Nyereményjátékok

Energiatakarékossági tanácsok (X)

A hűtőkészülékek összességében sok energiát fogyasztanak, mivel folyamatosan működnek. Kellő odafigyeléssel jelentős mennyiségű energiát és pénzt takaríthatsz meg.
  • Hagyj üres helyet a készülék háta mögött, hogy a kondenzátor (fekete rács) és a kompresszor szellőzése biztosított legyen.
  • Ha a kondenzátor és a kompresszor nagyon poros, gátolja a szellőzését, több energiát vesz fel.
  • Ne helyezd a hűtőkészüléket hőforrás közelébe vagy napsugárzásnak kitett helyre, mert az növeli az energiafogyasztást.
  • Rendszeresen olvaszd le a készüléket (a nem automatikus leolvasztásúakat), mivel a jégréteg szigetel, növeli az energiafelhasználást.
  • Ha a fagyasztóból kivett élelmiszert a normáltérben engeded ki, energiát takaríthatsz meg.
  • Soha ne tégy meleg ételt a normáltérbe vagy a fagyasztóba, mert ennek lehűtése többletenergiát igényel.
  • Fagyasztókban a megfelelő hőmérséklet -18 C fok. Ennél hidegebb csak energiapazarlás, nem növeli meg az eltarthatósági időt. Ha a fagyasztóban nincs beépített hőmérő, akkor a kereskedelmi forgalomban levő hűtőszekrény hőmérővel állítsuk be a -18 C-ot.
  • Soha ne lépd túl a gyártó által megadott naponta maximálisan lefagyasztható élelmiszer mennyiséget. Szabad szemmel nem látható az élelmiszereken esett belső károsodás, íz- és zamatvesztés, amely az eltarthatósági idő csökkenéséhez is vezet.
  • Ha jégakkut tárolsz a fagyasztóban, az nemcsak az energiafogyasztásra van kedvező hatással, hanem áramkimaradás esetén nagyobb biztonságot nyújt.
  • Nem érdemes két kisebb készüléket vásárolnod, mivel egy nagyobb készülék üzemeltetése gazdaságosabb.
  • Ne nyitogasd a mélyhűtő ajtaját. Minden kinyitásnál meleg levegő tódul a hideg helyére, amit le kell hűteni.

A Hűtőszekrények lecserélése hosszútávon mindenképpen energiát, pénzt takarít meg a háztartásnak. Érdemes tehát a régi korszerűtlen termékeket kicserélni.

Vásárlás előtt érdemes megbizonyosodni a kiszemelt típus energiahatékonyságáról, melyről a legmegbízhatóbban az energiacímkén található adatok tájékoztatnak. A hűtőkészülékek – folyamatos, 24 órás üzemelésükkel – elsősorban energiatakarékos működésük miatt érdemelnek nagy figyelmet. Felmérések szerint egy átlagos háztartás legnagyobb áramfogyasztói a hűtőkészülékek, melyek az energiafelhasználás közel 30%-át adják. Vásárlás során érdemes tehát odafigyelni, hogy a villanyszámla egyharmadáért “felelős” készülék melyik energiaosztályba tartozik. Energiafelhasználás szempontjából az „A” vagy „A+” energia osztályok számítanak a legkedvezőbbnek.

A 6. érzék hűtéssel a hűtési hatékonyság növekedése miatt további energia megtakarítást érhetünk el.

6. érzék

Érzékeny szenzorok érzékelik a hőmérsékletváltozást, így szükség esetén közvetlenül a megfelelő területre történik a hűtőlevegő áramoltatása, s ezzel a korábbihoz képest akár ötször gyorsabban visszaáll a kívánt hőmérséklet.

 

További információkért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top