30 spórolós tipp

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Nem árt, ha felvértezed magad néhány olyan trükkel, amellyel csökkentheted a kiadásaidat. Ezreseket spórolhatsz meg havonta, ha követed a tanácsainkat.
2009. 03. 28. |

Kövess minket!

f Ajánlom

30 sprórolós tipp 1. Szereted órákig áztatni magad a kádban? Jó, ha tudod, egy teli kádban vett fürdőnek háromszor magasabb
a víz- és energiafogyasztása, mint ha tusolnál.

2. Ne feledd: minél ritkábban jársz boltba, annál kevesebb alkalmad van a pénzköltésre. Havonta egyszer csapj egy nagybevásárlást! Előtte készíts listát, az üzletben pedig próbáld meg csak az azon szereplő árucikkeket megvenni!

3. Állítsd össze előre a heti menüt, és ennek tudatában indulj el vásárolni! Így biztosan nem fog semmilyen felesleges dolog a kosaradban landolni.

4. Ami első ránézésre olcsóbbnak tűnik, sokszor valójában drágább, ezért érdemes megnézned az áru kilós vagy darabárát is.

5. A csöpögő csapokhoz hívj szerelőt, ellenkező esetben tetemes vízmennyiség vész kárba.

6. Valóban szükséged van arra a bóvlira, amelyet ajándék gyanánt hozzácsomagoltak a kávéhoz, tusfürdőhöz, müzlihez stb.? Csak emiatt ne vásárold meg az adott terméket!

7. Sokan nem szeretik az üzletláncok saját márkás termékeit, mert azt gondolják, gyenge minőségűek. Holott ezek ugyanazok az árucikkek, amelyeket a jól ismert márkák csomagolása is rejt, csak éppen kevesebbe kerülnek.

8. Ne indulj el éhesen vásárolni, mert a korgó gyomor felesleges dolgok megvásárlására „biztat” majd!

9. Reggelizz otthon, mert az útközben vásárolt péksütemény, szendvics egy vagyonba kerül a saját készítésű elemórzsiához képest! A menzát is felejtsd el, inkább vigyél hazulról ebédet! Jóval olcsóbb, ráadásul tudod, miből készült…

10. Új ruhára vágysz? Próbáld megállni a költekezést a szezon végi kiárusítás előtt! Akkor többet ér
a pénzed.

11. Mielőtt megvennél valamit, tedd fel a következő kérdést magadnak: valóban szükségem van rá?

12. Ne csupán a  nagy értékű elektronikai, háztartási eszközök blokkját őrizd meg, hanem minden olyan áruét, amelyre jótállás van!

13. Nézz utána, hogy a bankszámládnak mennyi az éves költsége, és hasonlítsd össze más bankok ajánlataival! Ha találsz olcsóbbat, ne légy rest, válts pénzintézetet!

30 sprórolós tipp 14. Fogmosáshoz használj fogmosó poharat, vagy zárd el a csapot, amíg a fogaidat sikálod!

15. Akármilyen csábító, ne igényelj hitelkártyát! Ha már van, vágd ketté, és dobd a szemétbe!

16. Csak akkor vásárolj hitelre, ha nagyon muszáj! Olvasd el a szerződés apró betűs részét is, mert az „ördög” ott rejtőzik!

17. Biztosan a legolcsóbb szolgáltatónál fizettél elő az internetre, a kábeltévére? És biztosan szükséged van a legnagyobb sávszélességre,
a legtöbb csatornát tartalmazó kábeltévés csomagra?

18. Főzz nagy adagokat olyan ételekből, amelyek fagyaszthatók, majd ha elkészültek, kiporciózva tedd el a mélyhűtőbe! Így energiát és időt is spórolhatsz meg magadnak.

19. Ahol lehet, fizess bankkártyával, ennek használata ugyanis ingyenes! Ha lakóhelyeden kevés elfogadóhely van, egyszerre nagyobb összeget vegyél fel az automatából, így spórolhatsz a tranzakciós díjon!

20. A mosogatógép használata akkor térül meg, ha összegyűjtöd a mosatlant. Két tányérért semmiképpen ne kapcsold be!

21. Mosásnál érdemes a mosógép teljes kapacitását kihasználnod: rakd tele a gépet, hiszen kevesebb ruhával is ugyanannyi energiát és vizet használ! Ha kevés ruhát szeretnél mosni, válaszd a „féltöltet” funkciót.

22. Egy telefon bőven elég; miért fizetsz a vezetékes telefonért, ha van mobilod is?

23. Ha a takarításhoz mosható mikroszálas kendőt használsz, megspórolod a drága tisztítószerek és
a papírtörlő árát is. Arról nem beszélve, hogy óvod a környezetet is.

24. A tartós háztartási cikkeket (pl. mosópor, öblítő) nagy tételben szerezd be! A romlandó élelmiszerekből viszont annyit vegyél, amennyit biztosan megeszel!

30 sprórolós tipp 25. Cseréld le az összes izzót energiatakarékosra! Bár drágábbak, mint a hagyományosak, kevesebbet fogyasztanak, és hosszabb az élettartamuk.

