Aktuális

Ne engedjük elhízni a gyereket!

Hazánkban minden ötödik gyerek kövér. Az orvosok évek óta kongatják a vészharangot: meg kell állítani a gyermekkori elhízást, mert utódaink életveszélyben vannak! Az egymásra mutogatás már nem segít, mindenki felelõs!

Milyen helyes kis töltött galamb. Édes, amikor vacsorára megeszik hat virslit. Ki nem állja a főzeléket, hát egyen legalább egy sütit, elvégre valamit ennie kell. Nálunk mindenki kövér, ezt örökölte szegénykém. Ilyen és hasonló mondatokat hallani a szülőktől a rendelők váróiban. Az anyák, nagymamák észre sem veszik: föloldozzák magukat, mentegetőznek. A lelkük mélyén érzik, hogy felelősek, arra azonban nem gondolnak: a szeretett gyereket ők betegítik meg, pedig nem akar ártani neki.

A jólét áldozatai

Az elhízás az étkezési szokások átalakulásának, a gyerekeket célzó kampányoknak, a szülők túlterheltségének, és az úgynevezett „szemét ételek” térhódításának köszönhető. Persze a pszichés tényezők szerepe sem mellékes, az elhanyagolt, elidegenedett gyerekeknek szülők ezrei adnak ölelés, játék, közös mozgás helyett pénzért megvehető „jót”! Kalóriabombákat, hamburgert, csokit, sós rágcsálnivalókat, cukros löttyöket. Aztán egy-két évvel később az anyjuk zokoghat, mert kiderül: magas a vérnyomás, fenyeget a cukorbaj.

A Vérmezőn hat gyerek tesz-vesz a homokozóban. A gömbölyű, négyéves Ákost föllökik, elveszik a játékát. Anyja tigrisként ugrik, hogy rendet teremtsen. Ölbe veszi, csokit nyom a fiú kezébe. A többi mama kuncog, aztán kezdődik minden elölről. Bő fél óra után a mama dühösen, könnyekkel küszködve, megjegyzések kereszttüzében távozik.

A szinte üres papírboltban föltűnik a nehézkes, kövér kamaszlány, fenekével folyton fölborít valamit. Anyja védi, terelgeti, ő lángvörösen, sutasága miatt megszégyenülten billeg kifelé.







A minap, ismerősöm ismerőse hívott a Rózsadombról, hogy írjak a kegyetlen orvosokról. „Képzelje, a lányunkat elvittük egy gyerekorvoshoz, ahol a doktornő kioktatott, és minket hibáztatott Luca kövérségért. Mozgásról, példáról, kalóriákról beszélt, és szövődményekkel fenyegetett. Végül azt kérte, ne adjunk enni Lucikának, csak mit tudom én, mennyi kalóriát! Ne egyen egy tizenöt éves gyerek?! Normális az ilyen orvos? – kérdezi, majd folytatja:– Mondtam neki, mi nélkülöztünk eleget, most meg van pénzünk, nem vonom meg a szájától a falatot, de erre ő csak hallgatott. És arra sem válaszolt, vegyek-e infraszaunát a fogyás érdekében. Ezt írja meg, adom a nevet!” – ordította fölháborodva. Luca százkilenc kiló, két éve magántanuló, nem jár az utcára, nincsenek barátai, ül, fekszik, tévézik, olvas, játszik a gépen, és eszik, eszik.

– A suliban kirekesztettek, kinevettek, mert lassú voltam. Később nem is próbálkoztam beilleszkedni. Anyuékat rávettem, hadd legyek magántanuló. Ma itt tartok. Nehezen mozgok, kilátástalan a jövőm, már fölismertem. Talán megoldás lett volna egy jó tanár, aki segít, aki figyel rám, és észreveszi, a duciságom miatt hanyagolnak, attól fordulok befelé. Már késő… – mondja Luca, akinél nem tudni, van-e szövődménye a kövérségének, mert az anyja dühös a gyerekorvosra, és nem viszi tovább az obes szakrendelésre. (Az obesitas latinul túlsúlyt jelent.)

Luca legyűri a negyedik tortaszeletet, fölhörpint fél liter üdítőt. Én kesergő anyjával körbejárom a házat. Az alagsorban medence, edző- és biliárdterem. Bekukkantok a tágas kamrába, hogy lássam: megvan itt minden a jóléthez, csak egy jó orvos kellene, aki megmondja, miért romlik a lány szeme.

Budapesten ezer 1


















Tanév magas vérnyomás   kövér
 1995/1996       9        3%
 1999/2000     11       5%
 2005/2006     14     15 %
0-14 év közötti gyereket vizsgáltak:


 


 



Nem genetika, nem hormon







Dr. Luczay Andrea, gyermekszakorvos
Amikor a fenti történetet elmondom dr. Luczay Andrea gyermekszakorvosnak, a II. számú Gyermekklinika endokrinológiai osztályán, mosolyog.

