Életmód

Hepatitis – már a mediterrán partoknál is!

Külföldi nyaralásunkról sajnos mostanában nem csak jó emlékekkel térhetünk haza. Vannak, akik a hepatitis vírusát is hazahozzák, ez ugyanis egyre elterjedtebb – nem csupán távoli tájakon, de a mediterráneumban is.

Az ma már talán természetes, hogy ha messzi tájakra, Afrikába vagy a Távol-Keletre utazunk, időben tájékozódunk arról, hogy a szakemberek milyen oltásokat ajánlanak indulás előtt. Azt is sokat hallottuk már, hogy arrafelé vigyáznunk kell a vízzel, gyümölcsökkel, tengeri herkentyűkkel. Sokan azonban gyanútlanok, ha közelebbi tengerpartokra, Horvátországba, Olasz- vagy Spanyolországba készülnek, és talán egy-két kockázati tényezővel sincs mindenki tisztában.











Világméretű terjedés

Jelenleg a világon a hepatitis (fertőző májgyulladás) a tíz legelterjedtebb fertőző betegség közé tartozik, évente 1,4 millió új hepatitis A-fertőzött esetet regisztrálnak. Kétmilliárd feletti a hepatitis B-vírusfertőzésen átesettek száma is, és évente egymillió ember hal meg a vírus okozta májrákban és májzsugorban.
Fertőzés gyanús élelmiszertől


Időről időre olvashatunk híradásokat arról, hogy nálunk is felütötte a fejét a hepatitis. Bár Magyarország nem számít erőteljesen fertőzött területnek, a vírus nem tiszteli a határokat. Így nem csoda, hogy az elmúlt években Magyarországon közel ötezer ember fertőződött meg – részben utazók által behurcolt vírustól. Az év legveszélyesebb időszakának a nyár számít, amikor rengetegen utaznak a Földközi-tengert övező országokba. Ezek többsége pedig fertőzött mindkét – A és B – vírussal. De az A-változat előfordulhat a közvetlen szomszédunkban – Horvátországban, Romániában – is, és elterjedt például Egyiptomban, Cipruson, Marokkóban és Tunéziában. Sajnos minden évben vannak, akik az igazi szabadság után nem sokkal egy kényszerszabadságot is be kell hogy iktassanak, és csak a kórházi ágyukon nézegethetik a nyaralási fotókat. Ráadásul ehhez az is elég, ha a családból csupán egyetlen ember jár fertőzött területen. Ezt bizonyítja Nagy István esete, akinél az itthoniaknak ajándékba hozott datolya volt a bűnös. A férfi így emlékszik az esetre: „Tunéziában meglátogattunk egy datolyaültetvényt, ahol vásárolhattunk is a helyi terményből. Kis gyékénykosárban, fóliával lefedve árulták a gyümölcsöt, amit itthon a feleségem és a nagyobbik fiam is jóízűen evett. Kis idő elteltével először nálam, majd náluk jelentkeztek a tünetek: gyengeség, levertség, végtagfájdalom. Az orvosok először influenzára, majd epekőre gyanakodtak, végül egy vérvételből derült ki, hogy hepatitisszel fertőződtünk. »Szerencsére« az A-vírussal, amiből meg lehet gyógyulni, de azt a pár napot nem kívánom senkinek, amíg ez kiderült, hiszen közben a májfunkciós értékek egyre romlottak… Így is fertőzőkórházba kerültünk mindannyian – kivéve a kisebbik fiam, aki nem evett a gyümölcsből.”
A Nagy család szerencsére legyőzte a betegséget, de mint mondják, azóta is elmennek olykor kontrollra, hiszen a kór megviselte a szervezetüket. István azt mondja, ha akkor többet hall a védőoltásról, nem indul el anélkül.

Ami gyógyítható, és ami nem







Dr. Schuller János

A figyelmeztetések ellenére sokan még mindig könnyelműen viselkednek. Jól tudja ezt dr. Schuller János, a Szent László Kórház főorvosa, hiszen az ő osztályára kerülnek azok, akiknél felmerül a fertőző májgyulladás, vagyis a hepatitis gyanúja. – „Gyomorrontás, étvágytalanság, gyengeség, hányinger, puffadás, olykor láz… ezek az első jelek. De a dolog akkor válik igazán gyanússá, ha a beteg besárgul” – mondja a főorvos. „A B-vírus okozta betegség súlyosabb, elhúzódóbb lehet, mint amit az A-vírus produkál, amiből nem alakul ki krónikus májbetegség, és majdnem mindig nyomtalanul meggyógyul. Két hét az átlagos időszak, a páciensek többnyire ennyire esnek ki a munkából, de ez az időszak lehet hosszabb is. Sajnos nem áll rendelkezésünkre olyan gyógyszer, amely a vírust elpusztítani képes, át kell vészelni azt a periódust, amíg a májsejtek regenerálódnak. A B-vírus okozta krónikus gyulladást viszont a jelenleg rendelkezésünkre álló gyógyszerekkel csak 40 százalékban lehet meggyógyítani.”
Persze nem csupán utazás során lehet megbetegedni. Az A-vírussal fertőzöttek egy része például nem megfelelő higiénés körülmények között él itthon, de a bajhoz az is elég, ha csupán érintkezünk valakivel, aki maga nemrég tért haza külföldről. B-vírussal pedig sokan szexuális úton fertőződnek, de egyre többen jönnek a tetoválószalonokból is, ahol apró hámsérüléseken át jut be a kórokozó.







