Szabadidő

Miért éppen Szlovénia?

Itt aztán tényleg mindenki megtalálja a számítását: üde zöld alpesi rétek, napsütötte tengerpart, bájos falvak, érintetlen erdőségek és égszínkék tavak fölé magasodó havas hegycsúcsok tarkítják ezt a parányi országot.

A Magyarország nyugati szomszédságában elterülő – hazánknál jóval kisebb területű – országnak szinte minden természeti szépségből jutott bőven: az Alpok völgyeiben található folyókkal és tavakkal szabdalt hegyekből pár óra alatt elérhető a szlovén Adria, nem beszélve a lenyűgöző barlangrendszerekről, a rengeteg üde zöld erdőről és a középkori városkákról.

Mediterrán hangulatú főváros – Ljubljana

Ljubljana belvárosa kicsi ugyan, de annál elbűvölőbb. Bájos barokk óvárosát nyüzsgő kávézók, múzeumok tarkítják. A város talán nélkülözi a nagynevű látványosságokat, azonban a nagyszerű galériák, a pezsgő éjszakai élet és a hangulatos bárok arra csábítanak, hogy eltöltsünk itt egy-két napot.
A város jelképe a vár (Ljubljanski Grad), amely mai képét többszöri átépítés után nyerte el. A toronyból kitekintve kiváló panoráma tárul a szemünk elé, élen a fennkölt alpesi tájjal, amely úgy tűnik, mintha csak egy karnyújtásnyira lenne a bástyáktól.

Top látnivalók Szlovéniában


• Bled
és Bohinj csillogó tavai a Júliai-Alpokban.

A kajakozásra vagy evezésre hívogató, jegesen kék Soca folyó.

• Ljubljana fenséges óvárosa és annak vad oldala, a Metelkova, illetve a vár.

Szlovénia első számú turisztikai nevezetessége, a Postojnai-cseppkőbarlang.

Szlovénia legmagasabb hegye, a Triglav (2863 méter).

A lipicai istállók meglátogatása, ahol a 18. század óta hófehér lipicai lovakat tenyésztenek a világhírű bécsi Királyi Spanyol Lovasiskola számára.

A belvárosban a nevezetességek felkeresésével hosszú időt el lehetne tölteni, de ha csak néhány napot időzünk itt, akkor szemezgessünk a látnivalók közül. A városnézést kezdjük a várral, majd fedezzük fel a Prešernov teret, amely Ljubljana viszonylag kicsi, de elbűvölő óvárosának szíve, s a vár dombjának északi és nyugati oldalán követi a Ljubljanica folyó mindkét partját. A folyó jobb partján egyébként a régi városrészek, míg bal partján az új városnegyedek terülnek el. A Nemzeti Múzeumot és a Modern Művészetek Múzeumát se hagyjuk ki városnéző körutunk során, szánjunk egy kis időt a környék művészeti galériáira is, s levezetésképpen tegyünk egy rövidke sétát a város legnagyobb, 1813-ban kialakított lombos játszóterén, a Tivoli Parkban. A park a város divatos rekreációs központja, ahol bowling- és teniszpályák, úszómedencék és korcsolyapálya várja a kikapcsolódni vágyókat.

Hegyek, tavak, extrém sportok

Az olasz határ lábainál drámai sziklás hegység törekszik az ég felé, ez a Júliai-Alpok. Itt található az ország legmagasabb hegye, a háromcsúcsú Triglav (2863 méter). A szomszédos hegyek, erdők és lélegzetelállító völgyek menti terület alkotja az ország egyetlen hivatalos nemzeti parkját, a Triglav Nemzeti Parkot. Hétvégenként Ljubljana lakosságának jó része ide indul kirándulni, biciklizni, horgászni, hegyet mászni, túrázni vagy éppenséggel síelni.

A kalandsportot űzőknek is igazi paradicsom ez, kiváltképp Bovec, s bár maga a város nem különleges szépségű, tökéletes hely az adrenalintermelő programokhoz. Kiindulópont továbbá hatalmas túrákhoz, biciklizéshez vagy hegymászáshoz, de ország-, sőt Európa-szerte ismert extrém sportjairól, a vadvízi evezésről, a kajakozásról, és különösképpen a canyoningról, vagyis a vízmosásokon és vízeséseken való lecsúszásról. Európában kevés hely kínál ennél jobb rafting-, paragliding- vagy canyoninglehetőséget.

