen háztartási gépet veszel, ügyelj arra, hogy a kisebb energiaosztályút válaszd! Rövid időn belül behozza az árát.

30. A hűtőt és a fagyasztót a lehető leghűvösebb helyre tedd, semmiképpen se a tűzhely vagy a fűtőtest közelébe!

 

Pénz.lap.hu »
Energiatakaréskosság.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top