nlc.hu
Nyereményjátékok
Férfiak egy asztal körül

Férfiak egy asztal körül

Ennek a filmnek biliárdjátékosok a hősei, de nem ez a lényeg benne. Ha meg szeretnénk fejteni, hogy mi teszi olyan különösen emlékezetessé, az első nyilván a főszereplő, akiről sajnos már csak múlt időben beszélhetünk: nem véletlen, hogy Paul Newman ezért a filmjéért vehette át élete egyetlen Oscar-díját.

 

Ő alakítja azt a veterán biliárdvirtuózt, aki találkozik egy ifjú tehetséggel, és elhatározza, hogy az ő kedvéért visszatér az asztal mellé: azt reméli, hogy a srácból nagy játékost nevel és a segítségével sok pénzt szerezhet. Az ifjú tehetség megformálását egy huszonnégy éves ifjú tehetségre bízták, aki ezzel a szereppel bizonyította be, hogy nemcsak csinos arca teszi alkalmassá a színészetre, hanem komoly, bonyolult szerepek megformálására is képes. Egyébként, Tom Cruise-nak hívják.

 

Ha két nagy színész mozgat egy filmet, akkor a háttérben szükség van valakire, aki a színészeinél is nagyobb: igazi rendező nélkül A pénz színe talán átlagos történet maradt volna arról, ahogy az idősebb mester mindenre megtanítja az utána következőt, míg végül az fölékerekedik, és a saját eszközeivel győzi le. De ezt a filmet Martin Scorsese, az egyik legnagyobb, legtehetségesebb amerikai rendező készítette, aki a Taxisofőrtől A tégláig a modern mozi klasszikusainak legnagyobbjait forgatta; Robert De Nirótól Leonardo DiCaprióig csupa nagy színésszel dolgozott, és ezek a nagy színészek az ő kamerája előtt tudták bebizonyítani, hogy igazából mekkora tehetség lakik bennük.

Ez a film emberi kapcsolatokról mesél: barátságról és csalódásról, magányról és közösségről. Kiválón megrajzolt női figuráinak köszönhetően is a férfiakról értünk meg belőle többet. És olyan intenzíven és technikásan viszi nézőit egy sportesemény mélyére, ahogy a klasszikus sportfilmeknek ritkán sikerül. Minden, a sporttal együtt járó izgalom, remény, és a végül érkező csalódás vagy diadalérzés ritka intenzitással élhető át benne. Nem a biliárd a lényeg: aki szereti a giccstől mindig jó ízléssel távol maradó, de az érzelmeket nem szégyellő történeteket, aki akart már nagyon nyerni, aki vesztett már életében annak mind fontos, nagy élmény lesz A pénz színe, amely most újra megjelent DVD-n.

A pénz színe, Paul Newman és Tom Cruise nagyszerű közös filmje megjelent DVD-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top