Meztelenül is szép vagyok!

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Nyugalom, ez nem társkereső hirdetés. Egy nagyon fontos tévéműsorról szeretnék írni, és ez a címe.
Írta: | 2009. 03. 13. |

Kövess minket!

f Ajánlom

A Meztelenül is szép vagyok! (How to Look Good Naked) leginkább azért fontos, mert megpróbálja a közízlést visszataszigálni valami egészségesebb és reálisabb női szépségideál felé. Nem a szokványos „átváltoztatjuk” koncepció mentén halad, hanem sokkal több annál.

Meztelenül is szép vagyok!

A műsor házigazdája, Gok Wan pontosan tudja, milyen az, ha nem vagy „szép” a reklámok, a tévéműsorok, az aktuális divatok alapján. Ő például egy borzasztóan kövér, önértékelési zavarokkal küzdő, félig angol, félig kínai tinédzserfiúból lett elismert és népszerű stylist. Tudja, hogy a hétköznapok emberei számára fizikailag (mivel az utcán nem közlekedhetnek retusálva) és anyagilag egyaránt elérhetetlen a divatlapok által „kötelezően előírt” megjelenés. Nem koplalhatja magát mindenki olyan kétdimenziósra, mint a kifutók zörgő csontú modelljei – és erre valójában nincs is szükség.
Kiderül az igazság

A műsor angliai változata a fővonal mellett szórakoztató és tanulságos vakteszteket is végez: többtucatnyi tesztalany jelöletlen tégelyekben kap egy kozmetikai terméket, melyről csak annyit tudnak, hogy például szarkalábak vagy narancsbőr elleni készítmény, vagy épp körömerősítő van benne. Pár hét használat után mind beszámolnak a tapasztalataikról, úgy, hogy nem befolyásolta őket az értékítéletükben a cucc ára, gyártója vagy reklámja. Így kiderül, hogy van-e értelme sokat kifizetni egy drága arckrémért, vagy épp a legolcsóbb is tudja ugyanazt nyújtani, és hogy érdemes-e egy márka ismertsége, mesterséges presztízse alapján dönteni. Hasznos, nagyon hasznos ötlet!
Ezért aztán ebben a műsorban igazi komplex kezelést nyújt. Először is, megtanítja a nőket arra, hogy milyen ruhák állnak jól nekik, hogyan tudják a legszebb oldalukat mutatni. Új frizura, profi smink – idáig ez nem egy ördöngösség.
Gok Wan azonban továbbmegy. Bemutatja a nőknek, hogy mennyire félrediagnosztizálták magukat: az egyik legjellemzőbb eset, mikor a derékbőségük alapján sorba állított, fehérneműbe öltözött statiszták között kell magát elhelyeznie a kiválasztottnak. Szinte mindenki súlyos centiket téved, a sor eleje helyett valahová a végére áll be. Gondoljunk bele! Egész nap kapja az arcába Kate Mosst meg Lindsay Lohant a kilógó bordáikkal, hát naná, hogy hazamegy, belenéz a tükörbe, és meg van győződve róla, hogy ő egy bálna.

Meztelenül is szép vagyok!
Részlet a műsorból

Pedig nem az, hanem egy egészséges, normális paraméterekkel rendelkező nő. A műsorvezető pedig nagyon jó pszichológus: lépésről lépésre vezeti vissza a nőket a hamis énképtől egy reálisabb felé. Az elején mindenki sír, amikor Gok Wan a tükör elé állítja, pedig ott nem is magát látja, hanem az összes frusztrációja, a sok hazugság néz vissza rá, amelyek miatt csúnyának hiszi magát. A félelmei, amelyek miatt az egyik nő évek óta a saját férje előtt sem mer levetkőzni, a másik retteg attól, hogy valaki megláthatja a szerinte nagyon ronda (valójában teljesen rendben lévő) lábát.
És persze ott vannak a túlsúlyos, középkorú hölgyek – nem kell ahhoz Angliában élni, hogy megértsük, miért érzik vacakul magukat: Magyarországon is külön iparág épült a „legyél minél soványabb, különben ronda vagy” életérzésre. Pedig ez hazugság. Hazugság, hogy ronda, pláne értéktelen az az édesanya, akinek szerető férje, egészséges kamasz gyerekei és – na bumm – nem fokhagyma méretű feneke van. Ki és hogyan meri őt belekényszeríteni egy olyan versenybe, ahol csak veszíthet? Neki nem az a dolga, nem az szakmája, nem azért kap fizetést és nem azzal tölti az idejét, hogy beleférjen egy XS-es ruhába!