Mire figyelj az utazáson?


Hepatitis A
Terjedése: szájon át, mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben állataiból készült félig főtt fogásokkal, nem ivóvíz minőségű vízzel.


Megelőzése:
• ne igyál vezetékes vizet, ne kérj jégkockát az italodba!
• ne vegyél utcán fagylaltot, ételt!
• ne válassz kevéssé átfőtt tenger gyümölcseit!
• a gyümölcsöket hámozva fogyaszd!


Hepatitis B
Terjedése: esetenként szexuális úton, vér és testváladékok által, hámsérülés során.


Megelőzése:
• Tartózkodj a piercing berakatástól, tetoválástól, külföldön a manikűr-pedikűrtől!
• Csak biztonságos helyen vesd alá magad fogászati beavatkozásnak, akupunktúrás kezelésnek!
• Ne használj közös eszközöket (fogkefe, borotva, körömvágó olló)!


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Végleges védettség

Ma már egyre többen tudják, hogy jobb előre gondolkodni. A Trópusi és Utazási Betegségek Intézetében – ahol számos utazással kapcsolatos megbetegedés kezelése mellett oltást is kérhetünk – most is többen várakoznak. Emőke és párja például a Távol-Keletre készül. Hepatitis A és B ellen már beoltották őket, most azért jöttek, hogy megtudakolják, mire kell még felkészülni. „Nem aggódunk, mivel betartjuk a higiénés szabályokat” – mondja a fiatalasszony. „Zöldséget-gyümölcsöt nem eszünk hámozatlanul, vigyázunk a vízzel és az ételekkel. Jobb az óvatosság, ha hosszabb időre megy az ember. Ha minden szükséges oltást megkapunk, nyugodtan indulunk útnak.”








Dr. Axmann Ágnes
Dr. Axmann Ágnes szakorvos
azt mondja, bár sokan jönnek hozzá, azok, akik a mediterráneumba utaznak, kevéssé óvatosak, pedig aki utazás előtt megkapja az oltásokat, gyógyszereket, az nem betegszik meg komolyan. „Hepatitis A- és B-típusból hármat javaslunk beadni, egy hónap, illetve fél év elteltével ismételve az elsőt. Aki a teljes sorozatot megkapja, akár huszonöt évig védettséget élvez” – mondta el Axmann Ágnes. A B-változat ugyan csak szexuális úton és vérrel adható át, szakértőnk szerint mégsem elegendő az egyszerű óvatosság. „Bizonyos kockázatokat nem tudunk kivédeni, hiszen egy karcolás vagy fogorvosi kezelés, fodrászati látogatás is ártalmas lehet. És ami az A-vírust illeti… hiába vagyunk elővigyázatosak a higiénében, hiszen az éttermi konyhákat vagy hoteleket nem tudjuk ellenőrizni.”
Sokan azonban nemcsak a betegségektől, de az oltásoktól is tartanak. Dr. Axmann Ágnes azonban mindenkit megnyugtat: „Kockázat gyakorlatilag nincsen, az az elenyésző mellékhatás pedig, ami adódhat, jóval kisebb eséllyel fordul elő, mint amekkora veszélyt egy megbetegedés jelent.”
Nem szabad persze, hogy rettegve induljunk útnak. Ám ha van ellenszer, nem érdemes feleslegesen aggódni, pláne lemondani az élményről, amit egy jó kis körutazás vagy egy tengeri strandolós hét adhat.






Védettség az útlevél mellé

Hepatitis ellen többféle receptre kapható oltóanyag van forgalomban. A védettség 14–28 nap múlva jön létre, az első oltás után 6–12 hónap múlva esedékes az emlékeztető oltás.
Az oltásokat nekünk kell kiváltani, majd a háziorvostól, vagy Budapesten a Fővárosi ÁNTSZ-ben, a Nemzetközi Oltóközpontban (1097 Budapest, Gyáli út 2–6.) vagy a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetében (1094 Budapest, Páva u. 27.) lehet megkapni.
További információk: www.utazaselott.hu
Tipp: Védőoltás.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top