Aktuális

Egy buli néha végzetes lehet…

Sok olyan terület van az informatikában, ahol a női tulajdonságokra nagy szükség van- vallja Hídvégi Dóra az SAP munkatársa.
Hídvégi Dóra
Hídvégi Dóra

– Hogyan találkozott az informatikával?

– Ez egy véletlen találkozás következménye volt. Az egyetemen a második évet követő nyáron egy ismerősöm elhívott egy egyetemi buliba két svéd srácot, akikkel előző este ismerkedett meg egy kocsmában. Mint kiderült az egyikük, éppen akkor érkezett Budapestre, egy svéd vállalatirányítási szoftver egyedüli forgalmazási jogával a zsebében.. Ez a szoftver a Scala volt. Egyetem melletti állást ajánlott nekem a Scala-nál, és megkért, hogy vegyek részt a cég felépítésében. Mindez tizennyolc évvel ezelőtt történt, azóta dolgozom a szakmában. Egy buli néha végzetes lehet…

– Mit szeret a szakmájában? Akár a hétköznapi, rutinszerű tevékenységekben?

– A folyamatos változást. Ez egy viszonylag friss terület és folyamatosan fejlődik, Nem lehet leragadni egy percre sem bizonyos ismeretekkel, hanem az embernek folyamatosan képeznie kell magát. Továbbá -ha jól szervezik a munkát – akkor nagyon rugalmas is.

– Ön szerint milyen tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen egy jó informatikus, hogy sikereket érjen el a szakmában? És ha emellett nő?

– Legyen minden újdonságra nyitott és kíváncsi, és hajtsa az a vágy, hogy még jobbat, még frappánsabbat találjon ki, ami valóban segíti a felhasználók életét.

– Mennyire tartja jellemzőnek, hogy ebben az iparágban nők dolgoznak?

– Vannak területek, amelyek inkább férfiaknak valók  – talán a masszív programozás- és vannak ahol a női tulajdonságokra nagyon nagy szükség van. Ilyen lehet, minden olyan terület ahol valamiféle szinergiát kell megteremteni. Nagyon sokat tudnék mesélni arról, hogy mennyire szükség van a jól megélt női energiákra egy cégben, különösen ott ahol a férfiak túlsúlyban vannak, és hogy mindez mennyire jól ki tudja egészíteni a férfi attitűdöt.

– Hogyan látja a nők számának változását ezen a pályán?

– Úgy tűnik, hogy egyre többen vannak. Fontos, hogy a cégek engedjék meg a nőknek – és erre az informatikában minden lehetőség adott – hogy amennyiben olyan szakaszba ér az életük, mint például a gyermekvállalás, akkor otthonról dolgozzanak. Illetve később is, hogy rugalmasan oszthassák be munkaidejüket. A kölcsönös bizalom és rugalmasság elengedhetetlen.

– Kelt-e meglepetést az emberekben, hogy ebben az iparágban dolgozik?

– Azt hiszem inkább igen. Persze ez összetett és nagyon függ attól, hogy az illetővel milyen módon és élethelyzetben találkozom. Általában nem sejtik, mennyi ideje is dolgozom az iparágban, mekkora tapasztalattal rendelkezem, főleg ahhoz képest, hogy az emberekkel mennyire nyitottan és fiatalosan bánok. A tekintélyemet alapvetően a lényemmel és a szakmai hozzáértésemmel igyekszem kivívni.
 
– Ön szerint mi lehet vonzó ebben a szakmában egy mai fiatal lány számára és hogyan lehet valaki sikeres ebben a szakmában, mi kell hozzá?

– Én azt gondolom, hogy szinte semmilyen más területen nem tudtam volna egyszerre gyerekeket nevelni és karriert építeni. 

 

 Az informatikai képzés és a szakma által kínált lehetőségeket az Informatikai Vállalkozások Szövetségének weboldala, a www.szuletettinformatikus.eu mutatja be részletesen.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top