– Tipikus, nekem is van hasonló esetem. Az anyák nehezen szembesülnek azzal, hogy ők is hibásak. Itthon minden ötödik gyerek túlsúlyos. A három, a hat-hét és a tizenkettő-tizennégy év közötti korosztályok a legveszélyeztetettebbek, ciklikusan jelentkezik a kövérség, ha nem figyelünk, állandósul. A hároméves túlesik az összes gyerekbetegségen, és a család tömi. Ilyenkor azt hozzák föl, hogy a mandulaműtét után hízott meg. Ilyen nincs. A második csúcs, mikor beülnek az iskolapadba, keveset mozognak, sok kalóriadús ételt, italt fogyasztanak. Végül jön a serdülés, ugyanezzel az étrenddel, fegyelmezetlenséggel és a hormonváltozással. Ez utóbbi a legnehezebben kezelhető, ilyenkor már nem növi ki a gyerek a túlsúlyt. Az elhízás oka természetesen lehet betegség, de az esetek egy százalékát sem éri el. Ok a túlesetés, a rossz családi minta, a mozgásszegény életmód. Csupán néhány kövér gyereknél van hízással járó alapbetegség. Ilyen a Down-kór és akad egy-két kórkép, amelyik fokozott étvággyal jár, de ezek a gyerekek többnyire szellemileg is visszamaradottak – állítja Luczay doktornő.

Nagyon sok szülő genetikai adottságra hivatkozik. Különösen kamaszok esetében sokszor hallani, hogy hormonzavaros.

– Nehéz meggyőzni a szülőket, hogy mindössze két olyan ritka betegség létezik, amelyik hormonális elhízáshoz vezet. Az egyik a pajzsmirigy alulműködése, a másik pedig a mellékvese túlműködése, ami nagyon ritka, és ekkor megáll a hossznövekedés is. Amikor egy kövér kamaszlány túlzott szőrösödésre panaszkodik az orvosnál, mindig kiderül, ez annak tudható be, hogy a túlsúly miatt megváltozott a petefészek működése, eltolódott a férfi nemi hormonok irányába, és ez okozza a kellemetlenséget. A kövér kamaszok összevissza menstruálnak, és felnőtt korukban is nőgyógyászati problémákkal számolhatnak.

A doktornő a kövérség okait a táplálkozási őrületnek, a mozgás hiányának, a csökkentett testnevelésóra-számnak és a rossz családi mintáknak tudja be. Figyelmeztet: az elhízott gyerekeknek magas lesz a vérnyomásuk, és hajlamosakká válnak a kettes típusú cukorbetegségre. Tíz-tizenkét éves kor fölött már észlelhetők a kóros jelek. Ijesztő, de tizennégy-tizenöt éves gyerekek szemfenekén már láthatóak a magas vérnyomás okozta elváltozások, amelyek néhány évtizeddel később akár vaksághoz vezethetnek, továbbá károsodhat a vese, az érrendszer.

Az anya szerepe

– A kövérek gyógyítása nem hálás feladat, hosszú idő telik el a javulásig, még akkor is, ha partner a szülő és a gyerek is. De nem mindenki az, vannak, akik orvosról orvosra járnak, mások megsértődnek, és nem jönnek vissza. Legtöbben képtelenek a változtatásra, nem értik a saját felelősségüket, pedig elkeserítő látni, hogy a kamasz a vállát rángatja, és azt hajtogatja: neki már úgyis mindegy… Szomorú, de azt kell mondanom, az a gyerek szerencsés, akinek a laboreredményeiben van egy-két eltérés, amitől a szülő megijed, és észbe kap, megérti, hogy változtatni kell az életvitelen, a táplálkozáson. Egyik




Tilos!


– gyereket böjtöltetni.

– folyókúrás teát és fogyasztó táplálék-kiegészítőt adni, mert ezekben lehet olyan alkaloida, amely a gyerek hormonrendszerének árt.

nyolcéves kis betegem nyolcvanhat kiló, alig tud lépcsőn járni, a vércukra határértéken mozog, a vérnyomása magas, és már a veséjén is láthatóak a szövődmények. Ha diétáztatjuk, tornáztatjuk itt a kórházban, elindul a fogyás, de ezt otthon is folytatni kell. Ez pedig nehéz, mert roskadásig pakolják az asztalt, mindenki fal, és tapsolnak, amikor a lányka uzsonnára fölfal fél kiló meleg fehér kenyeret. Tiltani semmit nem kell, a mennyiségre viszont figyeljünk! Ki kell számolni, hány kalóriával képes fogyni a gyerek. Bármelyik diéta eredményt hoz, ha betartják, ha nincs csoki, süti, üdítő, nassolás.

A doktornő szerint a jó ösztönű anyák megértik, hol hibáztak, mi a teendőjük a gyerek érdekében. Követik az utasításokat, és szép eredményeket érnek el, családi trükközéssel, összefogással. De sajnos, sok anya képtelen a változtatásra, egyszerűen nincs tiszta képe sem önmaga, sem gyermeke súlyát illetően. A felnőtt gyerek mindig a szülőt hibáztatja. Nem emlékszik, hogy ő kérte az ötödik pudingot is, hanem az anyja szemére veti: „Te hagytad! Te voltál a felnőtt, miért nem akadályoztál meg!”