A hegyek kapuja az idilli elhelyezkedésű Bled városa, amelynek vonzerejét fokozza az alpesi tó a közepén terpeszkedő aprócska szigettel, no meg a romantikus várrom. A belváros építészetileg felejthető, de pont ideális hely egy kis sétálásra és bámészkodásra. Kirándulásra invitál a tó közepén található kis sziget, amelyet a Bled jelképévé vált kishajóval, a plentával lehet megközelíteni.

Kicsivel nyugatabbra fekszik Bohinj, amely nem egy város, hanem a gyönyörű Bohinji-tó melletti rét falvainak csodaszép völgye. Bledhez hasonlóan egy kicsiny ékszerdoboz a Júliai-Alpok szívében. A terület turistaközpontja a tó keleti partján fekvő aprócska település, Ribcev Laz. A Bohinji-tó felett elterülő Vogelről – amely egyébként a térség legkedveltebb sícentruma – szédületes kilátás tárul elénk a hegyek közt húzódó tóra és a Júliai-Alpok 2000 méter körüli csúcsaira, köztük tiszta időben a Triglavra is.

Irány a tengerpart

A magas, gyakran még nyaranta is havas hegysipkák látványa után éles váltás lehet a mediterrán növényzettel szegélyezett tengerparti sétányokat róni. Azonban – ha meg szeretnénk győződni az ország sokszínűségéről – semmiképpen ne induljunk haza anélkül, hogy legalább egy nap erejéig ne látogatnánk el a tengerpartra. A nem túl hosszú, mindössze 45 kilométer hosszan elterülő tengerparti szakaszon elterülő településeket is érdemes felkeresni, ha itt járunk.

A parton egymás mellett sorakozó településeket elbűvölő, régi kikötőik teszik vonzóvá az utazó szemében. Ez alól kivételt képez Koper konténerekkel és darukkal zsúfolt kikötője, amelyet a part felé közeledve már messziről kiszúrunk. A látvány inkább egy rideg iparváros képét kelti bennünk, azonban a belváros elbűvölően csendes utcái, gyönyörű középkori városképe hamar feledtetik az első benyomásunkat.
Sokkal szemrevalóbb Piran, egy tengerbe benyúló földnyelven és egy domb lejtőjén fekvő, egyedülállóan festői kikötőváros. Nyaranta kissé túlzsúfolttá válik a turistáktól, de októberben vagy kora tavasszal nehéz nem beleszeretni a gótikus velencei stílusú sikátorokba és a csábító haléttermekbe.
A szlovén Adria egyik legnagyobb és leghíresebb nyaralóvárosa Portoroz, amely inkább egyetlen hatalmas szállodaparadicsom, ami nem kellemetlen, de nem is kimondottan vonzó látvány. A zsebkendőnyi strandok főszezonban zsúfolásig telve vannak, tehát ha kifejezetten tengerparti pihenésre vágyunk, akkor jobban járunk, ha folytatjuk utunkat Horvátország felé.

Megközelítés:

Két irányban is nekivághatunk az útnak – bármelyiket is választjuk, 6-7 óra alatt a Triglav Nemzeti Parkban lehetünk.

• Mehetünk Ausztrián keresztül a Graz–Klagenfurt-vonalon, ekkor Villach után, a Karavankáknál lépjük át a határt. Itt keresztül kell mennünk egy hosszabb alagúton, amiért fizetni kell. Ez a verzió kilométerben ugyan hosszabb, ám végig autópályán mehetünk. Az osztrák autópálya-matrica ára nem eget rengetően magas összeg (kb. 2000 Ft-ba kerül), ráadásul 10 napig érvényes.

• A másik lehetőség, hogy Lentinél lépjük át a határt. Muraszombatig végig közúton, Maribor és Ljubljana között autópályán haladunk. Ljubljanától északnak fordulva kb. még 80 kilométer a bledi leágazás. Ez az útvonal több látnivalót kínál, sőt akár a fővárost, Ljubljanát is útba ejthetjük egy séta erejéig.

szlovénia.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top