Aktuális

Meztelenül is szép vagyok!

Nyugalom, ez nem társkereső hirdetés. Egy nagyon fontos tévéműsorról szeretnék írni, és ez a címe.

A Meztelenül is szép vagyok! (How to Look Good Naked) leginkább azért fontos, mert megpróbálja a közízlést visszataszigálni valami egészségesebb és reálisabb női szépségideál felé. Nem a szokványos „átváltoztatjuk” koncepció mentén halad, hanem sokkal több annál.

Meztelenül is szép vagyok!

A műsor házigazdája, Gok Wan pontosan tudja, milyen az, ha nem vagy „szép” a reklámok, a tévéműsorok, az aktuális divatok alapján. Ő például egy borzasztóan kövér, önértékelési zavarokkal küzdő, félig angol, félig kínai tinédzserfiúból lett elismert és népszerű stylist. Tudja, hogy a hétköznapok emberei számára fizikailag (mivel az utcán nem közlekedhetnek retusálva) és anyagilag egyaránt elérhetetlen a divatlapok által „kötelezően előírt” megjelenés. Nem koplalhatja magát mindenki olyan kétdimenziósra, mint a kifutók zörgő csontú modelljei – és erre valójában nincs is szükség.

Kiderül az igazság

A műsor angliai változata a fővonal mellett szórakoztató és tanulságos vakteszteket is végez: többtucatnyi tesztalany jelöletlen tégelyekben kap egy kozmetikai terméket, melyről csak annyit tudnak, hogy például szarkalábak vagy narancsbőr elleni készítmény, vagy épp körömerősítő van benne. Pár hét használat után mind beszámolnak a tapasztalataikról, úgy, hogy nem befolyásolta őket az értékítéletükben a cucc ára, gyártója vagy reklámja. Így kiderül, hogy van-e értelme sokat kifizetni egy drága arckrémért, vagy épp a legolcsóbb is tudja ugyanazt nyújtani, és hogy érdemes-e egy márka ismertsége, mesterséges presztízse alapján dönteni. Hasznos, nagyon hasznos ötlet!

Ezért aztán ebben a műsorban igazi komplex kezelést nyújt. Először is, megtanítja a nőket arra, hogy milyen ruhák állnak jól nekik, hogyan tudják a legszebb oldalukat mutatni. Új frizura, profi smink – idáig ez nem egy ördöngösség.
Gok Wan azonban továbbmegy. Bemutatja a nőknek, hogy mennyire félrediagnosztizálták magukat: az egyik legjellemzőbb eset, mikor a derékbőségük alapján sorba állított, fehérneműbe öltözött statiszták között kell magát elhelyeznie a kiválasztottnak. Szinte mindenki súlyos centiket téved, a sor eleje helyett valahová a végére áll be. Gondoljunk bele! Egész nap kapja az arcába Kate Mosst meg Lindsay Lohant a kilógó bordáikkal, hát naná, hogy hazamegy, belenéz a tükörbe, és meg van győződve róla, hogy ő egy bálna.

Meztelenül is szép vagyok!
Részlet a műsorból

Pedig nem az, hanem egy egészséges, normális paraméterekkel rendelkező nő. A műsorvezető pedig nagyon jó pszichológus: lépésről lépésre vezeti vissza a nőket a hamis énképtől egy reálisabb felé. Az elején mindenki sír, amikor Gok Wan a tükör elé állítja, pedig ott nem is magát látja, hanem az összes frusztrációja, a sok hazugság néz vissza rá, amelyek miatt csúnyának hiszi magát. A félelmei, amelyek miatt az egyik nő évek óta a saját férje előtt sem mer levetkőzni, a másik retteg attól, hogy valaki megláthatja a szerinte nagyon ronda (valójában teljesen rendben lévő) lábát.
És persze ott vannak a túlsúlyos, középkorú hölgyek – nem kell ahhoz Angliában élni, hogy megértsük, miért érzik vacakul magukat: Magyarországon is külön iparág épült a „legyél minél soványabb, különben ronda vagy” életérzésre. Pedig ez hazugság. Hazugság, hogy ronda, pláne értéktelen az az édesanya, akinek szerető férje, egészséges kamasz gyerekei és – na bumm – nem fokhagyma méretű feneke van. Ki és hogyan meri őt belekényszeríteni egy olyan versenybe, ahol csak veszíthet? Neki nem az a dolga, nem az szakmája, nem azért kap fizetést és nem azzal tölti az idejét, hogy beleférjen egy XS-es ruhába!