Meztelenül is szép vagyok!
Részlet a műsorból

Épp ezért a műsor nem csak rábízza annak megítélését, hogy mennyire szép, vagy sem. Ismeretleneket is megkérdeznek, és lám, ha nem saját magunkat kell lefitymálni, máris másképp működünk. Kiderülhet, hogy az a hurkácska, amelyet évek óta rondaságunk legfőbb bizonyítékaként vádló tekintettel méregetünk, másnak fel sem tűnt. Vagy épp az tetszik neki, hogy nem böki ki a nő medencecsontja a bőrt.
Pasiként mondom: igen, a fotómodell csajok miatt adunk több pénzt bizonyos cuccokért, de járni, pláne nősülni hús-vér nőkkel szoktunk. Kivéve esetleg a szintén fotómodell pasikat, de róluk majd talán egy másik cikkben írok (nyilván csupa rosszat, csak a miheztartás végett).
Úgyhogy a magát gyűlölő, rondának tartó nőt közfelkiáltással teljesen normális, vonzó hölgynek ítélik – aki mindeközben Gok Wantól megtanulja, milyen ruhát hordjon, milyen fehérneműt használjon (szakértő segítségét kérem: a nők nagy része valóban nem is a neki megfelelő méretű melltartót hordja?), hogyan gondoljon magára, hogyan tudja elfogadni és szeretni magát.

Meztelenül is szép vagyok!
Gok Wan
És ahogy szépen lassan átalakul, a végén egy másik nő lesz – azaz nem, inkább az, aki eddig is dörömbölt odabenn, akit eddig a címlapcsajok és a fogyasztóguruk bezártak. Egyenesebben tartja magát, magasabbra néz, mosolyog, kivirul. Végre önmaga tud lenni, anélkül, hogy valami elérhetetlen, a valóságban nem is létező ideálhoz mérné magát. Sőt, elég bátor egy meztelen fotózáshoz! Persze nem hagyományos aktképek készülnek ekkor, nem az a cél, hogy a mindenféle genitáliákat fényképen is megörökítsék. Az a fontos, hogy a pár hete még gátlásos, bujkáló, önmagát gyűlölő nő képes egy profi fotós és a stáb előtt meztelenül (magát valamivel a megfelelő helyeken takarva) pózolni. Majd, hogy még egy lapáttal rátegyenek, Gok Wan felkéri, hogy vegyen részt modellként (az egyik körben csak fehérneműt viselve) rengeteg meghívott vendég előtt egy divatbemutatón.
Ott pedig csodákat lát az ember. Amikor apu és a gyerekek ott ülnek az első sorban, és várják a korábban behúzott vállakkal közlekedő, frusztrált anyut, de egy magabiztos, gyönyörű nő jelenik meg, na, akkor mindenki sír örömében. És ezért nagyon fontos ez a műsor, azért, amit ekkor a nő arcán látsz. Mázsás terhet dobott le, ott és akkor ő a győztes, megcsinálta, újra valaki, újra (vagy talán életében először) szépnek érzi magát. Ha tőlem függne, minden csajt, minden nőt és asszonyt elküldenék ebbe a műsorba, amíg nem mondja a műsor címével együtt: meztelenül is szép vagyok.

Aki meg mást állít, az elmehet a sunyiba.

Korábbi tévéműsor-kritikák:

Jóban Rosszban, az örök ezüstérmes »
A buta, süket, mimóza tévénéző álma »
Reggeli körkapcsolás »
Husi! Világbéke! »
Mikor áll be a halál, dokikám?
Ciciblokk és beteggyerek-riport »
Hal a tortán »
Rázd meg, nagyi! »
Frei mellényúlt »
A sztárok a pénztárcájukra estek »

Tv.lap.hu »
Valóságshow.lap.hu »
Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_163201 2009-03-27 10:37

Ez rám is tökéletesen igaz.A zoxigén teszi amúgy.

Torolt_felhasznalo_663650 2009-03-16 12:25

Jópofa, de szerintem csak ideiglenes. AZt sajnálom, hogy olyan átlakító műsor nincs, mint külföldön. Egyszer láttam egy külföldi adást. Azok igazán átalakultak és nagyon megható votla  műsor annak ellenére, hogy nagy színpad, stb volt.

maszi 2009-03-16 10:24

Köszi. Holnap megyek szülőire, és majd beszélek az ofővel.

 

A lányommal néha szoktuk nézni a topmodell sorozatot is, és némelyik lány annyira ijesztően, betegesen néz ki, hogy legszívesebben azonnal vinném őket az orvoshoz.

Szerencsére a lányom szokta mondogatni, hogy mennyire rossz még rájuk nézni is.

