Aktuális

Meddig nõ egy nõ?

Egy fiatal divattervezõ nemrég azt mondta a Nõk Lapjában, hogy a magyar lányok hamar virágba borulnak, de korán is hervadnak. „Abbahagyják” a nõiséget, és hölgyek, dámák helyett gyakran nénikké válnak. Igaz ez? És ha igaz, mi az oka? Mitõl nõ a nõ?

Mikor még csak húszéves vagy…





Nők nőkről, nem csak nőknek – ez volt a címe a konferenciának egy áprilisi hétvégén Debrecenben. Egyetemista, főiskolás lányok tartottak előadásokat, medikák, bölcsészek, tanárjelöltek. Sokfélék és sokféleképpen készültek. Előadással, kiállítással, takarítással, szendvicsekkel, projektorral, új cipővel.
A szombati pódiumest címe: „Tükör…” vagy amit akartok.
Hat nő, hat személyiség, hat életszakasz. A női „életkör” tükre a szűztől egészen addig, míg egy nő félni kezd, mert érzi, a halál járkál a kertek alatt. Tóth Krisztina, Hervay Gizella, Szabó Magda írásai, Korzáti Erzsébet egy levele, egy ballada.
A magyar szakos Edit válogatta az írásokat, ő is rendezte. Niki gitározott, Juli pedig, aki a színház tanodájában első éves, elmondta, előadta a szövegeket.
Mégsem csak a téma, az írások, a szerzők és az előadás miatt volt nőies ez az egész. Hanem attól is, ahogyan készült.
Egyik este Juli próbálta az egyik szöveget a szobában, Niki csak úgy elkezdett gitározni, a saját dalát játszotta. Juli lehunyta a szemét, felsóhajtott: de gyönyörű. Gyönyörű? Akkor legyen így! Figyeltek egymásra, és mindent nagyon megbeszéltek. Edit azt meséli, az a szöveg érintette meg legjobban, amelyik helyzetet már ő is megélte. Hogy milyen az, ha szeret valakit, de keresni kell a szavait, botladozva megtanulnia annak a másiknak a nyelvét. Niki arról beszélt, hogy egyikük sem burokban nőtt fel, ezért sokkal nyitottabban fogadták be ezeket a női problémákat. Mert el tudták hinni, hogy igenis léteznek. Juli a sok próba közben nem tudott találkozni a barátjával, ezt sem lehetett annyiban hagyni.
Közben új harisnya kellett, és olyan igazi smink, és ha az ember húszéves, akkor annyira szeretné megmutatni magát. És ha az ember húszéves, akkor tudja: jó lenne és fontos ezt a mélységet, odaadást, mindent bíró figyelmet megtartani.
Hogy az idő a szövetségesed legyen, ne az ellenséged.

A teljes összeállítást a Nők Lapja május 16-án megjelenő számában olvashatjátok!









Még több az e heti Nők Lapjából:

 
• A címlapon: Karsai Zita »
• Családi titkokra derít fényt »
• “A boldog emberek mind egyformák” »
• Mosolyogjunk! »
• 3 természetes módszer a pollenallergia ellen »
• Felvirágoztattuk! »
• Spárga: finom, egészséges és afrodiziákum egyben »
• Dr. Jónás Brigitta naplója »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top