Aktuális

3 természetes módszer a pollenallergia ellen

A természetgyógyászok allergiagyógyító módszerei közül mutatunk be 3 6ékony megoldást. Segítségül mintegy 2millió honfitársunknak, akik ilyenkor már megszenvedik a szénanátha elsõ tüneteit.

A szénanáthát a pollenek – leggyakrabban a parlagfű és az üröm virágpora – okozzák. A szervezet ezektől próbál megszabadulni az orr váladékozásával, a tüsszögéssel és a szem könnyezésével. Kezelés nélkül a tünetek addig tartanak, amíg virágzik az allergén növény, ezért az allergiásoknak érdemes beutalót kérniük egy allergológiai szakrendelésre, mivel az időben kezdett gyógyszerezéssel tünetmentesé tehető a szénanátha. Emellett kipróbálhatunk alternatív módszereket is, mi három elismert orvos-természetgyógyásztól kérdeztük meg, ők milyen gyógymódot javasolnak a szénanátha ellen.







Kínai gyógyászat: Erősíteni a lép csíjét

dr. Yu Funian, lapunk kínai orvos szakértője

Ok: A hagyományos kínai orvoslás szerint a szénanátha oka a lép- és tüdő-csí (azaz életerő) zavara.
Tünetek: A pollenallergia jellegzetes tünetei mellett a nyelv hegye piros, a pulzus gyors, mindezek pedig a hagyományos kínai orvos számára a szervezetben kialakult tűzre utalnak.

Kezelés: A tűz visszaszorítása miatt tisztítania kell a tüdőt és erősíteni a lép csít, ezáltal javítható az immunrendszer. A pollenszezon előtt elvégzett megelőző kezelések után, a nyári allergiás időszakban a tünetek csökkennek, vagy teljesen meg is szűnhetnek. Jó gyakorlat, ha a behajlított hüvelykujjunk bütykével naponta ötvenszer gyorsan fel-le dörzsöljük az orrunk melletti területet, ez nyitja az ilyenkor problémás, eldugult, gyulladt orrot.

Jó tanácsok: A szénanáthásoknak különösen fontos a folyamatos sportolás, a jó levegő és, hogy télen-nyáron hideg vízben mosakodjanak, így segíthetik a szervezet védekezőképességét.

Megelőzés: A megelőzésben segíthet egy antiallergiás főzet, amely 50 dkg burgonya, 10 dkg vöröshagyma és 20 dkg alma felhasználásával készül. A tisztára mosott, meghámozott és vékonyra vágott hozzávalókat 1 liter vízben kis lángon főzzük 1 órán keresztül, majd a maradék levet leszűrjük, és éhgyomorra, naponta három alkalommal isszuk. Ha az allergiás beteg nem kívánja a hideg innivalót, a levesbe 5 gramm finomra őrölt fehér borsot is teszünk. Ha a beteg szereti a hideg ennivalót, akkor sóval és almaecettel ízesítsük. Megelőzésnek kitűnő még a gyümölcsleves is. 3 körtét és 5 szem diót főzzünk fél órán át 1 liter vízben, majd miután kihűlt, adunk hozzá 1 ek. mézet. Minden reggel ezt együk, mert nagyon jól erősíti a tüdő és vese funkcióit! Ajánlatos még a császártea fogyasztása, mely erősíti a lép-csít, szabályozza az immunrendszert és javítja a keringést.





Ájurvéda: megtisztítani a szervezetet

dr. Szkopincev Dmitrij, a Calendula ájurvédikus klinika orvos természetgyógyásza

Ok:
Az ájurvédikus orvoslás szerint az allergia annak a jele, hogy a szervezetben túl sok méreganyag rakódott le. A szénanátha oka, hogy ezek a káros anyagok gyengítik, ingerlik a nyálkahártyát.

Típusok: A terápia első lépéseként az ájurvédikus gyógyító meghatározza, melyik típusba tartozik a beteg. Háromféle típust különböztetünk meg. A sovány, beszédes, mozgékony alkatúak, akik könnyen fogadják el az új dolgokat, lobbanékonyak és békülékenyek is egyszerre, a vata típusba tartoznak. A pitta típus bátor, célratörő, fegyelmezett és pedáns, hajlamos a látványos indulatkitörésekre, sokáig őrzi sérelmeit. A harmadik típusba, a kaphába azok tartoznak, akik erős testalkatúak, sűrű a hajuk, szép a szemük, és mindig körültekintően hoznak döntéseket.

Kezelés: A szénanáthát – ugyanúgy, mint az összes allergiás reakciót – az ájurvéda a pancakarma nevű tisztító módszerrel kezeli. Ez az ötlépéses eljárás speciális ételek, gyógykészítmények, masszázsok, izzasztókúrák, beöntések és hánytatás segítségével teljesen megtisztítja a szervezetet a salakanyagoktól. Ezt az eljárást csak szakképzett orvos természetgyógyász végezheti el!

Jó tanácsok: Otthoni terápiaként az alkati típusunknak megfelelő diéta betartását javasolja az ájurvéda. A szénanáthások nagy része a kapha típusba tartozik, a nekik javasolt diéta a szénhidrát- és a zsírbevitel csökkentésével jár, kerülniük kell a rizst, az uborkát, a paradicsomot, a cukkinit, a banánt, a dinnyét, a narancsot és az ananászt. A könnyű, csípős, keserű ételek tesznek jót a kapha típusnak.





Akupunktúra, klímaterápia: Beindul az öngyógyítás

Szathmáry Judit, az Ormos Intézet orvos-igazgatója

Ok:
A virágporallergia gyulladást idéz elő a légutakban, ennek a kellemetlen tüneteit kell enyhíteni, és a szervezetet megtanítani arra, hogy ne tekintse méregnek a polleneket.

Magyarázat: Az akupunktúra a szervezet saját védelmi rendszerét aktivizálja azáltal, hogy a vegetatív idegrendszerből vált ki válaszreakciókat. A tűszúrások hatására helyreáll a szervezet energetikai rendszere, nő a szterotonin – azaz a boldogsághormon – szintje, javul a keringés. A kezelés kiegészíthető klímaterápiával, amely a légzőszervek gyulladását enyhíti.

Terápia: Ahhoz, hogy az allergiás reakciók enyhüljenek, már egy kezelés is elég, általában tíz alkalomból álló tűszúrás sorozatokat szoktak javasolni a szakemberek. Naponta vagy kétnaponta célszerű az akupunktúrát alkalmazni. A tizedik kezelés után, a pollenszezon ideje alatt már csak havi egy emlékeztető kezelésre van szükség.

Eredmény: A második évben megismételt kezelés után az akupunktúra hatására erősen csökken a szénanátha intenzitása, gyakran a gyógyszerekre sincs már szüksége a betegeknek, akik a harmadik évben akár tünetmentessé is válhatnak. Az akupunktúra hatása hosszú távon gyengülhet, ezért a tünetmentes betegeknél nagyjából négyévente meg kell ismételni a tíznapos kezelést. Ha ez megtörténik, a betegeknek nincs szükségük a gyógyszerekre.





 



Még több az e heti Nők Lapjából:
• Meddig nő egy nő? » 
• A címlapon: Karsai Zita »
• Családi titkokra derít fényt »
• “A boldog emberek mind egyformák” »
• Mosolyogjunk! »
• Felvirágoztattuk! »
• Spárga: finom, egészséges és afrodiziákum egyben »
• Dr. Jónás Brigitta naplója » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top