Aktuális

Joshi, Csernus, Feldmár – a gyógyító képernyő

A modern, jól szituált, városi értelmiségi elnyúlik a pamlagon, és pityeregve vallja meg lelki bajait a jegyzetelő pszichomókusnak. A többiek meg bekapcsolják a tévét.

A televíziós „lélekgyógyászat” hőskorában még viszonylag szűk volt a választék: Ranschburg Jenő vagy Vekerdy Tamás magyarázta a tévében, hogy akkor merre az előre, milyen problémákra milyen megoldások, milyen frusztrációra milyen diagnózis adható. A fenti példák szereplői (egyikük konzervatívabb, a másik inkább liberális oldalról közelítve) a megértő, szakállas doktor bácsi figuráját hozták, arról azonban viszonylag kevés szó esett, hogy a kisgyerekek világán, a kamaszkori lázadások időszakán túl is szükség lehet arra, hogy ne csak a testi, de a lelki egészséget is ápoljuk.

Aztán jött a kereskedelmi televíziózás korszaka, és minden megváltozott. Magyarországon egy, a tömegek által kevéssé ismert, de a „tévécsinálók” által annál szívesebben másolt amerikai tévés lélekgyógyász, dr. Phil lett az előképe a pszichológiával könnyed, közérthető és igen hatásvadász formában foglalkozó műsoroknak.

Oprah Winfrey a Dr. Phil műsorában
Oprah Winfrey dr. Phil műsorában

 

Aki egyébként nem ismerné, annak mondom: dr. Phil nagyon jó. Tényleg. A VIASAT3 vetítette pár éve a műsorát, és a nagydarab, bajszos, kopaszodó, megértő és magabiztos figura az egyik legfelelősebben viselkedő szereplője volt a műfajnak. Úgy sikerült a néha bulváros, néha tragikus eseteket színre vinni, azokat megbeszélni és értékelni, hogy közben egyáltalán nem volt „mónikasó” a dolog (és nem csupán azért, mert a szereplőknek volt foguk). Lehet röhögni, de én valóban elhittem, hogy egy középkorú férfi is lehet beteg és frusztrált az apjával való, gyerekkori rossz kapcsolat miatt, és valódiak a könnyei, amikor erről beszél, és dr. Phil győzködi: ha az a tróger nem volt képes soha azt mondani, hogy „fiam, te igenis értékes ember vagy”, akkor mondja ő, magának. Mondja ki helyette, ne egy halott ember tartsa sakkban évtizedekig a direkt teljesíthetetlen elvárásaival.

Aztán jött, aminek jönnie kellett, felbuzgott a szittya magyar öntudat: meg tudjuk ezt mi is csinálni, minek vegyük meg dr. Phil műsorát, majd mi gyártunk saját lélekgyógyászatot magunknak! Ez lett Csernus és az ő „bevállalós” műsora.

Ami nem volt jó. Rossz volt, nagyon rossz, aminek egyetlen oka van: Csernus módszere leginkább csak a drogosoknál működik. Őket valóban ki kell billenteni, náluk valóban az a megoldás, amit Csernus gondol, ők valóban azt és úgy hazudják maguknak. De az „egyéb” problémákkal érkezőknél sokszor izzadságszag, kínos találgatás („Tehát azért szokott arra kocogni, mert még mindig hiányzik a nő magának?” „Nem, csak arra lakom”) meg a sablonok. Kiismerhető körök: a szándékolt flegmaság és tettetett érdektelenség, az üvöltözés, a sokszor hajánál fogva előrángatott diagnózis, majd a „szövetség”, hogy akkor a beteg nekivág és megváltozik, Csernus meg sok sikert kíván, és hiszi, ha látja… Meg a búcsúzó kézfogás, na, attól akadtam ki mindig. Miféle bunkó dolog, hogy stabilan, derékszögben beállítom a kezem, aztán a másik jöjjön oda, nyúlkáljon érte, csak ő közeledjen? Esetleg egy bíborosi kézcsók a gyűrűre, az nem kéne?

A mélypont azonban nem Csernus, hiszen ő csupán a képernyőn nem élt meg, de szakmailag valóban elismerésre méltó, komoly munkát végez: korábban menthetetlennek gondolt drogfüggők tették le a cuccot neki köszönhetően. Nem kell tévében szerepelni, ennyi.

A műfaj alja ugyanis Joshi Bharat műsora. Rossz az, ha megbüdösödik a parizer. Rossz az, ha megavasodik a vaj. Rossz az, ha megpenészedik a zöldpaprika. De mit mondjunk arra, ha a fenti összetevőkből valaki szendvicset készít? Mert Joshi műsora pont ilyen.

Joshi Barat és Pataki Bea
Joshi Barat és Pataky Bea

 

Adott egy ember, aki bizonyára nagyon helyes, nagyon értelmes fickó, de maga a hiteltelenség. Bábszínház és „sorselemzés”, emelt díjas gagyiságok után hirtelen emberek lelkét, életét akarja meggyógyítani? Hogyan, milyen elméleti és gyakorlati tudás alapján? És hogyan, ha az ebben a szakmában elengedhetetlen nyelvet Pákónál jobban, de Győzikénél rosszabbul beszéli?

Joshi műsora annyival rosszabb, mint Mónikáé, hogy utóbbit legalább nem akarják komoly lélekgyógyász szakemberként eladni. Joshi Bharat vendégei ugyanabból a szerencsétlen, fogatlan, olcsón vásárolt amatőr statiszta körből kerülnek ki, mint akik az RTL-en hazudnak kis pénzért drámát és családi tragédiát – de Mónika legalább nem ad szakmai tanácsokat. Még egy ilyen bután hype-olt műsor talán nincs is: kihívják a rendőröket az egyik vendéghez, szenzáció! Arról már hallgatnak, hogy a rendőrök nem intézkedtek, csak kijöttek. Joshi kiküldött egy vendéget a stúdióból, szenzáció! Le merem fogadni a kedves vendég napidíjában, hogy a „spontán” akciót előtte háromszor is elpróbálták a szerkesztőkkel.

Ott van végül a manapság divatos, képernyőn még kevéssé, de előadásokon, DVD-n és könyvekben már egyre terjedő Feldmár-jelenség. A mi magyar Coelhónk, mondanám, ha nem érezném magam is, hogy ez azért sértés a szakemberre nézve – Feldmár András nem intézhető el egyszerűen a „harminc éve bevette az LSD-t, és úgy maradt” klisével. A kanadai–magyar szakember ugyanis nagyon jól megérezte, hogy hol a piaci rés. A frusztrált, görcsös, bezárkózó magyar mentalitásnak nagyon is szüksége van a Feldmár-féle „szabad, őszinte, kötöttségek és szégyenérzet nélküli kommunikációra”. Ha tőlem függne, az összes pszichomuki visszamenne a balettbe ugrálni, és csak Feldmárt mutogatnám… mindenkinek jobb lenne (kivéve persze Joshi könyvelőjét).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top