Aktuális

Léböjt a megtisztulásért

A böjt legszigorúbb formája a léböjtkúra. Aki azért kezdi el, mert ez a "divat", vagy mert fogyni szeretne, az az első nehezebb napon fel fogja adni. Mert az igazi cél nem lehet pusztán a fogyás, hanem a testi és lelki megtisztulás.

Nehéz úton indul el, aki léböjtkúrába kezd, de ha kitartó, nem marad el a jutalom. Feltöltődik, frissebb lesz és fiatalabb, megszabadul számtalan testi-lelki kíntól, és ráadásképp jó néhány kilót is ledob magáról. De ez tényleg csak a ráadás. Az igazi jutalom az egészség. Elég egy évben egyszer vagy kétszer léböjtölnünk ahhoz, hogy a környezetből összeszedett méreganyagok, a porból belélegzett nehézfémsók, a feldolgozott élelmiszerekből származó tartósítószerek, adalékanyagok, gyógyszermaradékok és klórvegyületek – hogy csak a legfontosabbakat említsük – végre kiürülhessenek a szervezetünkből. Az ember szinte megszabadul ilyenkor, megnő testi és szellemi teljesítőképessége, életkedvvel töltődik fel, és megszépül: kitisztul a bőre, fényes lesz a haja. A testi megpróbáltatások során a lélek is megerősödik. A kúra alkalmat ad arra, hogy levessük azokat a rossz szokásainkat, amelyek terhelik a szervezetünket, így könnyen lehet, hogy elmúlik naponta gyötrő fejfájásunk, megszűnnek gyomorpanaszaink, alvásproblémáink.

Nem alaptalanul nevezik sokan a léböjtkúrát kés nélküli sebészetnek.

A kúra szakaszai

Dr. Szabó Éva, orvos, homeopata
Dr. Szabó Éva orvos,
homeopata

A léböjtkúrának három szakasza van – magyarázza dr. Szabó Éva orvos, homeopata. – Az első szakasz általában egy hétig tart, ebben az időszakban a szervezetet felkészítjük a kúrára. Ilyenkor a szokottnál már kevesebbet kell enni, és csökkenteni kell az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. A bevezető szakasz után következik maga a kúra, amely ismét egy hetet vesz igénybe. Szigorúbb formája az, amikor a kúrázó csak nyers gyümölcs- és zöldségleveket fogyaszt, gyógyteát, valamint ásványvizet iszik. Mindezekből egy-egy litert naponta. Kevésbé szigorú formájában só nélkül megfőzött zöldségeket is fogyasztanak, amelyeket zöld fűszerekkel, köménnyel, fahéjjal ízesítenek, majd turmixolnak. Ebből valamivel kevesebbet lehet inni, de ezt is minimum egy-egy liter ásványvízzel és gyógyteával kell kiegészíteni. Összesen legalább három liter folyadékra van naponta szükség. A böjt hatását mindkét esetben célszerű beöntéssel és hashajtással fokozni. Hashajtásra is legjobb természetes anyagot, keserűsót alkalmazni. Ez képes leválasztani a bélsarat a hasfalról. Mindez igencsak igénybe veszi a szervezetet, ezért a kúrát nem ajánlott munka mellett végezni. Fontos, hogy a böjtölő figyeljen önmagára, a teste jelzéseire. Ha fáradt, akkor pihenjen, aludjon, ha sétálni támad kedve, akkor sétáljon, tegye azt, ami jólesik, hallgasson kellemes zenét, olvasson olyan könyvet, amely különösen érdekli, meditáljon, jógázzon, és mindenképpen mozogjon valamit, mert ez is segíti a szervezet méregtelenítését. Nem célszerű izzadásgátló szereket használni, hiszen a méreganyagok egy jelentős része a bőrön keresztül távozik. Inkább többször kell zuhanyozni, úszni, különösen jótékony hatású ilyenkor a szaunázás. A hetedik napra a böjtölő különösen erősnek és vitálisnak érzi magát. Ekkor a böjtöt mégis be kell fejezni, és áttérhetünk a felépítő szakaszra, amelyben fokozatosan szoktatjuk vissza a szervezetünket a hagyományos tápanyagokhoz. Ez körülbelül tíz napig tart. Az első napokban párolt nyers zöldségeket ehetünk, gyümölcsöt, répát, krumplit. Sót semmi esetre sem, mert ez folyadék-visszatartó hatású, és könnyen felpuffadhatunk tőle. Utána savanyított tejtermékek következhetnek, a kefir, a joghurt, majd a sajt és a tej, utoljára pedig a hús.

Böjtös álomtábor

Dr. Parádi József évek óta szervez az érdeklődőknek böjtös álomtábort. Az álomfejtéssel foglalkozó pszichiáter a böjtöt eszközként alkalmazza a lelki megtisztulás folyamatában.
– A mindennapi, rendszeres étkezés a létezés egyik alappillére – mondja. – Ha ezt kivesszük, akkor a rendszer megbolydul, és olyan jelenségek törnek elő, amelyek máskor nem. Ezért lehetséges, hogy böjt alatt az álomtevékenység felerősödik, azok is emlékezni kezdenek az álmaikra, akik korábban nem. Az álmok megfejtése hozzásegíthet a lelki megtisztuláshoz, mert ez egy nagyon fontos jelzőrendszer. Az álmok ugyanis mindig jót akarnak. Pontosabban jeleznek, mint egy guru vagy akár a legjobb pszichoterapeuta. Ránk szabott válaszokat adnak, szorongásos álmaink a tévútjainkra figyelmeztetnek, az örömteliek pedig mindig iránymutatóak. (További információk: www.alomszinhaz.hu)