Meztelenül is szép vagyok!
Részlet a műsorból

Épp ezért a műsor nem csak rábízza annak megítélését, hogy mennyire szép, vagy sem. Ismeretleneket is megkérdeznek, és lám, ha nem saját magunkat kell lefitymálni, máris másképp működünk. Kiderülhet, hogy az a hurkácska, amelyet évek óta rondaságunk legfőbb bizonyítékaként vádló tekintettel méregetünk, másnak fel sem tűnt. Vagy épp az tetszik neki, hogy nem böki ki a nő medencecsontja a bőrt.
Pasiként mondom: igen, a fotómodell csajok miatt adunk több pénzt bizonyos cuccokért, de járni, pláne nősülni hús-vér nőkkel szoktunk. Kivéve esetleg a szintén fotómodell pasikat, de róluk majd talán egy másik cikkben írok (nyilván csupa rosszat, csak a miheztartás végett).
Úgyhogy a magát gyűlölő, rondának tartó nőt közfelkiáltással teljesen normális, vonzó hölgynek ítélik – aki mindeközben Gok Wantól megtanulja, milyen ruhát hordjon, milyen fehérneműt használjon (szakértő segítségét kérem: a nők nagy része valóban nem is a neki megfelelő méretű melltartót hordja?), hogyan gondoljon magára, hogyan tudja elfogadni és szeretni magát.

Meztelenül is szép vagyok!
Gok Wan

És ahogy szépen lassan átalakul, a végén egy másik nő lesz – azaz nem, inkább az, aki eddig is dörömbölt odabenn, akit eddig a címlapcsajok és a fogyasztóguruk bezártak. Egyenesebben tartja magát, magasabbra néz, mosolyog, kivirul. Végre önmaga tud lenni, anélkül, hogy valami elérhetetlen, a valóságban nem is létező ideálhoz mérné magát. Sőt, elég bátor egy meztelen fotózáshoz! Persze nem hagyományos aktképek készülnek ekkor, nem az a cél, hogy a mindenféle genitáliákat fényképen is megörökítsék. Az a fontos, hogy a pár hete még gátlásos, bujkáló, önmagát gyűlölő nő képes egy profi fotós és a stáb előtt meztelenül (magát valamivel a megfelelő helyeken takarva) pózolni. Majd, hogy még egy lapáttal rátegyenek, Gok Wan felkéri, hogy vegyen részt modellként (az egyik körben csak fehérneműt viselve) rengeteg meghívott vendég előtt egy divatbemutatón.
Ott pedig csodákat lát az ember. Amikor apu és a gyerekek ott ülnek az első sorban, és várják a korábban behúzott vállakkal közlekedő, frusztrált anyut, de egy magabiztos, gyönyörű nő jelenik meg, na, akkor mindenki sír örömében. És ezért nagyon fontos ez a műsor, azért, amit ekkor a nő arcán látsz. Mázsás terhet dobott le, ott és akkor ő a győztes, megcsinálta, újra valaki, újra (vagy talán életében először) szépnek érzi magát. Ha tőlem függne, minden csajt, minden nőt és asszonyt elküldenék ebbe a műsorba, amíg nem mondja a műsor címével együtt: meztelenül is szép vagyok.

Aki meg mást állít, az elmehet a sunyiba.

Korábbi tévéműsor-kritikák:

Jóban Rosszban, az örök ezüstérmes »
A buta, süket, mimóza tévénéző álma »
Reggeli körkapcsolás »
Husi! Világbéke! »
Mikor áll be a halál, dokikám?
Ciciblokk és beteggyerek-riport »
Hal a tortán »
Rázd meg, nagyi! »
Frei mellényúlt »
A sztárok a pénztárcájukra estek »

Tv.lap.hu »
Valóságshow.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top