– Gyerekeink kevés zöldséget, gyümölcsöt esznek, nem isznak elég tejet, a vizet pedig nem ismerik. Nem jut a szervezetükbe elég ásványi anyag, kalcium, foszfor és vitamin. A fogyás elindításához, a diétás étrend kialakításához zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és húsok megfelelő aránya szükséges. Az étrend összeállításában az orvosok, a dietetikusok segítik a szülőket, ha fölkeresik az obes szakrendeléseket, amelyek mindenütt megtalálhatók, ahol gyermekszakrendelés van – mondja dr. Luczay Andrea, majd hozzáteszi:

– A család szerepe óriási! Az anyának át kell átalakítani a család étrendjét, és stabil lelki támaszt nyújtani, az apának pedig közös mozgásra bírni a gyereket, sétáltatni, kocogni, futni, labdázni, úszni, túrázni. Egyik sem pénz kérdése, csupán az akaraté.

Trükkök és csoportok







Fischer Eszter pszichológus
A kövér gyereknek elég a maga baja, tartja Fischer Eszter pszichológus, aki munkája során mindent megtesz azért, hogy fiatal páciensei önérzetét, önértékelését erősítése.

– A kövérség lelki sérülésekkel jár, terápiája minden korosztályban más. Fontos, hogy a páciensnek legyen sikerélménye, oldódjon az evés, a kövérsége miatt érzett bűntudata. Kicsiknél trükkösen, játszva, pozitív élményekkel, példával lehet eredményt elérni. Nekik nem lehet a lelkükre beszélni, de az őket ért lelki traumákat szükséges oldani. Tudatosítani kell bennük, hogy a kövérségük ellenére is értékesek, szeretetreméltók, mint soványabb társaik. A tartós eredményhez családi összefogás kell, az ő ügyességükön múlik a gyerek sorsa. Köztudott, hogy a gyerekek sokszor önvigasztalásként, önjutalmazásként esznek, hiányt pótolnak. Kamaszoknál ez kideríthető, ott tere van a partnerségnek, de mivel lelkileg sérültek – éppen a súlyuk miatt –, óvatosan kell velük dolgozni. Gyakran büntetésként élik meg, hogy a szülő orvoshoz, pszichológushoz viszi őket, és árulónak tartják, mert az ellenség mellé állt. A bizalom elnyerése tehát rendkívül fontos. Ha a kamasz azt érzi, egész személyiségére figyelünk, bizalmába fogad, megnyílik. A tizennégy év körülieknél eredményes a csoportos beszélgetés, mert azonos a probléma. Versenyszellem alakul ki, és kikapcsol a szégyenérzet – véli a pszichológusnő, aki úgy érzi, ma még kevés gyerek és felnőtt kéri szakember segítségét lelki bajai orvoslásához. Fischer Eszter elmondja, megérti az anyákat, akik képtelenek diétáztatni a gyermeküket, mert ez abból adódik, hogy kevés anya tudja elnyomni magában a táplálási ösztönt. De aki folyton etet, annak tudnia kell, hogy valójában árt.






Tudtad?



  • Nyolcszázezer túlsúlyos kiskorú él Európában. A kövér gyerekek száma tíz év alatt megnégyszereződhet!

  • A gyerekek heti 26-30 órát töltenek tévé, számítógép előtt.

  • A kövér kamaszok 60 százalékánál már kimutatható szövődmény!

  • Mind több apróság szenved olyan betegségben, ami korábban csak a középkorúakra volt jellemző.

  • Orvosi ellenőrzés mellett lehetséges a gyógyszeres fogyasztás.

  • A 10 százalékos fogyás azt eredményezi, hogy a túlsúly okozta szövődmények 90 százalékkal csökkennek.

  • A világon évente tízmilliók halnak meg korábban az elhízás miatt.

Érdekeség



Már a kínai gyerekek 10 százaléka is duci, és ez összefügg a gyorséttermek megjelenésével.

  • Ha egy családban elhízik valaki, a hozzá legközelebb állónak is gyarapodni kezd a súlya.

  • Akinek kövér a barátja, több mint 50 százalék esély van arra, hogy maga is elhízik.

  • A kutatók szerint a kövérség kollektív probléma.

  • Az örökletes tényezőknek alig jut szerep az elhízásban.

  • Fontos, hogy…



    • …tudatosítsuk gyermekünkben, a víz kiváló szomjoltó!

    • …mutassunk példát, legyünk mértékletesek!

    • …ne tartsunk otthon üdítőt!

    • …harcoljunk a tej- és vízivásért!

    • …a szeretetünket ne etetéssel mutassuk ki!

    További tippeket az egészségtudatos életmóddal kapcsolatban a www.wellnesscafe.hu oldalon találsz!


    Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top