Életmód

10 kérdés és válasz a fogamzásgátlásról

Vajon mi nők mindent tudunk a korszerű fogamzásgátlásról? Olvasóink leveleiből az derült ki, hogy nem, hiszen sok a kérdés, a kétely, a bizonytalanság. A leggyakoribb kérdésekből gyűjtöttünk össze egy csokorravalót, ezeket szakértőnk, dr. Filep Aladár szülész-nőgyógyász főorvos válaszolja meg.

1. „Barátnőm huszonnyolc éves – évek óta fogamzásgátlót szed -, és nemrégiben enyhe agyvérzése lett. Azt hallottam, ez nem ritka a tablettát szedőknél. Milyen vizsgálattal lehet kimutatni a hajlamot, illetve kell-e félni a lábtrombózis kialakulásától? Szükség van-e valamilyen laborvizsgálatra a gyógyszer szedésének megkezdése előtti?”

Dr. Filep Aladár: – Fiatal nőknél a fogamzásgátló tabletta okozta agyi katasztrófa egyáltalán nem gyakori – a praxisomban például sosem fordult elő. Mielőtt felírjuk a hormonális fogamzásgátlót, kikérdezzük a pácienst, esetleges belgyógyászati problémákról, májbetegségről, vérnyomásbetegségről. A laboratóriumi vizsgálat – amennyiben nincs indikációja, és egészséges nőről van szó – nem kötelező. A pirulaszedők viszont gyakran aggódnak, nehogy mélyvénás trombózist okozzon a készítmény. Erre fontos odafigyelni: ha egy nő vér szerinti rokonait már érintette ez a betegség, illetve, ha nagy visszerek vannak a lábon, amelyek olykor gyulladásban is voltak. Ilyen esetben indokolt egy speciális vizsgálat elvégzése.

2. „Létezik olyan modern, teljesen megbízható fogamzásgátló készítmény, amellyel helyettesíthetők a tabletták? Férfiaknak gyártanak már fogamzásgátló tablettát?”

– A nem kívánt terhesség elkerülésére jelenleg a tabletták a legmegbízhatóbbak. De létezik olyan, a hüvelybe felhelyezendő, hormontartalmú gyűrű is, amelyet havonta csak egyszer kell cserélni. Már szült, egészséges nőknél szóba jöhet még a méhen belüli, hormontartalmú spirál alkalmazása, ami nem olcsó (harmincezer forint fölötti az ára). A spirál viszont azoknak a nőknek, akik még nem szültek, nem javasolt,, mert az eszköz gyulladást, vérzészavart okozhat, amellyel – természetesen – azonnal szakorvoshoz kell fordulni, a szövődmények megelőzése érdekében. Tudomásom szerint férfiak számára még nem fejlesztettek ki fogamzásgátló tablettát.

3. „Milyen veszéllyel járhat, ha éveken át folyamatosan szedem a fogamzásgátló tablettát?”

A ma forgalomban lévő fogamzásgátló tabletták nagyon alacsony hormontartalmúak. A korábbi pirulák sokkal több hormont tartalmaztak, s ezek hosszú távú szedése esetén gyakran elmaradt a vérzés. A korszerű pirulák szedésében – a gyógyszercégek javaslata szerint – nem kell szünetet tartani, ám én mégis úgy vélem, hogy két-három év szedés után érdemes néhány hónapig szüneteltetni, és azalatt másképpen védekezni.

4. „A hüvelybe felhelyezendő fogamzásgátló kúp, tabletta mindig csípi a partneremet. Mi ennek az oka?”

A hüvely normális vegyhatása savas, ám ez a kúp, tabletta felhelyezésekor megváltozhat. Ez okozhatja az irritációt. Önnek pedig érdemes felkeresnie a nőgyógyászát, nincs-e hüvelyi fertőzése, ami szintén kellemetlen érzést okozhat a párjának szeretkezés közben.

5. „Egyik este elszakadt az óvszer. Az ügyeletes patikában az esemény utáni tablettát, recept nélkül nem adták ki, így órákig ültünk egy kórház nőgyógyászatán, ahol végül vizsgálat nélkül felírták. Gondolom, a tinédzserek végig sem ülik ilyenkor a rendelést. Nem lehetne recept nélkül megvenni ezt a gyógyszert?”