Vitosa 2009-03-16 10:11

Egyszerűen olyan torz ideálkép alakult már ki, hogy a legtöbb ember önbizalomhiánnyal küzd, mert nem hasonlít a média által annyira dicsőített modellalkathoz. Pedig mindnyájan tudjuk, hogy az az alkat izgazából már egészségtelen, és hogy a modellek többsége azt hogyan éri el. Ezért van szükség erre a műsorral, mert vannak nők, akik egyszerűen nem látják magukat reálisan, és az egyébként normális, egészséges alkatú nők is azt hiszik magukról, hogy kövérek.

 

Én sem hagynám szó nélkül a dolgot, az biztos. Ha valaki belegyalogol a gyerekem lelkébe, akkor jobb ha nem kerül a szemem elé, mert amit tőlem kap, azt nem teszi zsebre. Szóval sok sikert hozzá!

maszi 2009-03-16 09:55

Engem is iszonyúan felbosszantott a dolog, és ha majd összefutok a védőnővel akkor lesz hozzá egy-két szavam. De azt is elhatároztam, hogy beszélek a lányom ofőjével, aki amúgy meg tesi tanár és egy fantasztikus nő, hogy beszéljen már a védőnővel.

 

Egyébként a lányom - mindig nagyon rossz evő, pilincka, egyszálbél gyerek volt - azóta lett ilyen "nagydarab" mióta nagylány lett tavaly nyáron, most van abban a korban, amikor megnőiesednek, erősödnek a lányok. Ezt mondjuk a védőnőnek kéne a legjobban tudnia.

 

Tulajdonképpen engem ezért bosszantanak azok a képek, cikkek amik mostanában még a csapból is folynak, hogy kinek milyennek kéne lennie, és hogy egy tök normális alkatú színésznőre már ráfogják, hogy kövér.

Komolyan agyrém. Aztán utána a nők ezrei lesznek önbizalomhiányosak, és küzdenek étkezési és egyéb egészségügyi problémákkal.

 

Vitosa 2009-03-16 09:14

Hogy lehet ennyire hülye egy védőnő????? Nem nézett rá a lányodra?  A lényeg egyébként is az összkép, és ha láthatóan nincs rajta felesleg, akkor minek szól bele egy ilyen idióta nőszemély? Aztán csodálkoznak, hogy a gyerekek tizenévesen már anorexiások lesznek. Bocsi, de nagyon nehezen viselem el az emberi hülyeséget!:-o:-o:-o

 

Valószínűleg azért ennyivel több a súlya, mert a tánc miatt több az izom rajta, és az izom nehezebb mint a zsír. Próbáld meg ezt megmagyarázni neki. Meg egyébként is, mindenkinek más az alkata, van akinek nehezebbek a csontjai, van akinek könnyebbek. Annyi félék vagyunk, ki mondja meg, milyen skatulyába kell beleférnünk?

maszi 2009-03-16 08:58

Szombaton délutánonként a viasat3-on van ez a műsor, igaz nem ezzel a pasival, aki a cikkben szerepel.

 

Lányok, ebben a műsorban nem csak a kövérnőket tanítja meg önmaguk elfogadására. Volt már a műsorban kifejezetten vékony nő is, aki ugyanúgy randának érezte magát és nem tudta elfogadni saját magát. Ez nem csak a súlytól függ.

Ebben a műsorban azért sokkal több van. Itt azt is megmutatják, hogy egy átlagos, vagy nem éppen szép nőből is lehet szép és elégedett embert csinálni, ha elfogadja önmagát olyannak amilyen.

 

Tusko! Szerintem az, hogy kinek mi az ideális testsúly, ideális forma, ezt mindenki maga tudja csak eldönteni, na meg a genetika. Ilyet nem lehet meghatározni.

 

Ráadásul irtóra káros lehet, ha valakik ezt próbálják az emberekbe belemagyarázni.

Az én kislányom 12 éves, mindenki azt mondja, hogy gyönyörű, szép és formás, középsős ovis kora óta jár táncolni. Nincs rajta az izmon kívül egy gramm felesleg sem. És teljesen meg volt eddig elégedve magával, sose jutott eszébe, hogy milyen az alakja, mindig természetes volt neki, hogy ő olyan amilyen.

 

Most volt orvosi vizsgálaton a suliban, megmérték őket, 157 cm magas és 49 kiló. Erre az a hülye, idióta védőnő azt mondta a gyereknek, hogy a magasságához az ideális testsúly maximum 47 kiló lehetne. Azóta a gyerek pánikban van, és azt magyarázza, hogy kövér. Most próbáljuk a tánctanárnőjével visszaadni neki az önbizalmát.