26. Mindig kapcsold le magad után a villanyt!

27. Ne hagyd készenléti állapotban a számítógépet, a tévét, a hifitornyot! Használj kapcsolós elosztót, így egy mozdulattal áramtalaníthatsz több készüléket!

28. Miután feltöltöltötted a telefonodat, húzd ki a töltőt a konnektorból! A töltőn hagyott telefon ugyanis csak az áram 5 százalékát használja,
a maradék 95 százalékkal gyakorlatilag az adaptert melegíti.

29. Bármilyen háztartási gépet veszel, ügyelj arra, hogy a kisebb energiaosztályút válaszd! Rövid időn belül behozza az árát.

30. A hűtőt és a fagyasztót a lehető leghűvösebb helyre tedd, semmiképpen se a tűzhely vagy a fűtőtest közelébe!

 

Pénz.lap.hu »
Energiatakaréskosság.lap.hu »

Olvass tovább

Hozzászólások

Soleight 2009-03-31 10:59

Azért ezt inkább ne csináld. Többet nem fogyaszt, az igaz, de a bekapcsoláskori áramlöket így sokkal hamarabb tönkrevágja magát az égőt és veheted az újat.

Energiatakarékos égőt csak oda érdemes tenni, ahol min. félóráig ég egyhuzamban.

/mielőtt belekötne bárki, szakmabeliként mondom/ 

ÁgicaT 2009-03-30 20:51

Sajnos 10 évig olyan albérletben éltünk, ahol szintén 1 medence volt. Mi úgy oldottuk meg, hogy volt egy nagy vajling (így kell írni??), abba engedtünk hideg vizet az öblítéshez.

Persze ehhez képest is spórolósabb a mosogatógép, de a folyóvíznél azért mégis jobb... 

lucifer21 2009-03-30 20:09

Nekem annyi eszem van, hogy folyóvízben mosogatok. Mivel 1 "fakkos" a mosogató. Ha belemosom a koszt a beleengedett vízbe, akkor utána úgyis le kell öblítenem.

 

Sárganyúl 2009-03-30 19:49

Én azóta vagyok képes hányinger nélkül elmosogatni, amióta "rájöttem", hogy folyóvízben is lehet. Anyukámék tényleg nem voltak spórolósak, de ők állóvízben csinálták. Mondjuk sok értelme nem volt, mert a hideg víz öblíteni meg folyt mellette...

Bár igaz, én folyóvízben sem mosogatok olyan szépen, mint ők állóban. De nekem úgy mégis gusztustalan.

ÁgicaT 2009-03-29 20:23

Ezek a spórolós tippek úgy állítják be az embereket, mintha mindenki hülye lenne.

Én nem tudom, ki az, akinek annyi esze van, hogy folyóvízben mosogat a 21. században.... Nincs mosogatógépünk, (illetve még nincs beszerelve), de én félig engedem forró vízzel a mosogatómedencét, az nincs több 15 liternél, és abban vígan elmosogatok egy 4 tagú család ebédje után, a főzéshez használt edényeket is beleértve.

Az pedig, hogy a zuhanyzáshoz kevesebb víz kell, hát szerintem attól függ, mit értünk zuhanyzás és mit a fürdés alatt. Mert én inkább fürödni szoktam, de nem engedem tele a kádat, csak kb. addig, hogy ha beleülök, a lábamat elfedje a víz. És a család többi tagja szintén. Így az 1 egész kádnyi vízben 4-en fürdünk, ha összeadjuk a felhasznált vízmennyiséget. De egyszer kipróbáltam, hogy bedugtam a kádat, miközben zuhanyoztam, hajat mostam közben. Hát pont a duplájára jött ki. 

A kádunk csaptelepe egyébként épp most mondta fel a szolgálatot, hiába zárom el, csepeg. Kíváncsiságból bedugtam a kádat, már majdnem félig van, dél óta. Szóval tényleg érdemes megcsináltatni az ilyesmit!

Telefonból nekünk speciel 7 van - négyünknek. 1 vezetékes, amin olyan díjcsomag van, hogy havi fix díj, amiért délután 4-től reggel 10-ig ingyen hívjuk a vezetékes számokat. Nem is nagyon szoktunk plusszban fizetni. Ezen kívül van mindenkinek mobilja, mert vezetékesről mobilt hívni az elég drága, és fordítva is. Apának van céges telefonja is a saját mellett. Húgomnak azért van 2, mert az egyiken a barátja hívja ingyen, a másikon én. Szerintem így a legolcsóbb...

A hűtőt naponta 50x nyitogatjuk. Komolyan, ki az, aki ezért kirohangálna a kamrába???? Vagy akár a spájzba is... nálunk ott nincs fűtés, szóval ahányszor nyitnánk az ajtaját, annyiszor hűlne a lakás, ezért bekapcsolna a fűtés, szóval ott lennénk, ahol a part szakad...

 

Többet ésszel, mint ész nélkül! ;)

Torolt_felhasznalo_770932 2009-03-29 20:08

Ez nem maradiság, hanem higiénia kérdése. De te tudod. ;)

Torolt_felhasznalo_757314 2009-03-29 19:36

Bocsi, tudod mi vidékiek,maradiak is vagyunk, és NEM MOSOGATUNK folyóvízben.

 

Ja és a keverő tárcsás sokkal többet fogyaszt mint az automata