Azért nem lehet recept nélkül megvenni a tablettát, mert számos mellékhatása van, vérzést provokál, összezavarja a ciklust, ezért csak ritkán, „vészhelyzetben” alkalmazandó. Egyébként nem kell éjjel a kórházba szaladni, mert a készítményt az aktust követő hetvenkét órán belül kell bevenni.

6. „Másfél éve nincs barátom, de várom az igazit, aki bármikor felbukkanhat, ezért folyamatosan szedem a tablettát, bár sokszor gondolok arra, hogy ez mennyire felesleges… Ha abbahagynám, milyen védekezés lenne ajánlott, amennyiben felbukkan az életemben egy szimpatikus férfi?”

Nem gondolom, hogy évekig kellene gyógyszerrel „készenléti állapotban” tartania magát, annak ellenére, hogy a pirula a legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszer. Az összes többinél nagyobb a hibaszázalék, ezért azt javaslom, ha „váratlanul” aktusra kerülne sor, kombinálja a többi lehetséges módszert, vagyis az óvszerhasználatot, a megszakított közösülést és a helyileg, hüvelyben alkalmazott szer (krém, kúp, tabletta stb.) használatát.

7. „Igaz, hogy a több mint öt éven át tartó tablettaszedés meddőséget okozhat?”

A régi, magas hormontartalmú tabletták szedésének befejezése után ismeretes volt az úgynevezett vérzésmentes időszak, vagyis ilyenkor – többnyire átmenetileg – nem állt vissza a normális ciklus, nem következett be a peteérés és a menstruációs vérzés. A modern tabletták nem okoznak efféle problémát, bár öt év után érdemes volna néhány hónapig szünetet tartani, és más módon védekezni.

8. „Hány éves kortól lehet veszélytelenül fogamzásgátló tablettát szedni?”

A rendszeres szexuális élet elkezdésétől érdemes – hiszen az alacsony hormontartalmú tabletták szedése kisebb veszélyt jelent, mint egy nem kívánt teherbe esés, illetve a terhesség megszakítása. A tablettaszedést mindenképpen nőgyógyászati vizsgálatnak kell megelőznie, amelynek során az orvos elvégzi a rákszűrő vizsgálatot, és megbeszéli a pácienssel, nincs-e olyan betegsége (vagy arra való hajlama), amelynél ellenjavallt a tabletta szedése.

9. „Mennyire biztonságos a számolásos módszerrel történő védekezés? Rendszeres, 28 napos ciklus esetén teherbe eshetek, ha a 10-16. nap között nem szeretkezünk?”

Teherbe eshet, bár kisebb a valószínűsége, mintha középidőben, vagyis a peteérés előtti vagy utáni három napban szeretkezne. Az aktus ugyanis más időpontban is kiválthat soron kívüli peteérést, ugyanis a petefészkekben több érőben lévő tüsző van. Ezek valamelyike, az együttléttel járó alhasi vérbőség és hormonális változás miatt kiszabadulhat. Volt olyan betegem, aki a menzesze alatt esett teherbe.

10. „Az orvosom szerint erősen hátrahajló a méhem, ezért feltehetően csak egy bizonyos pozícióban fogok teherbe esni. Biztosan nem esem teherbe, ha fogamzásgátlás nélkül élünk nemi életet úgy, hogy a kockázatos napokon nem alkalmazzuk ezt a pozíciót?”

A nők kisebb részének hátra-, másoknak előrehajló helyzetben lehet a méhe. Régen valóban azt javasolták a nőgyógyászok, hogy akinek hátrahajló a méhe, annál hátulról, előrehajló méh esetén pedig elölről (párnát helyezve a nő feneke alá) kellene behatolnia a férfinak ahhoz, hogy a fogamzás létrejöjjön. Ez azonban mára elavult elmélet. Jó spermakép esetén a spermiumok bármilyen pozíciót követően, könnyen és gyorsan eljutnak a petesejtig. Ezért ez a módszer nem alkalmas fogamzásgátlásra, hátrahajló méh esetén is bármilyen pozícióból teherbe lehet esni.

Még több az e heti Nők Lapjából:

Audrey Tautou harmincévesen lett felnőtt »
D. Tóth Kriszta: Őrültek raktára »
Könnyű, franciás… »
Higgy magadban, ez a lényeg! »
Visszamennék dolgozni, mit szól a főnököm? »
Egyszülős családok »
Harcoljunk együtt a kiégés ellen!

Nők Lapja Ezotéria:
Asztrotörténet »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top