Böjtkrízis

– Fontos felkészülni a böjtkrízisre – figyelmeztet a szakember –, mert ezen a ponton szokott megbukni a kúra. A kezdeti szakaszban rengeteg kellemetlen tünet jelentkezhet az éhségen kívül, amely általában a legkisebb probléma. Fejfájás, láz, kiütések, influenzaszerű tünetek jöhetnek elő, régebbi betegségeink tünetei, fájdalmak, hasmenés, fáradtság, puffadás, kellemetlen közérzet. A bélrendszer ugyanis most nem felszívó, hanem kiválasztó funkciót tölt be. A zsírban felhalmozódó méreganyagok hirtelen a véráramba kerülnek, most kezdenek kiürülni, és gyakran ez a tünetek forrása. A gyomorpanaszokat sokszor a nyers zöldségek, gyümölcsök okozzák, amelyek fogyasztásához gyakran egyáltalán nem vagyunk hozzászokva. Ilyenkor sokat segíthet a támogató környezet és némi kényeztetés, a kellemes, nem túl meleg zuhany, az aromaterápia vagy a masszázs.

Kik alkalmazhatják a léböjtkúrát?

Kizárólag egészséges embereknek ajánlott. Kismamáknak, szoptatós anyáknak, súlyos, krónikus betegségekben szenvedőknek tilos! Egyes betegségeknél alkalmazható, de csak orvosi konzultáció után, felügyelettel.

A lélek útja

Blanckenstein György, katolikus pap
Blanckenstein György
katolikus pap

Talán épp a krízis a legfontosabb mozzanata a lélek megtisztulásának. Hiszen épp ezek által szabadulhatunk rossz szokásaink fogságából. Mert nem tehetjük meg, amit máskor szoktunk, el kell felejtenünk a reggeli kávét, egész biztosan nem lehet süteményt, édességet enni, és egy pohár sörrel, egy szál cigarettával sem oldhatjuk napi feszültségeinket. Más módszert kell választanunk
– Az ember önközpontú lény – magyarázza Blanckenstein György katolikus pap. – A böjt éppen abban segít, hogy ne magunkat, a saját szükségleteinket tegyük az első helyre, hanem tanuljunk meg kilépni a mindennapokból. Azt gyakorolhatjuk a böjtben, hogyan vagyunk képesek eltávolodni a vágyainktól, hiszen az étel és az ital utáni vágy fogságban tart bennünket, néha olyannyira, hogy már önmagunk ellen eszünk és iszunk. A böjt eszköz arra, hogy meg merjük tagadni saját magunkat. Épp ezzel az önmegtagadással emelkedhetünk fel, és lehetünk készek Isten és felebarátaink szeretetére. A böjt ősi vallási eredetű, az ortodox, a zsidó, az iszlám vallásban, a buddhizmusban egyaránt megtalálható. Talán azért, mert napi szokásaink rabságából megszabadulva más úton indulhatunk, Isten felé fordulhatunk. A hívő embernek ez ad lehetőséget arra, hogy mélyebben ki tudja fejezni Istennel való kapcsolatát. A

Ajánló:
Böjt.lap.hu »
Tavasz.lap.hu »
Ezotéria.lap.hu »

További cikkek a témában:
Kalóriaégetés könnyedén »
A méregtelenítés mítosza »
Jókedv diéta »

kereszténység szerint ez azért szükséges, mert a szeretet nem alakul ki magától, ahhoz, hogy szeretni tudjunk, hogy mások felé tudjunk fordulni, szükséges olykor eltávolodni azoktól a dolgoktól, amelyek addig fontosak voltak számunkra. Régen, böjt idején, hamvazószerdától húsvétig egyáltalán nem ettek húst a keresztény emberek. Mára ez az idő lerövidült, csak hamvazószerdán és nagypénteken kell szigorúbb böjtöt tartani. De böjtölni sok mindenben lehet, az ember szabadsága nyilvánul meg ebben is: lehet kevesebbet nézni a televíziót, ritkábban internetezni, kevesebb csokoládét enni. A lényeg épp a nehézség. A hívő ember számára a böjt a megtisztulás ideje, és ebben az engesztelő áldozat is benne van. Azért vállaljuk éppen nagypénteken a legnagyobb áldozatot, mert Jézus azon a napon halt meg. A böjttel pedig mi adunk, saját önzésünk halálával.

Március 19-én megjelent a Nők Lapja lapcsalád legújabb tagja, a Nők Lapja Ezotéria! Keressétek az újságárusoknál!

Ízelítő a tartalomból:

• Harmónia

Bemutatjuk a legújabb és legrégebbi módszereket, a jógától az Avatar-programig, hogy kiválaszthassátok azt, amelyiknek a jótékony hatásában a leginkább hinni tudtok…

• Mágia

Mi is a mágia? Tudomány, művészet vagy csupán babona? Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, de egy biztos: a varázslat, a mágia az emberiség minden korszakában jelen volt. Mélyüljünk el benne közösen!

• Misztika – A kimondhatatlan átélése

A régiek hittek abban, hogy vannak magasabb rezgésű energiákkal megáldott helyek, melyek emeli a lelket, és enyhülést hoznak a testi bajokra. Lapunkban bemutatjuk ezeket a helyeket, az Attila-dombtól egészen Zircig!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top