Aktuális

Átadták a Legjobb Női Munkahely Díjakat

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség a "2007 - Egyenlő esélyek mindenki számára európai év" tiszteletére hagyományteremtő céllal pályázatot írt ki a Legjobb Női Munkahely Díj elnyerésére.
A Budapest Bank képviselői a Nők Lapja főszerkesztőjével, Molnár Gabriellával
A Budapest Bank képviselői a Nők Lapja főszerkesztőjével, Molnár Gabriellával

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség összhangban az Európai Unió esélyegyenlőségi ütemtervével és a lisszaboni stratégiával, továbbá az ENSZ Nők IV. Világkonferenciáján elfogadott célkitűzésekkel rá kíván mutatni a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi aspektusán túl a nők alkalmazásának gazdasági szükségszerűségére is.
Magyarország, amely nemzetközi és európai uniós összehasonlításban sem foglalt el eddig kiemelkedő helyet az esélyegyenlőséggel kapcsolatos felmérésekben, a jelen projekt megvalósításával a legjobb példaként szolgálhat az Európai Unió tagországai számára és világviszonylatban is.

A pályázatot a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal együtt írta ki annak érdekében, hogy a minisztérium által szorgalmazott célt, a Munka törvénykönyvének előírásai alapján készítendő esélyegyenlőségi tervek kiterjesztésének előnyeit megismertesse és elfogadtassa a gazdasági szféra szereplőivel.
A Legjobb Női Munkahely Díj alapításán keresztül olyan gyakorlatot lehet bemutatni, amelyet más vállalkozások is átvehetnek. A példaként szereplő vállalkozásokban a munkavállalóik érdekeit is figyelembe véve sikerrel hangolják össze az üzleti érdekeket és a HR-stratégiát, valamint fejlesztik társadalmi felelősségvállalási (CSR-) programjaikat is.

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövegség vallja, hogy az egyenlőség érdekében tenni nemcsak a kormányzat feladata és felelőssége, hanem ebben vezető szerepe van a civilszervezetek mozgósítóképességének és kezdeményezéseinek is.

A három fődíj nyertesei:

I. díj: dm Kft.
II. díj: Paksi Atomerőmű
III. díj: GE Hungary Zrt. Healthcare Division

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium különdíjat adományoz a WEST Hungary Consulting Kft. részére, amely egyedül indult a középvállalati kategóriában.

A Nők Lapja különdíját a Budapest Banknak, a Világgazdaság különdíját a Pannon GSM Távközlési Zrt.-nek ítélte oda.

A Legjobb Női Munkahely pályázat kiírásával a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség célul tűzte ki, hogy

  • felhívja a vállalatok és figyelmét arra, hogy a nők munkahelyi integrációja a versenyképesség szempontjából stratégiai kérdésnek tekintendő;

  • feltérképezze a Magyarországon működő vállalatok körében a HR-stratégián belül az esélyegyenlőség/sokszínűség megvalósítására tett intézkedéseket;

  • előmozdítsa a nők munkaerő-piaci integrációjára és karriertervezésére irányuló legjobb gyakorlatok megismertetését;

  • támogatást nyújtson, tanácsot adjon az esélyegyenlőség/sokszínűség megvalósítására irányuló stratégiák és intézkedések kidolgozásában az abban érdekelt vállalatok számára.

A Legjobb Női Munkahely Díjra a Magyarországon működő vállalkozások két kategóriában pályázhattak:
– 50–250 főt foglalkoztató és
– a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalkozások.

A pályázóknál létező női munkahelyek minősítésének értékelése az alábbi szempontok szerint történt:
– tisztességes munkafeltételek,
– karrierlehetőségek,
– egészség és jó környezet megőrzése,
– készségek fejlesztésének lehetősége,
– munka és a magánélet összeegyeztethetősége (amit az Európai Bizottság ajánlása, a nők és férfiak egyenlőségére vonatkozó ütemterv 2006–2010 dokumentum is tartalmaz).

A díj fővédnöke: Vladimir Spidla, az Európai Bizottság tagja
Védnökei: Dr. Gurmai Zita EP-képviselő, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnöke és Járóka Lívia EP-képviselő.
Együttműködő partnerek: Procter & Gamble, Hungarian Business Leaders Forum, Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top