Aktuális

Szauna, a tél forró öröme

Szaunázni mindenki tud, nincs benne semmi kunszt! Az ember beül a forró kabinba, és jót izzad – gondolják sokan. Ám a dolog nem ilyen egyszerű, a szaunázásnak is vannak szabályai! Ha ezeket betartjuk, még szebbek, üdébbek leszünk.

Alig van már olyan uszoda, ahol ne lenne szauna, és egyre több házban szorítanak helyet az izzasztókamráknak. Talán soha nem volt még ennyire népszerű hazánkban a szauna, mint most. Mindennek oka nemcsak az, hogy jólesik télvíz idején a forróságban üldögélni, hanem az, hogy a szaunázással megszabadulhatunk az idő előtti öregedésért és a különböző betegségek kialakulásáért felelős méreganyagoktól.

A szaunázás célja

Ugyan többféle szauna létezik, de mindegyiknek ugyanaz a célja: a meleg hatására megszabadulunk a méreganyagoktól, oldjuk a stresszt, az immunrendszert erősítjük, a légutak, a tüdő kitisztul, a bőr feszesebb lesz.

Napjainkban a legnépszerűbb az infraszauna, amelyben a alacsonyabb a hőmérséklet (35-55 °C), mert az infravörös hőforrás nem a levegőt melegíti fel, hanem a testet. Hatására regenerálódnak az izmok és a kötőszövet, fokozódik a bőr rugalmassága, csökken a kimerültség érzése. Az infraszauna a narancsbőr elleni harc egyik fő fegyvere is.

A szaunázási fajták toplistájának második helyén a bioszauna áll, amely a klasszikus, finn szaunázásnak kímélőbb fajtája. Itt a hőmérséklet 45-60 °C körüli, a levegő páratartalma, pedig 40-60 százalékos.

Finn szaunából is rengeteg fajta van, hiszen ez a klasszikus szauna, sokan ennek a jótékony hatására esküsznek. Ebben az izzasztókamrában van a legmelegebb, 80-100 °C, de a páratartalom viszonylag alacsony. A szervezetből a méreganyagok a fokozott izzadással távoznak, a bőr feszessé válik.

Az aromakabinokban a különböző hőmérsékletű és páratartalmú helyiségek levegőjét illóolajokkal illatosítják. Ezek az illatos gőzök a pórusokon keresztül bejutnak a szervezetbe, és így hatnak a szépségünkre, egészségünkre. Természetesen az illóolaj hatásától függ, mire. Például az eukaliptusz a fejfájásra, köhögésre jó, a narancs csökkenti az étvágyat és javítja az anyagcserét, a levendula nemcsak az idegeket nyugtatja, hanem a bőrt is, a menta oldja a stresszt.

A gőzfürdőben a hőmérséklet általában 50-55 °C, viszont a 70-100 százalék páratartalmú levegő meleg. Ennek a fajta fürdőnek különösen nagy gyógyító ereje van, jó hatást gyakorol a reumára, az asztmára, az izomfájdalmakra, ellazít, és a bőr utána feszesebb, tisztább lesz.

A hőlégkamra az idősebb embereknek is ajánlott. Ez nem más, mint alacsonyabb hőmérsékletre felfűtött – 40-60 °C – szauna, amely nem terheli meg a szervezetet, erősíti az immunrendszert, javítja a keringést, puhítja a bőrt, tisztítja a pórusokat.

Az izzadás menete

  1. Mielőtt a szauna felé vennénk az irányt, győződjünk meg róla, hogy van-e nálunk két törölköző. Az egyik a szaunázáshoz, amelyet terítsünk a padra, a másik pedig a zuhanyozás utáni törölközéshez.
  2. Csak akkor kezdjünk el szaunázni, ha van rá elég időnk, körülbelül egy-két óránk.
  3. Mielőtt beülünk az izzasztókamrába, szabaduljunk meg az ékszereinktől, a sminkünktől, a fém hajcsattól, a kontaktlencsétől!
  4. Zuhanyozzunk le, és töröljük testünket szárazra! ég jobb hatást érünk el, ha zuhanyozás előtt leradírozzuk a bőrünket.
  5. Kezdjük a szaunázást az alsó padon, és töltsünk a forróságban 4-12 percet! Amennyiben kellemetlennek érezzük a meleget, azonnal távozzunk, mégpedig a zuhany alá. Még jobb, ha megmártózunk egy medence hűs vízében.
  6. Ezután pihenjünk, és töltsünk minimum annyi időt – de jobb, ha a dupláját – lazítással, mint amennyit a hőségkamrában voltunk!
  7. Ismételjük meg az izzasztókabinban ücsörgést még legalább kétszer, fokozatosan növelhetjük a bent töltött percek számát. Fokozhatjuk a szaunázás bőrt szépítő hatását, ha lufaszivaccsal, vagy szaunakefével, szizálkesztyűvel a melegben üldögéléskor átdörzsöljük a testünket.
  8. A hajunk is kényeztetésre vágyik, a hajpakolásokat érdemes az utolsó szaunaszakasz előtt a hajszálakra kenni.
  9. A szaunázás befejezése után tusfürdővel tisztálkodjunk!
  10. Szaunázás után ne feledkezzünk meg a testápoló tej vagy krém használatáról, amelynek hatóanyagait a bőr most jobban beépíti. Kiválóak a testolajok is, amelyek tökéletesen felszívódnak.

Ami tilos!

  • Teli hassal vagy nehéz ételek fogyasztása után éppen úgy nem ajánlott, mint éhgyomorral.
  • Szaunázás után ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról, viszont a kávé vagy alkohol fogyasztását hanyagoljuk!
  • Kerüljük a szaunázást, ha lázasak vagyunk, vagy már kitört rajtunk az influenza!
  • Hat évesnél kisebb gyerekek és a kismamák is kerüljék a szaunát!
  • A vese, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint az epilepsziások se menjenek szaunába!

Reggel vagy este?

Egyéntől függ, hogy a szaunázás kinek, mikor esik a legjobban. A tapasztalatok szerint, azok az emberek, akik a szaunázás után már nem tudnak dolgozni, azoknak az esti órákban izzadás javasolt. Viszont akik aktívabbak lesznek a hőségkamrában üldögéléstől, azoknak a reggeli órák ajánlottak.

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

Kovács Ági küönös élete »
Női naplók a világhálón »
Beszélgetések Borsóval »
Füstölt finomságok »
D. Tóth Kriszta: Két éve már…»
Kreatív fegyencek »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top